palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj második alkalommal a Maurice Ward Group támogatásával. Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és a Maurice Ward Group örömmel tudatja, hogy 2013-ban immár második alkalommal kerül átadásra a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj. Az elismeréssel a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket kívánjuk támogatni, kortól és médiumtól függetlenül. A kétévente kiosztásra kerülő díj először 2011 őszén került átadásra a Ludwig Múzeum, ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és az ír Maurice Ward Group együttműködésének eredményeképpen.


A 10.000 euró értékű díjra külföldi kiállítás tervével pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), illetve rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben. A díj a nyertes művész támogatása mellett az általa benyújtott kiállítási koncepció megvalósítását szolgálja. Ezzel kívánunk hozzájárulni a kortárs magyar alkotók és a szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályázók a Ludwig Múzeumban rendezett kiállításon mutatkoznak be 2013 őszén. A végső nyertest a zsűri a kiállítás végén, ünnepélyes díjátadó keretében hirdeti ki.

A díj

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Az ACAX profiljával összhangban a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj fontos célkitűzése, hogy támogassa a hazai alkotók és a rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködését és a művészek nemzetközi bemutatkozását. A 10.000 euró értékű díjjal ezért egy kortárs magyar képzőművész munkásságát kívánjuk elismerni, önálló vagy csoportos kiállítás keretében történő külföldi bemutatkozását támogatni.

A díj a pályázó belátása szerint oszlik meg a művész tiszteletdíja és a benyújtott kiállítási terv megvalósításának költségei között oly módon, hogy a művész tiszteletdíja legalább 4000, legfeljebb 9000 euró.

A pályázat

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
1. Angol nyelvű szakmai önéletrajzot
2. Angol nyelvű digitális portfóliót
3. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. Kérjük, röviden mutassa be az intézményt vagy művészeti eseményt is, mellyel együttműködik. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint lehetőség szerint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
4. A választott külföldi intézmény szándéknyilatkozatát, melyben annak vezetője vagy kurátora megerősíti, hogy nyertes pályázat esetén a kiállítást legkésőbb 2014 végéig megvalósítja.
5. A kiállítás költségvetését, csoportos kiállítás esetén a művész részvételére vonatkozó költségvetést. (Az Európán belüli szállítás megszervezését és költségeit a Maurice Ward Group vállalja, így annak díját nem kell belefoglalni a költségvetésbe.)
6. Annak a legalább három, legfeljebb hat alkotásnak a megjelölését (kép, pontos adatok: cím, év, technika, méret, egyéb), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendődíjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán. A zsűri és a szervezők ezekből választják ki a bemutatásra kerülő művet vagy műveket.

A pályázat leadása

A leadási határidő: 2013. április 30.
A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk.

A pályázatokat az alábbi szerverre kérjük feltölteni:

ftp://195.228.170.212
felhasználónév: leopoldbloom
jelszó: 2TqqQCmQ

A feltöltéshez FTP kliens szükséges.
Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltéshez egy önálló, a saját nevükkel jelzett, zippelt mappát hozzanak létre a szerveren!
A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A döntés

A zsűri döntését elsősorban a következő szempontok alapján hozza meg:

 • a beadott portfólió
 • a kiállítási terv és az azt megvalósító nemzetközi kiállítási intézmény szakmai elismertsége
 • a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban megrendezendő kiállításon bemutatásra szánt alkotások.

A díjátadó kiállítás résztvevőit 2013 júliusában értesítjük, a közülük kikerülő nyertest pedig 2013 ősze folyamán, ünnepélyes keretek között hirdetjük ki.

Részvételi feltételek

 • A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek.
 • A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.
 • A pályázók vállalják a szervezőkkel (ACAX, Maurice Ward Group) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását.
 • A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését.
 • Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész vállalja, hogy:
 • további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott legalább három művét a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervezők vállalják.
 • elfogadja, hogy kiállított műveit a szervezők a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják, amennyiben a megjelenés nem sérti a művészi reputációját.
 • A díj nyertese vállalja a pályázati anyagban ismertetett kiállítás megvalósítását.
 • A díj nyertese vállalja, hogy a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít angol és magyar nyelven, és azt megküldi az ACAX részére.
 • A díj összegének kifizetéséről külön megállapodás születik.
 • A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

Az alapító és támogató: Maurice Ward Group

A Maurice Ward and Co. Kft. az 1968-ban alapított anyavállalat magyarországi tagjaként Európa egyik piacvezető nemzetközi szállítmányozási cége, mely intelligens logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára. Egyik fő tevékenységi területe műtárgyak kezelése, szállítása és szállítmányozása, illetve raktározása. A cég erre a feladatra kialakított gépjárműparkkal és csúcstechnológiájú raktárakkal rendelkezik. Speciálisan képzett szakembereik mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügyfeleik számára is oly becses műtárgyakat a lehető legnagyobb odafigyeléssel és szakértelemmel kezeljék. Abban, hogy munkájukat a legszínvonalasabban végezzék, nagy segítséget jelent az anyavállalattól átvett szakértelem, illetve szakembereik magas szintű tudása és sokéves tapasztalata.

Koncepció és megvalósítás: ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenységünk középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll.
Az ACAX a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében, a múzeum önálló osztályaként működik.

A szombathelyi BloomsDay művészeti fesztivál és Leopold Bloom Díj

A Maurice Ward Group és az ACAX együttműködésében megvalósuló Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat megelőzően már létezett egy hasonló nevű fesztivál és díj. A mostani díj nem folytatása ezeknek, ugyanakkor mi is fontosnak tartjuk a BloomsDay és a korábbi Leopold Bloom Díj szellemiségét.

A ’90-es évek első felében indult Szombathelyen a BloomsDay alternatív művészeti fesztivál rendezvénysorozata, mely 15 éven keresztül számos hazai és külföldi alkotó kiállításának, akcióinak, performanszainak, koncertjeinek nyújtott bemutatási lehetőséget. A Székely Ákos által szervezett fesztiválok teremtette „Bloom-izmus” – az alkotói szabadság és öntörvényűség példájaként – nem csak a produkciókban, de az évente kiadásra került „Bloom-mappá”-ban, illetve a rendszeresen átadott „Bloom Díj”-ban is megtestesült.

Kapcsolat:

Projektmenedzserek: Stepanović Tijana, Csizek Petra
E: leopold.bloom@ludwigmuseum.hu

Forrás: http://www.acax.hu