palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Leopold Bloom Képzőművészeti díj

leopold_bloom_logoA Leopold Bloom Képzőművészeti Alapítvány és a Pepper Art Projects szervezésében harmadik alkalommal kerül meghirdetésre Magyarország egyik legnagyobb értékű kortárs képzőművészeti díja, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj.

Az alapítók célja, hogy támogassák a magyar képzőművészet progresszív alkotóit és segítsék nemzetközi bemutatkozásukat, karrierépítésüket. A díj alapítóinak kezdeményezése – hasonlóan a James Joyce Ulysseséhez – többek között a nemzetköziséget, az ír-magyar kapcsolatokat szimbolizálja.

Az elismert szakemberekből álló nemzetközi zsűri értékelése alapján kiválasztott döntősök művei az Új Budapest Galériában (Bálna) kerülnek kiállításra, ahol a díjátadón ismerhetjük meg győztes művész nevét.

A díj összege 10 000 euró, melyet  a győztes egy külföldi kiállítás, az ahhoz kapcsolódó költségek és külföldi jelenlétének biztosítására használhat fel.

A díjátadó időpontja 2015. szeptember 4. 18 óra.

Az alapító és támogató: Leopold Bloom Alapítvány, Maurice Ward Art Handling Kft

Koncepció és megvalósítás: Pepper Art Projects

A pályázat:

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 1. Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot
 2. Angol nyelvű digitális portfóliót (a benne szereplő művek adataival: cím, év, technika, méret, egyéb szükséges információk)
 3. Angol nyelvű, aktualizált statement-et, mely reflektál a művész bemutatott műveire
 4. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
 5. Legalább négy legfeljebb nyolc alkotásnak a reprodukcióját ( cím, év, technika, méret, egyéb információk), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.

Pályázatok benyújtása:

Határidő: 2015. április 30. éjfél

A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.
A pályázatok megengedett formátuma: PDF, maximum 10 MB méretben.
Pályázatok feltöltése az alábbi oldalon: http://leopoldbloomaward.com/palyazat

Részvételi feltételek:

 • A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.
 • A pályázók vállalják a Szervezővel (Pepper Art Projects) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.
 • A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja.
 • A pályázók a zsűrit a válogatás során nem befolyásolhatják, amennyiben a művész, vagy annak képviselője ezt bármilyen formában megteszi, úgy a pályázó azonnal kizárhatóvá válik a versenyből
 • Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész tudomásul veszi és vállalja, hogy: további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott műveit a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervezők vállalják.
 • elfogadja, hogy kiállított műveit a szervezők a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják, amennyiben a megjelenés nem sérti a művész reputációját.
 • A díj nyertese vállalja a pályázati anyagban ismertetett kiállítás megvalósítását.
 • A díj nyertese vállalja, hogy a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül rövid beszámolót készít angol és magyar nyelven, ezt és a kiállításról készült fotó, video anyagot megküldi a Szervező részére.
 • A díj összegének kifizetéséről és az együttműködés részleteiről (különös tekintettel az Új Budapest Galéria és a művész együttműködésére) külön írásos megállapodás születik.
 • A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy  a Szervező személyes adataikat kezeli  a pályázat elbírálásának ideje alatt.
 • A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.
 • A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.

A döntés:

A pályázatokat az alábbi szakemberek értékelik:

 • Zsűri: Dr. Declan Long – elnök, Susanne Altmann, Mark Rappolt
 • Előzsűri: Catalina Lozano, Barbara Sirieix, Maija Rudovska

A zsűri tagjai a következő szempontok alapján hozzák meg döntésüket:

 • a beadott portfólió és kiállítási koncepció
 • a művész munkáinak nemzetközi aktualitása

A szervezők a döntősök névsorát 2015. július 24-én teszik nyilvánossá, majd a zsűritagok augusztus végén személyesen felkeresik a művészek műtermeit.

A győztes kihirdetése és a díjátadó 2015. szeptember 4-én kerül megrendezésre az Új Budapest Galériában (Bálna).

A külföldi kiállítás: A pályázat győztese a díjátadót követően az Alapító és Szervező közreműködésével koncepciót dolgoz ki a külföldi kiállítás optimális helyszínéről, időpontjáról. A kiállítási helyszín kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, melynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segítse a művész külföldi karrierépítését.  A helyszín kiválasztását követően a Szervező felveszi a kapcsolatot a megjelölt kiállítóhellyel és előkészíti a kiállítást. A művek szállítását és biztosítását a Maurice Ward Art Handling Kft intézi. A kiállítás megvalósítására legfeljebb 18 hónap áll rendelkezésre.

Kapcsolat:

 • Hanka Nóra művészettörténész, projektvezető (Pepper Art Projects)
 • E-mail: info@leopoldbloomaward.com