palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Lezárult a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázati felhívása

magyarorszag-horvatorszag-ipa-hataron-atnyulo-egyuttmukodesi-program2009. június 24-ig összesen 67 darab pályázat érkezett be a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázati felhívására, amelyet 2009. március 26-án hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Horvát Köztársaság Területfejlesztési, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériuma.

Az együttműködésben magyar részről Zala, Somogy és Baranya megye vesz részt, horvát részről pedig a következő megyék tartoznak a jogosult területek közé: Mejimurska, Koprivniko-Krievaka, Virovitiko-Podravska és Osjeko-Baranjska. A felsorolt határ menti horvát megyék mellett még négy megye, nevezetesen: Varadinska, Bjelovarsko-Bilogorska, Poesko-Slavonska és Vukovarsko-Srijemska került bevonásra a programba. Mivel ezek a területi egységek közvetlenül nem határosak Magyarországgal, ún. csatlakozó területként legfeljebb 20%-ban részesedhetnek a teljes programkeretből.

A pályázatokat egyfordulós nyílt eljárásrend keretében lehetett benyújtani a Program Közös Technikai Titkárságához Budapestre. A pályázatokkal a természetvédelem, a tájképfejlesztés, a turizmus, a gazdasági együttműködés, valamint a humánerőforrás-fejlesztés támogatására nyílik lehetőség. E pályázati felhívás keretében összesen közel 11,7 millió euró közösségi forrás áll rendelkezésre. A pályázók által igényelt közösségi támogatás összege 16,2 millió euró.

A legnépszerűbb beavatkozási területnek a Határon átnyúló oktatási, képzési és csereprogramok bizonyultak, amelyet az Emberek közötti (people-to-people) kapcsolatok, majd a Környezeti tervezési tevékenységek és a Közös kutatás, fejlesztés és innováció (K+F+I) követnek.

A 67 darab beérkezett pályázat nagy részét, 49 pályázatot magyar vezető partner kezdeményezte. A három hónapig tartó pályázatértékelés 2009. júliusában kezdődik, a pályázatokról szóló döntés 2009. októberében várható. A magyar-horvát határ menti program legközelebbi pályázati kiírása 2010-ben várható.

Forrás: Váti