palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Magyar Fesztiválok Bora címketervezési pályázat

tokaji borcimke pályázatMagyarországon úttörő kezdeményezésként a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2011. május 8-án útjára indítja a Magyar Fesztiválok Bora elnevezésű címketervezési és design pályázatot. A tervezési feladat fontos célja egy különleges lehetőség megteremtése a hazai profi és amatőr alkotóművészek számára; mutassák meg kreativitásukat, tehetségüket és alkossák meg a Magyar Fesztiválok Borának egyedi arculatát. A Tokaj Kereskedőház Zrt. egy jelenleg is ismert és a piacon fontos szereplőként megjelenő márka, „A Pincemester Bora” termékcsalád arculatának átalakítására ad lehetőséget.

Minden pályázónak a felhívás további részében ismertetettek szerint lehetősége van:

 • egy, a hagyományos boros címkemegjelenések megkötéseitől mentes innovatív termékarculat elkészítésére,
 • egy, a jelenlegi gyártási lehetőségekre szabott, és a kereskedelmi forgalomba is beemelhető címke-mutáció elkészítésére.

„A Pincemester Bora” termékcsalád borai:

 • Tokaji Furmint száraz,
 • Tokaji Furmint félédes,
 • Tokaji Hárslevelű félédes.

A termékcsalád Magyarországon 1998 óta van jelen. A bevezetés után 2005-ben arculati frissítésen átesett címkével legnagyobb részben multinacionális üzletláncokban, kis- és nagykereskedelmi egységekben valamint az éjjel-nappali kisüzletekben országosan szinten találkozhatunk.

Ki „A Pincemester Bora” fő fogyasztója?

Fiatalok, akiknél a borfogyasztás a szórakozás része, többségük érdeklődő, interakcióra könnyen rávehető, és fogékony a divat iránt. A modern megjelenésű címke mérvadó számára a borvásárlásnál, továbbá érdeklődik a Tokaji márka iránt.

A pozitív vásárlói döntést és az elégedett fogyasztói érzetet a bor árképzése, ezáltal az ár-érték aránya is elősegíti.

„A Pincemester Bora” az üzletekben 400-600 forintos árkategóriában megvásárolható minőségi fehérbor, ez az árkategória pedig a fiatalok számára is kulturált és minőségi borfogyasztást tesz lehetővé „A Pincemester Boraival”, amely így akár fröccsborként is kiváló alternatívaként jelenik meg számukra.

Miért fontos a címke és mi a célunk az új megjelenéssel?

A konkurens termékek nagy mennyiségben jelen vannak a borcsalád kihelyezett palackjainak közvetlen közelében. Ebben a döntési helyzetben a fogyasztói célcsoport a felmérések és a tapasztalatok szerint a címke hatására kialakult elsődleges esztétikai benyomás alapján hozza meg a vásárlási döntését.

A termékcsaládot a fiatalok számára szeretnénk vonzóvá, érdekessé tenni és a fesztiválmegjelenésen keresztül pozitív attitűdfejlődést elérni. Emellett nem titkolt cél az egyre hangsúlyosabb borturizmus és borkultúra tudatos megismertetése is a fiatalokkal.

A borkultúra nem csak a kulturált borfogyasztással foglalkozik, hanem magába foglalja a termesztéstörténetet, a művészeteket, a népszokásokat, a bizonyos vallás tradíciókat, a gasztronómiát és mindazon ismereteket, amelyek a szőlőtermesztés illetve a borászat terén évszázadok, évezredek alatt felhalmozódtak.
Az, hogy mindez a fiatalok számára is egyszerűen érthetővé és vonzóvá váljon meg kell teremtenünk a fiatalok kulturált és minőségi borfogyasztásának alapjait. A Magyar Fesztiválok Bora pályázat során kialakuló új arculattól azt várjuk, hogy létrehoz egy olyan csatornát, amelynek segítségével a célcsoporttal történő kommunikáció egyszerűbb és tisztább lesz.

Ehhez gondoljuk ideális eszköznek „A Pincemester Borát”.

Pályázók köre

A Magyar Fesztiválok Bora pályázati kiírásra pályázhat minden arculattervező, grafikus, kreatív szakember, jogi vagy bármilyen egyéb megkötés nélkül.

Nevezési díj

A címketervezési pályázaton való részvétel minden pályázó számára díjmentes.

A pályázat menete

A Magyar Fesztiválok Bora címketervezési pályázat megbízója, szervezője és jogtulajdonosa a Tokaj Kereskedőház Zrt, kivitelezője az Adamsky Kft.

A pályázatok benyújtása annak meghirdetésétől kezdődően folyamatos a megadott határidőig bezárólag. A megadott határidőn túl érkezett pályázatok elbírálására és zsűri elé bocsájtására az esemény szervezője és kivitelezője külön lehetőséget egyedi kérelem esetén sem biztosít. A hivatalos beérkezés időpontjának elektronikus pályázatok esetében annak rendszer által igazolható elküldési időpontja, postai úton történő pályázás esetében annak feladási időpontja számít.

A címketervezési pályázat két önálló szakaszból áll, amelyek különböző mértékben és módszerrel kerülnek értékelésre valamint díjazásra.

Az alapszakasz a teljes pályázati időtartam alatt beérkezett pályaművekből álló ún. szakmai pályázat, melyen minden az esemény teljes időtartama alatt megküldött pályázat részt vesz. A szakmai pályázatot a felhívásban feltüntetett szakmai zsűri bírálja és díjazza az előre megadott feltételek alapján.

Az ún. félidős szakaszban való részvételre az a pályázó jogosult, aki a felhívásban feltüntetett időpontig hivatalosan megküldi pályázatát. Az e szakaszban beérkezett pályázati anyagok között a kivitelező közönségszavazást szervez az esemény hivatalos facebook oldalán (www.facebook.hu/fesztivalokbora), melyen a megadott időpontig legtöbb szavazatot (like/tetszik) kapó alkotás közönségdíjban részesül.

Minden résztvevőnek lehetősége van maximum két pályázat megküldésére abban az esetben, ha az időrendben első pályázatát közönségszavazásra bocsájtja (és azt a csatolt pályázati lapon az előírtak szerint jelzi) és második pályázatát annak határideje után adja be. Amennyiben egy résztvevőtől a fentiek szerint két alkotás érkezik be a kivitelezőhöz, úgy azok mindegyike – függetlenül a közönségszavazás eredményétől – részt vesz a szakmai elbírálásban és lehetősége van a fődíj elnyerésére.

Letölthető dokumentumok

mfb_palyazati_segedlet

mfb_palyazati_kiiras

mfb_nevezesi_lap

A szakmai pályázat kezdete: 2011. 05. 08.

A szakmai pályázat vége és a pályamunkák végső beérkezési határideje: 2011. 06. 19. 23:59

Félidős közönségszavazásra szánt pályamunkák beérkezés határideje: 2011. 06. 01. 23:59

Közönségszavazás kezdete: 2011. 06. 03.

Közönségszavazás lezárása: 2011. 06. 20. 09:00

Eredményhirdetés, fődíj és közönségdíj átadása: 2011. 06. 26. 14:00, GouBa rendezvény

Díjazás

Szakmai fődíj:

 • A nyertes pályázat alkotójának 50.000 Ft értékű pénzdíj.
 • A Tokaj Kereskedőház pincelátogatása borkóstolóval.
 • Az alkotó kézjegyének feltüntetése a kereskedelmi forgalomba kerülő címkéken.
 • Lehetőség a gyártás elindítására, gyárlátogatás.

Szakmai különdíj: A zsűri döntése alapján a pályamunkák közül egy alkotás különdíjban részesülhet, melyhez 30 palack Pincemester Borát biztosít a Tokaj Kereskedőház Zrt.

Közönségdíj:

 • 2 fő részére belépő a 2011-es Tolcsvai Borfesztiválra.
 • 2 fő részére szállás biztosítása Tolcsván, a fesztivál ideje alatt.
 • 12 palack A Pincemester Borából.

A szakma i zsűri tagjai

Elnök: Kovács Dániel hg.hu főszerkesztője

Tagok:

 • Illés Tamás – Tokaj Kereskedőház Zrt. marketing vezetője
 • Wiszkidenszky András  – Dining Guide kiadója, Superbrands Magyarország igazgatója
 • Langsteiner Marianne – Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja, Malév marketing igazgatója
 • Szigetlaki Zsolt – Az Adamsky Advertising kreatív igazgatója
 • Fűszeres Eszter – A Dívány.hu Spicc rovatának szerkesztője

Zsűrizés

Valamennyi érvényes pályázati anyagot a nevezési határidő után a szakmai zsűri bírálja el. A zsűri döntésének megfelelően kiosztásra kerül az esemény fődíja, amely a verseny legkiválóbb megoldásának jár.

Az elbírálás főbb szempontjai

 • A nevezett alkotás eredetisége, kreativitása.
 • A nevezett címke esztétikai és funkcionális minősége, ezek összhangja.
 • A nevezett címke kivitelezésének minősége.
 • A pályázat célkitűzéseinek megértése és gyakorlatban történő megvalósításának színvonala.

Leadási paraméterek

Minden pályázat érvényességéhez szükség van a pályázati dokumentáció mellékletét képező és az esemény hivatalos facebook oldalán is megtalálható nevezési lap kitöltésére és annak kivitelezőhöz történő megküldésére. E mellett az érvényes pályázat kötelező eleme az alábbi pályázati látványterv csatolása. (elérhető: www.facebook.com/fesztivalokbora)

A pályázati anyagok benyújtása történhet elektronikus úton a fesztivalokbora@adamsky.hu e-mail címre, vagy digitális adathordozóra történt kiírását követően az adathordozó postai úton való megküldésével a kivitelező címére:

Adamsky Advertising, 1012 Budapest, Márvány utca 17., Jelige „Magyar Fesztiválok Bora” vagy „MFB”

A nevezési lap előzetesen elektronikus úton (scannelve, digitalizálva) is eljuttatható a kivitelező címére, azonban annak hivatalosan aláírt változata legkésőbb a nevezési határidő lejártáig igazoltan elküldendő a kivitelező címére.

Kötelező elemek

Minden résztvevő pályamunkájának az alábbi két elemet kell tartalmaznia:

 1. Kereskedelmi főcímke arculati terv – látványterv és nyomdai fájl
 2. Egyedi megkötések nélküli főcímke arculati terv – látványterv

1. A Kereskedelmi főcímke arculati terv – látványterv és nyomdai fájl Gyártásba és forgalomba kerülő, szabott méretben és kivitelben elkészíthető pályamű a főcímkén megjelenítendő kötelező elemekkel:

A címkén megjelenítendő:

 • „Tokaji” brand felirat (arculati megkötés nélkül)
 • Termék megnevezése és minőségi kategóriája (arculati megkötés nélkül):
  • „Furmint száraz minőségi fehérbor” felirat, vagy
  • „Furmint félédes minőségi fehérbor” felirat, vagy
  • „Hárslevelű félédes minőségi fehérbor” felirat
 • „A Pincemester Bora” albrand felirat (arculati megkötés nélkül)
 • A „Tokaji Pincemester” ábrája

  Minden tervben meg kell, hogy jelenjen a Tokaji Pincemester arculati elemként. A Pincemester ábrázolására a szervező semmilyen további megkötést nem tesz, annak alkotói újragondolására szabadkezet biztosítunk. A jelenlegi formájában a Pincemester nem használható.

  A címke gyártási paraméterei:

  • méret: 70 x 132 mm (álló)
  • hordozó: 80g vászonprégelt papír

  Látványterv: A megadott pályázati látványterven való elhelyezéssel.

  Nyomdai fájl: CMYK, 1:1 méret, 300 dpi felbontás, PDF vagy TIFF vagy EPS formátum 2. Eg yedi megk ötések nélküli főcímk e arculati terv – látványterv Külön produkciós, gyártási és jelentősebb kreatív megkötések nélküli pályamű, mely megvalósíthatóságtól és a gyártó egyedi döntésétől függően kerülhet gyártásba. A grafikán megjelenítendő kötelező elemek:

  A címkén megjelenítendő:

  • „Tokaji” brand felirat (arculati megkötés nélkül)
  • Termék megnevezése és minőségi kategóriája (arculati megkötés nélkül):
   • „Furmint száraz minőségi fehérbor” felirat, vagy
   • „Furmint félédes minőségi fehérbor” felirat, vagy
   • „Hárslevelű félédes minőségi fehérbor” felirat
  • „A Pincemester Bora” albrand felirat (arculati megkötés nélkül)
  • Kötelező képi megkötés nélkül, a Magyar Fesztiválok Bora életérzés megjelenítése (megjelenhet témaválasztásban és kivitelezésben egyaránt)
   • A „Tokaji Pincemester” ábrája

   Minden tervben meg kell, hogy jelenjen a Tokaji Pincemester arculati elemként. A Pincemester ábrázolására a szervező semmilyen további megkötést nem tesz, annak alkotói újragondolására szabadkezet biztosítunk. A jelenlegi formájában a Pincemester nem használható.

   Látványterv: A megadott pályázati látványterven való elhelyezéssel.

   További adatok, kiegészítő információk:

   Hangsúlyozandó értékek a címketervezés során:

   • a Tokajihoz, mint márkához kapcsolódó értékek
   • „A Pincemester Bora” mint önálló brand
   • fiatalos, innovatív külső megjelenés
   • minőségi borfogyasztás elterjedése a fiatalok körében.

   Információ és kapcsolat:

   Adamsky Advertising
   Nagy Orsolya
   fesztivalokbora@adamsky.hu
   06 70 984 71 85

   Forrás: www.facebook.com/fesztivalokbora