palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj

Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj pályázatEurópai Kiváló Online Gyermektartalom Díj (European Award for Quality Online Content for Children) verseny indul 14 Biztonságosabb Internet Központ és az Európai Bizottság Biztonságosabb Internet Programja közös szervezésében – első ízben 2010-2011 évben. A verseny a minőségi online gyermektartalmak előállítóit célozza meg és ezen tartalmak legjobbjait kívánja összegyűjteni nemzeti és Európai Uniós szinteken. Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2011. január 24!!!!!

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős biztosa így nyilatkozott: „A gyermekek egyre korábban kezdik használni a világhálót. Gondoskodnunk kell róla, hogy magabiztosan kezeljék az internetet, és böngészés közben izgalmas, biztonságos, tanulságos és életkoruknak megfelelő tartalmakat találjanak. Más szóval, támogatnunk kell a legjobb tartalmat, amit az internet kínál a „digitális bennszülöttek” generációjának. Ezt szem előtt tartva, örülök, hogy a Magyar Tartalomipari Szövetséget kérték fel a magyarországi verseny megszervezésére az Európai Kiváló Online Gyermektartalom Díj közreműködőjeként. Biztos vagyok benne, hogy ez a verseny ösztönözni fogja a minőségi online tartalmak előállítását és egy sokkal vonzóbb hellyé varázsolja a cyber-világot a gyermekek és szüleik számára.”

A verseny megrendezésére 2 fázisban kerül sor:

 • 1. fázis: Az európai megmérettetésre hazánkból azok jutnak tovább, akik az európai verseny hazai előválogatóján, a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj versenyen eredményesen szerepelnek. A hazai előválogatót a Biztonságosabb Internet Program hazai megvalósulásáért felelős konzorcium megbízásából az eFestival és eFestival Junior versenyek szervezése révén, e téren évtizedes tapasztalattal rendelkező Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) koordinálja.
 • 2. fázis: A nemzeti pályázatok mindkét kategóriájának győztesei fognak versengeni az Európai Kiváló Online Gyermektartalom Díj elnyeréséért.

A verseny célkitűzése:

 • a 6-12 év közötti gyermek korosztályt megcélzó minőségi online tartalmak bemutatása és hangsúlyozása, valamint
 • olyan minőségi online tartalmak előállításának ösztönözése, amelyek a gyermekek javát szolgálják (pl. oktatja őket, tájékoztatást nyújt számukra, fejleszti képzelőerejüket stb.)

Kik pályázhatnak?
Valamennyi résztvevő országban a versenyre két kategóriában lehet nevezni:

 1. Felnőttek: ide értve a kereskedelmi-, állami- és civil szervezeteket, valamint a 18 év feletti felnőtt magánszemélyeket egyénileg vagy csoportosan
 2. Fiatalok: 12-17 év közötti fiatalok egyénileg vagy iskolai osztályokként / csoportokként

Különdíj a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj versenyen: a magyar versenyt média-megjelenéssel támogató szervezetek tevékenységére is versenyt hirdetünk. A verseny bíráló bizottsága a tényleges média-megjelenések figyelembe vételével jelölik a szervezeteket a versenybe. A győztes megkapja a „Gyermekbarát Média 2011” címet.

Milyen típusú tartalmakkal lehet nevezni a versenyre?

 • a 6-12 év közötti gyermek korosztályt megcélzó online tartalmakkal, melyek a versenyre jelentkezés időpontjában már nyilvánosan elérhetőek az interneten
 • minden típusú tartalom benyújtható: weboldalak, játékok, oktatási tartalmak, videók, multimédiás tartalmak, amennyiben ezek online hozzáférhetőek.

A versenyre jelentkező résztvevőknek hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a benevezett online tartalmat hozzáférhetővé tegyék az Európai Bizottság számára nyilvános használatra.

Fenntarthatóság:
A versenyre tartalommal jelentkező résztvevőknek hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy:

 1. az értékelési időszak során nem hajtanak végre jelentős változtatást a tartalomban, vagy a tartalom célcsoport számára való közzétételének módjában
 2. a nyertes tartalom és a tartalom célcsoport számára való közzétételének módja az EU díj elnyerését követő 2 éven át megfelel a versenyben való részvétel feltételeinek.


Jelentkezés:

A Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj versenyfelhívására 2010. október 28-án, a kiváló magyar digitális tartalom-verseny, az eFestival gáláján került sor.

Jelentkezési Lap

Nevezési határidő:
2011. január 24.

A Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj nyertesinek kihirdetésére 2011. február 8-án kerül sor a „Biztonságosabb Internet Napja” rendezvény keretében. Az Európai verseny nyertesei 2011. júniusában vehetik át díjaikat.

Értékelési szempontok:

A benyújtott tartalmak a következő öt általános kritérium mentén kerülnek kiértékelésre:

 • a célközönség, vagyis a 6-12 éves korosztályú gyermekek számára nyújtott előnyök
 • vonzó, megnyerő legyen a tartalom a célközönség számára
 • felhasználó-barátság: a tartalom legyen gyermekekre igazított és könnyen kezelhető, használható
 • megbízhatóság: a tartalom biztonságosan legyen használható a 6-12 éves korosztály számára, valamint megbízható és következetes formában jelenjen meg
 • kereskedelmi szempontok: a tartalom feleljen meg a kereskedelmi szempontokkal kapcsolatos, érvényben lévő szabályozásoknak

A versenyt a következő 14 országban bonyolítják le: Belgium, Cseh Köztársaság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország.

Bővebb információ
angol nyelven az Európai Kiváló Online Gyermektartalom Díj (European Award for Quality Online Content for Children) versenyről annak hivatalos weboldalán található: http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/competition/index_en.htm

Letölthető dokumentum:
Disclaimer for European Award for Quality Online Content for Children