palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

MEDIA International (2009/1) – Preparatory Action – Film, audiovizuális iparág

media_internatonal_logoAz Európai Parlament 2008 decemberében 5 millió eurós költségvetést szavazott meg a MEDIA International Előkészítő Program második évi tevékenységeire. A Program célja az, hogy megerősítse az együttműködést harmadik országok és európai országok audiovizuális iparága között.

A pályázati felhívás célja az, hogy segítse a MEDIA International Előkészítő Program fő célkitűzéseinek megvalósítását:

  • Az audiovizuális piacok közötti információ- és tudáscsere;
  • Versenyképesség és forgalmazás;
  • Forgalom.

A pályázati felhívás öt különálló csomagból áll.

A támogatható tevékenységek a következők:

Audiovizuális szakemberek képzése (1. sz. Csomag)

Ennek a támogatásnak a célcsoportját az audiovizuális iparág diákjai/szakemberei/oktatói jelentik. A cél az, hogy jobban megismertesse a pályázatra benyújtott projektben résztvevő valamennyi ország audiovizuális piacainak működési feltételeit, jogi kereteit és finanszírozási rendszerét képzési kurzusok, illetve közös képzési tevékenységek révén. A támogatást új, folyamatos képzési projektek részére, illetve a MEDIA 2007 program keretében  már jóváhagyott kezdő, vagy folyamatos képzési projektek részére ítéljük oda.

Mozifilmek /audiovizuális művek promóciója (2. sz. Csomag)

Ennek a Csomagnak a célja az olyan projektek támogatása, amelyeknek célja  – felsőbb szintű, illetve a produkció szegmenseinek szintjén történő beavatkozás révén – a mozifilmek/audiovizuális művek nemzetközi piaci hozzáférésének (koprodukciós piacok, pitching rendezvények, stb.) megkönnyítése, s ezáltal a művek későbbi forgalmazási feltételeinek javítása.

Mozifilmek forgalmazása (3. sz. Csomag)

Ennek a támogatásnak a célja az, hogy megkönnyítse és javítsa a harmadik országból származó mozifilmek forgalmazását az Európai Unió filmszínházaiban, illetve fordítva, az európai művek forgalmazását harmadik országok filmszínházaiban. A projekteknek meg kell teremteniük az európai és Európán kívüli szakemberek közötti tartósan fenntartható együttműködés alapjait (például a forgalmazók és/vagy kereskedelmi ügynökök és/vagy producerek közötti együttműködést), azzal a céllal, hogy biztosítsák és javítsák a filmek exkluzív bemutatóinak feltételeit az érintett területeken.

Mozifilmek vetítése a filmszínházakban (4. sz. Csomag)

Ennek a csomagnak a célja az, hogy arra ösztönözze az európai és harmadik országbeli mozik működtetőit, hogy kölcsönösségi alapon javítsák a filmek exkluzív bemutatóinak a műsorra tűzési és bemutatási feltételeit  (vetítések időtartamának és a vetítések számának növelésével).

Közönség (5. sz. Csomag)

Ennek a Csomagnak a célja az, hogy támogassa az olyan tevékenységeket, amelyeknek célja a külföldi mozifilmek/audiovizuális művek potenciális közönségének fenntartható növelése. Különösen az olyan projektek támogatása, amelyeknek célja az európai közönség (különösen a fiatalok) ismereteinek bővítése és tudatosságának növelése harmadik országokbeli mozifilmek/audiovizuális művekkel kapcsolatosan, illetve fordítva,  amelyeknek célja a harmadik országbeli közönség (különösen a fiatalok) ismereteinek bővítése és tudatosságának növelése az európai mozifilmek/audiovizuális művekkel kapcsolatosan.

A pályázatok beadási határideje: 2009. június 2.

Bővebb információ, valamint a pályázathoz szükséges dokumentumok letölthetők itt:

http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

Kapcsolatfelvétel:

MEDIA Program, DG INFSO

Európai Bizottság

Aviva SILVER

Head of Unit A2

Tel: +32 2 299 58 13

1. támogatási terület – Audiovizuális szakemberek képzése

3. támogatási terület – Mozifilmek forgalmazása

Kapcsolattartó:

Emmanuel COCQ Tel: +32 2 296 97 80

Irina ORSSICH Tel: +32 2 299 67 98

2. támogatási terület – Mozifilmek promóciója

Kapcsolattartó:

Grazyna WOJCIESZKO Tel: +32 2 295 83 57

4. támogatási terület – Filmek vetítése mozikban

Kapcsolattartó:

Orsolya MOLNAR Tel: +32 2 298 67 27

Emmanuel COCQ Tel: +32 2 296 97 80

5. támogatási terület – Mozilátogatók számának növelése

Kapcsolattartó:

Matteo ZACCHETTI Tel: +32 2 299 12 89

MEDIA International titkárság

Tel: +32 2 299 02 30

Tel: +32 2 295 22 90

Fax: +32 2 299 22 90

(Forrás: http://ec.europa.eu )