palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

MEDIAWAVE 2012 pályázat

A MEDIAWAVE Fesztivál – „FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA” olyan alkotók jelentkezését várja, akik divatoktól független, egyéni úton járnak, akik számára a technika nem cél, hanem eszköz; akik öntörvényű filmnyelvet akarnak teremteni, éljenek bárhol a világban, kisebbségben vagy kevésbé reflektorfényben lévő tájakon. Olyan fesztivált szeretnénk, ahol nem az egzotikum, a trükk játssza a főszerepet, hanem az eredeti, a friss, az életteli szemlélet, ahol sokféle gondolkodású, szabad szellemű alkotók találkozhatnak egymással.

Geográfiai határhelyzetünk lehetőséget biztosít arra, hogy tudatosan közvetítsünk a ma is egymástól meglehetősen elzárt kelet- és nyugat-európai régió művészeti mozgásai között. Célunk nem az egységesítés, hanem sokkal inkább a helyi értékek, sajátosságok bemutatása. Kelet és nyugat határán, az egykori politikai és a legújabbkori kulturális és gazdasági vasfüggöny keleti végvárában megkíséreljük felmutatni a jelenkori filmes népvándorlás eredményeit, amelyet más vizuális előadások (színház, mozgásszínház, kiállítások), valamint népzenei, improvizatív és alternatív zenei koncertek egészítenek ki.

Film és video programok:
A beérkezett film- és videónevezések bemutatóanyagainak megtekintése után előzsűri dönt a kategóriáktól független versenyprogramban való részvételről. A nemzetközi zsűri a program filmjeit megtekintve egy – a nevezési kategóriáktól független – fődíjat és kategória díjakat adhat ki (legjobb ifjúsági film, legjobb operatőr, legjobb színészi teljesítmény, legjobb hang, vágás, díszlet, stb.). Speciális díjak: kritikusok díja, közönségdíj, diákzsűri díja, stb.

A filmversenyre az összes kategóriában lehet jelentkezni.

A MEDIAWAVE azon filmek bemutató helye is kíván lenni, amelyek egyéni, rendhagyó filmnyelvi megoldásaik, vagy tematikájuk miatt kiszorulnak a hagyományos forgalmazási struktúrából, amelyeket mozikban vagy televízióban ritkán láthat a közönség.

A fesztivál épp ezért fontosnak tartja és kiemeli

 • az olyan nem konvencionális struktúrájú kis- és egész estés játék-, valamint dokumentumfilmeket, amelyek a verbalitás helyett a mozgóképi vizuális megfogalmazásra, gondolkozásra helyezik a hangsúlyt,
 • a zenei témájú filmek közül a jazz, a kortárs és archaikus népzenei, valamint az etnikai alapú kortárs és improvizatív zenével foglalkozó vagy azt kreatívan felhasználó filmeket,
 • a táncra vagy mozgásra alapuló filmeket (kivéve azok dokumentációját),
 • a különböző animációs technikákra alapuló filmeket, különösen azokat, amelyek az animáció határfelületeit érintik,
 • a művészi tartalommal bíró erotikus filmeket,
 • a kelet- és nyugat-európai vizuális és kulturális értékeket feldolgozó vagy párhuzamba állító filmeket,
 • a technikát nem célként, hanem eszközként használó kísérleti filmeket.

Letölthető dokumentum

Nevezési lap

Nevezési szabályzat

 (A következők csak a Magyarországról nevezőkre érvényesek. A külföldről nevezőkre az angol nevezési szabályok érvényesek.)

1. Általános tudnivalók

 • Nevezni lehet bármikor készült film és video alkotást
 • A nevezett művek száma és időtartama nem korlátozott.

2. Nevezési lap

 • Nevezési díjat nem kell fizetni. A fesztiválra nevezett bemutató kópiákat nem postázzuk vissza, a fesztivál archívumában helyezzük el.
 • Az online nevezési lapot kitöltve, a kinyomtatott példányt aláírva küldje el címünkre 2012. január 10-ig a bemutató DVD mellékelésével.

3. Néhány tudnivaló a filmkópiával kapcsolatban, ha az előzsűri a programba válogatja a filmet:

 • A Fesztiválnak nem áll módjában bérleti vagy vetítési díjat fizetni.
 • Az angol feliratos kópiának legkésőbb 2012. április 15-ig a fesztiválra meg kell érkeznie, és a Fesztivál rendelkezésére kell hogy álljon 2012. május 3-ig. A feladónak minden esetben értesítenie kell a Fesztivált, hogy milyen módon, mikor küldte el a kópiát, és közölnie kell az azonosítási, illetve postázási számot.
 • A filmek postázását minden esetben előre kell fizetni. A Fesztivál kizárólag a vissza-postázást fizeti.
 • A kópiák a Fesztivált követő négy hétben lesznek visszapostázva. Amennyiben a visszapostázási cím különbözik a feladási címtől, kérjük, jelezze ezt a jelentkezési lapon.
 • A filmet illető bármilyen sérülést a kézhezvétel után, két héten belül, bármilyen vetítést megelőzően kell jelezni.
 • Amennyiben a versenyprogramba beválasztott film eredeti vagy megfelelő minőségű, analóg videókópiája (16 mm, 35 mm, Betacam SP, DV, DVCAM) nem érkezik meg a fesztiválra 2012. április 15-ig, a filmet csak versenyen kívül áll módunkban levetíteni a rendelkezésünkre álló (az előzsűrizésre beküldött) dvd-ről. (Erre a megoldásra késztet bennünket sok év tapasztalatán kívül a fesztivál presztizsének megőrzése, illetve az a tény, hogy április 15. után már nem tudunk a nyilvánosságra hozott filmprogramon változtatni.)

4. A film nyelve : A fesztivál programjába való bekerülés esetén csak ANGOL FELIRATOS kópiát fogadunk el.

5. Nevezési határidő: Kérjük, hogy a nevezési lapot és a bemutató DVD kópiát 2012. január 10-ig küldje meg címünkre (MEDIAWAVE’ 2012 – “FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA”, H-9021, Győr, Kazinczy u. 3-5.)

6. Vetítések: A MEDIAWAVE Fesztivál fenntartja a jogot, hogy propaganda anyagként nem kereskedelmi célokra felhasználja a film egészét a média különböző területein, és bemutató valamint oktató vetítéseken , ill. felhelyezze a film részletét (max. 3 percet a hosszú filmeknél, ill. a rövidfilmek teljes hosszának 10%-át) a fesztivál weboldalára.
A fesztiválra nevezett filmek bemutatásra kerülnek a fesztivál várható közép-európai régiós helyszínein Betacam SP vagy DVD technikán.

Cím: MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány, 9021 Győr, Kazinczy u. 3-5.
Telefon: +36-96-517-667 Fax: +36-96-517-668
E-mail: info@mediawave.hu

Forrás: http://mediawavefestival.hu