palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Megismerni, megfigyelni, megszámolni, megvédeni – fecskevédelmi pályázat

A „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány pályázatot hirdet minden magyar tannyelvű általános iskola számára. A téma a hazánkban élő fecskefajok külleme, életmódja, védelme.

A pályázatra jelentkező intézményeknek 2018 őszétől 2019 nyár végéig négy programot kell megvalósítaniuk. A programok teljesítéséről dokumentációt kell benyújtaniuk a pályázat kiírója számára. A garantált jutalmat csak a négy programot teljesítő intézmények kapnak.

Kiíró: „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány
Jelentkezési határidő: 2018. október 8. 23:59
Az akció vége: 2019. augusztus 31.

Pályázhat: minden Kárpát-medencében levő magyar tannyelvű általános iskola

1. program: Rajzverseny az iskola tanulói számára.

  • Választható témák: Hazai fecskefajok; Fecskék életmódja; Fecskék védelme
  • Választható technikák: kötetlen
  • Kategóriák: alsó és felső tagozat külön
  • Zsűrizés: az alkotások minősége alapján iskolán belül
  • Időpont: november és március között

2. program: Kiállítás a rajzverseny legjobb munkáiból

Az első program kiválasztott legjobb munkáit Google Drive linken el kell küldeni a kiírónak, hogy a szakmailag hibás műveket kiszűrjük. Ezt követően az iskola alkalmas pontján (aula, folyosó, külön terem, stb.) tematikus előadás(ok) (lásd a 3. programot) kíséretében nyíljon egy időszakos kiállítás a fecskés munkákból. Nem elvárás, de javasolt, hogy a kiállítás iskolán kívüliek, azaz szülők, vendégek, településen élők számára is nyitott lehessen.

Időpont: március

3. program: Kiselőadás a fecskékről

Elsősorban felső tagozatosak, illetve a biológia iránt érdeklődők (pl. szakkörösök) számára a biológiatanárok külön hirdessenek meg saját kutatást igénylő munkát. A cél egy képekkel illusztrált (pl. PowerPoint, fotóvetítés, stb.), 5-10 perces kiselőadás összeállítása, amit a diák az iskola tanulói előtt mond el a rajzkiállítás megnyitóján.

Lehet egy előadás vagy több, de fel is osztható a téma több tanuló között, erre megkötés nincsen. Az előadás elkészítése csapatmunka (2-3 fő) is lehet; mindez jó gyakorlás lehet a saját kutatást igénylő biológiaversenyekre. Az előadás összeállítása a diákok saját munkája legyen, sem az anyaggyűjtésben, sem az előadásban nem vehet részt szaktanár!

Az előadásokat előzetesen el kell küldeni a kiírónak, hogy az esetleges szakmai hibákra felhívjuk a figyelmet.

Időpont: a kiállítással egyszerre, március

4. program: Fecskefelmérés a településen

Az önként jelentkező tanulók vagy kis létszámú (2-3 fő) csoportok között osszuk fel a települést (vagy városban az iskola vonzáskörzetét). A feladat végigjárni a kijelölt utcákat és az ott lakóknál érdeklődni, van –e a házukon vagy melléképületükön lakott fecskefészek. A kapott adatokat a Magyar madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes fecskeadatbázisában kell rögzíteni.

Ezen kívül a kiíró számára azt kell elküldeni, hogy az adott település vagy településrész mekkora hányadát sikerült felmérni.

Az adatok feltöltési és a beszámoló elküldési határideje 2019. augusztus 31.

Jutalom:

Azoknak az intézményeknek, akik mind a négy programban dokumentáltan részt vettek, 2019 szeptemberében ajándékcsomagot juttatunk el (könyvek, fecskés plakát, órarend, könyvjelző, stb.).

Emellett az adott iskola számára vezetett természetismereti túrát ajánlunk fel, melyet Székesfehérvár környékén 2020 decemberéig lehet igénybe venni (választható helyszínek: Velencei-tó, Dinnyési-fertő, Velencei-hegység, székesfehérvári Sóstó, Pátkai-víztározó).

Jelentkezés: 2018. október 8. éjfélig lehet jelentkezni a fecskebarat@citromail.hu címre írt levélben.

Ebben írják meg az iskola pontos nevét, címét, települését, az intézmény részéről a kapcsolattartó nevét, telefonszámát.

Októberben minden jelentkezőnek elküldünk egy útmutatót a programok sikeres lebonyolításához.

Nevezési díj nincs. A részvétel teljesen önkéntes; ha egy iskola menet közben mégsem tudja a vállalt programok mindegyikét teljesíteni, arról értesítse a kiírót; ennek semmilyen következménye nincsen.

Egyéb információ: Az iskolák között nem állítunk fel rangsort. Ugyanakkor az akcióról szóló beszámolókban, cikkekben szeretnénk majd kiemelni a legügyesebb, leglelkesebb intézményeket.

Kérdéseket a fecskebarat@citromail.hu címen vagy a 30-598-6002 telefonszámon tehetnek fel.

Megismerni, megfigyelni, megszámolni, megvédeni – fecskevédelmi pályázat