palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Megjelent a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 első pályázati felhívása

huskroua-logoA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint a program Közös Irányító Hatósága megjelentette a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 első pályázati felhívását. A pályázati felhívás keretében több mint 13 millió euró vissza nem térítendő ENPI közösségi forrás áll rendelkezésre.
Az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszközből (az angol rövidítés szerint: ENPI) az Unió kimondottan a külső határokon átnyúló együttműködési programokat támogatja. A támogatás célja annak elkerülése, hogy a közösség külső határai mély politikai-gazdasági választóvonalként húzódjanak végig a kontinensen. Az egyelőre tartósan az EU-n kívül maradó partnerországokkal való együttműködés Magyarország esetében az ukrán határszakaszt érinti. A Közös Operatív Program keretében kizárólag olyan pályázatok benyújtására, illetve projektek támogatására van lehetőség, amelyekben ukrajnai partnerszervezet is részt vesz.

A program célja az együttműködés fokozása és elmélyítése Ukrajna Kárpátalja, Ivano-Frankivszki és Csernovici régiói és a tagállamok támogatott illetve „szomszédos” határ menti régiói között, környezeti, szociális és gazdasági szempontból fenntartható módon.

A most megjelentetett, egyben első, egyfordulós pályázati felhívás keretében a fenntartható gazdasági fejlődés, a turizmus, humán erőforrás fejlesztés, oktatás, kulturális és innovációs együttműködések, katasztrófavédelem, valamint a környezet- és természetvédelem terén megvalósuló határon átnyúló együttműködések támogatására nyílik lehetőség.

Magyarországon támogatásra jogosult Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szlovákiából Kassa és Eperjes megye, Romániából Szatmár, Máramaros és Szucsava megye, ukrán oldalról pedig Kárpátalja, Ivano-Frankivszki és Csernovici megye. A potenciális pályázók körét többek között a programterületen található helyi- és megyei önkormányzatok, az állami- és önkormányzati intézmények, non-profit szervezetek, kistérségi társulások, fejlesztési ügynökségek, környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, nemzeti parkok, egyetemek, kamarák, turisztikai szervezetek, munkaügyi központok alkotják. A projekt megvalósításban Projekt Partnerként kötelezően részt kell vennie legalább egy ukrán és egy tagállami (magyar, szlovák vagy román) szervezetnek a jogosult programterületről.

A pályázati dokumentáció letölthető innen: pályázati felhívás_en; pályázati-dokumentáció

További információ: http://www.huskroua-cbc.net/en

Forrás: NFÜ; http://www.huskroua-cbc.net/en