palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ipari Park Miskolcon – mechatronikai ipari park átadása

Miskolc Megyei Jogú Város az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 700 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az új Mechatronikai Ipari Park megépítésére. A kiemelt projektnek köszönhetően lehetővé válik Miskolc város és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása és a helyi foglalkoztatás bővítése. Március 25-én ünnepélyes keretek között adták át a megújult Ipari Parkot, az eseményen részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A Miskolci Ipari Park (MIP) 68,5 hektáros területe a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése alapján 2005. decemberében nyerte el az „Ipari Park” címet.

Az elmúlt két évben a betelepült vállalkozások részére történt értékesítések következtében azonban korlátozottá vált a további beruházások fogadására alkalmas szabad ingatlan. Az elmúlt időszakban megélénkült befektetői érdeklődés miatt az ipari park fejlesztése és bővítése létfontosságú a város fejlődése szempontjából, ezért 2007-ben a MIK ZRt. megvásárolta Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától az ipari parkkal határos, a köznyelvben „repülőtér” néven ismert külterületi ingatlant, így a MIP területe további 45 hektárral bővült.

A Miskolci Ipari Park bővítését megvalósító, közel 1,3 milliárd forint összértékű fejlesztés, az úgynevezett Mechatronikai Ipari Park projekt, 2007. augusztusában kiemelt minősítést nyert. Így a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió 50%-os (700 millió forintos) támogatásával valósulhatott meg.

A projekt fő célkitűzése Miskolc város és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása és a helyi foglalkoztatás bővítése. A közvetlen célcsoportot azok a mechatronikai ipari termelő, és szolgáltató tevékenységet folytató vállalkozások jelentik, amelyek kedvező működési, és együttműködési feltételeket találnak a MIP-ben.

A projekt másik kiemelt célja a szomszédságban működő Bosch gyárak és a sikeres Pólus program szinergiáinak kihasználásával a mechatronikai ipar, az innovatív ipari technológiák nagyobb léptékű fejlesztésének elindítása, a korszerű mérnöki, műszaki tudományokra, gazdálkodás–menedzsment tudásra és készségekre épülő gazdaságfejlesztési gyakorlat fejlesztése. Fontos feladat a tartósan eredményesen működő termelő és termelő-szolgáltató vállalkozások számának növelése, a vállalkozói készség ösztönzése, új munkahelyek létrehozása, azaz a munkanélküliség arányának csökkentése a városban és az agglomerációban, a műszaki végzettségű munkanélküliek – különösen a pályakezdők – foglalkoztatási feltételeinek javítása.

A Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. és a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. az Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásával, partnerségben valósította meg a Mechatronikai Ipari Park projektet.

Az ipari park fejlesztésével a város elsősorban munkahelyteremtő beruházásokat megvalósító befektetők számára kíván vonzó lehetőséget teremteni.

(Forrás: NFU)