palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Milliárdos fejlesztések Gödöllőn uniós támogatásból

umft pályázatGödöllő városa az elmúlt időszakban több sikeres Európai Uniós pályázaton szerepelt.  Ennek eredményeként megújulhat Gödöllő főtere, a  Művelődési Központ  épülete és a város több műemléke, valamint egy korszerű óvodával is gazdagodik a település.  

A pályázati sikerekről dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere, dr. Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Mikulás Brigitta, a Norvég Finanszírozási Alap képviselője tartott tájékoztatót  május 27-én  Gödöllőn, az Erzsébet királyné szálloda dísztermében.

Gémesi  György előadásában összefoglalta az elmúlt évek gödöllői fejlesztéseit, majd ismertette a  „Pest megyei településközpontok fejlesztése, integrált településfejlesztés Pest megyében” című pályázati konstrukció „Funkcióbővítő városrehabilitáció” pályázata első fordulójának eredményét, melyen eredményesen szerepelt a város a „Gödöllő ökovárossá válásának első lépése: A városközpont arculatának és infrastruktúrájának integrált fejlesztése” című projekttel, ismertebb nevén Főtér programmal.

Ennek keretében újulhat meg a város főtere, a Szabadság tér, a Művészetek Háza épülete, ahol a külső és belső felújítás mellett energiatakarékos fűtési rendszer kialakítására és a gépészet cseréjére is sor kerül, valamint átalakítják a városi piac galériáját, aminek eredményeképpen a megújuló városközpont vonzerejének javítása és a szolgáltató funkciók erősítése céljából, további vendéglátó ipari szolgáltatás lehetősége teremtődik meg. A programból időközben kikerült a Városháza épületének energiatudatos felújítása, a Kossuth Lajos utca felújítása és az egykori Hattyús tó helyreállítása, ezeket Gödöllő önkormányzata más pályázati forrásokból, illetve saját erőből valósítja meg a közeljövőben. A  város az első fordulóban az igényelt közel 1,5 milliárd helyett 900 millió forint maximális előzetes támogatást nyert, maximum 1,17 milliárd forint elszámolható költség mellett az eredeti, pályázatban megadott mintegy 77 %-os támogatási intenzitás maximális mértékének megtartása mellett.

Végleges döntés született az ún. Norvég Alap pályázat (EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok konstrukció) eredményéről. A „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása” című város által beadott tervekre 1 701 238 eurós támogatást ítéltek meg, melyre vonatkozóan Támogatási Ajánlat érkezett az alap Pénzügyi Mechanizmusok irodájától.

Gödöllő négy nagyszabású felújításra adott be pályázatot a Norvég Alaphoz, aminek eredményeként a következő két év folyamán megtörténhet az Erzsébet Park első részének rehabilitációja: a Kálváriának, az Erzsébet szobornak és az Erzsébet szikla környezetének rendbetétele, e mellett az Alsópark egyes részeinek rehabilitációja. Megtörténik a Királyi váró felújítása, valamint a Grassalkovich filagória restaurálása, a bazilika mellett történő felállítása, és az ehhez kapcsolódó területrendezés.

Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke gratulált a városnak az eredményes pályázatokhoz. Mint mondta, nagyon fontos, hogy egy városnak legyen egy olyan főtere, amiről meg lehet ismerni. „Gödöllő a Közép-Magyarországi régió gyöngyszeme, aminek szüksége van egy ilyen rekonstrukcióra” – mondta Steiner Pál, aki szerint egy ilyen eredményes projekt a turisztikai színvonal emelésével még több látogatót vonz majd a városba.

Mikulás Brigitta, a Norvég Finanszírozási Alap képviselője elmondta, hazánkban meghirdetett három pályázati fordulóban több száz pályázatot nyújtottak be, majd végül mintegy 101 projekt kaphatott támogatást, ami többek között 28 önkormányzat, 26 civil szervezet, 26 költségvetési szerv terveinek a megvalósítását teszi lehetővé. A rendkívül rugalmas támogatási rendszer segítségével mintegy 135 millió eurót jelentett Magyarországnak az elmúlt években. Úgy fogalmazott, folyamatosan arra törekednek, hogy olyan területeken nyújtsanak támogatási lehetőséget, forráshiány van – mint pl. az örökségvédelem – igyekeznek a finanszírozási fehér foltokat megtalálni. Beszédében kitért arra, hogy az alapot létrehozó államok (Norvégia, Liechtenstein, Izland, Svájc) a gazdasági nehézségek ellenére is biztosítják a forrásokat a jövőben.
www.godollo.hu