palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

MIOP

A Mobilitás Operatív Program (MIOP) a fenntartható közlekedési formákra helyezi a hangsúlyt, nevezetesen a kötöttpályás közösségi és kerékpáros közlekedésre, az egyes módok összekapcsolására, de környezetbarát motorikus közlekedés és a közösségi járműállomány cseréje is kiemelt feladat lesz a következő 2021-2027-es ciklusban. A MIOP a korábbi Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) folytatása.

A MIOP az öt szakpolitikai célkitűzésből a PO2- „Zöldebb, karbonmentes Európa”, és a „ Jobban összekapcsolt Európa”- PO3 szakpolitikai célokhoz kapcsolódik. Az IKOP prioritásait megtartva az Unió a közlekedés fejlesztésére továbbra is kiemelt figyelmet fordít, egyrészt gazdaság fejlesztés motorja, és a területi kohéziót szolgálja.

A MIOP három prioritási tengely mentén a következő területeket tartalmazza:
• Tiszta üzemű városi-elővárosi közlekedés;
• TEN-T vasúti és regionális intermodális közlekedés;
• Fenntarthatóbb és biztonságosabb közúti mobilitás erősítését és fejlesztését jelenti.

A program olyan fejlesztésekre is lehetőséget nyújt, mint az alternatív üzemanyagok (elsősorban biogáz)előállítása korszerű technológiával, és az alternatív üzemanyagtöltő infrastruktúra (pl. H-töltők, e-töltők)növelése, ugyanakkor a hajózással, vízi közlekedéssel kapcsolatosan is jelentős fejlesztésekre lehet számítani.

A fenntarthatóbb és biztonságosabb közúti mobilitás érdekében nemcsak az gyorsforgalmi és 1-3. számjegyű utak fejlesztése, hanem biztonságot növelő beruházások, határon átnyúló, mobilitást javító beruházások is támogatást kapnak a 2021-2027-es ciklus során.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) folytatása a 2021-2027-es programozási időszakban a Mobilitás Operatív Program (MIOP). A MIOP az európai...