palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mozgásterek és kényszerpályák – pedagógus továbbképzési program felhívás

Mozgásterek és kényszerpályák / Sorsszerűség és felelősség a XX. századi magyar történelemben, pedagógus továbbképzési program felhívás.

Előadók: Mink András, Ungváry Krisztián történészek

Szervező neve: Blinken OSA Archívum / Közép-európai Egyetem
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 27282-153-2016
Képzési órák száma: 30
Tanfolyam időtartama: 2018. december 1. – 2019. március 23.
8 alkalom szombatonként – 2018. december 1., 8.; 2019. január. 12., 26.; február 9., 23.; március. 9., 23.
Időpontok: 10:00 – 13:30 (2X90 perc + 30 perc szünet)
A tanfolyam helyszíne: Blinken OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János u. 32.
Létszám:  maximum 20 fő

A jelentkezés feltételei:
Iskolai végzettség: egyetemi diploma
Javasolt munkakörök: középiskolai tanár, történelemtanár
Részvételi díj: nincs
Jelentkezési határidő: 2018. november 23.

A program tartalmának rövid ismertetése: A XX. század magyar történelmében igen gyakoriak azok a történelmi sorsfordulók, amelyeket a Kárpát-medence lakosságának különböző csoportjai gyökeresen ellentétes módon éltek át. A továbbképzés egyik legfontosabb célja, hogy technikákat biztosítson e megosztottság okainak feltárására. A képzés azokra a 20. századi magyar történeti traumákra koncentrál, amelyek gyökeresen eltérő értelmezéseket generáltak a magyar történelmi emlékezetben, a múlt században, és ma is heves viták tárgyát képezik.

A kurzusok helyszíne a Blinken OSA Archívum. Az 1995-ben létrejött archívum rendkívül gazdag analóg és digitális gyűjteménnyel rendelkezik a kommunizmus és a hidegháború történetével, valamint az emberi jogok európai történetével és a tömeges emberi jogi sérelmekkel kapcsolatban. A gyűjtemények és a széles körű audiovizuális források együttes alkalmazása páratlan lehetőséget kínál az egyes történeti kérdések bemutatására és elemzésére. A forrásanyaggal megismerkedve a tanárok azokat beilleszthetik saját óraterveikbe. A továbbképzésen előadások, panel beszélgetések, közös forráselemzések, és a „jó gyakorlatok” bemutatása teszik lehetővé a szakmai véleménycserét – a kurzus tehát jelentős mértékben épít a résztvevők aktivitására.

Letölthető dokumentum

osa_tovabbkepzes_2018-2019

Jelentkezés: andristyakf@ceu.edu