palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mummert alapítványi ösztöndíj

mummert pályázatA Mummert alapítványi ösztöndíjra utolsó éves bachelor (alapképzési) hallgatók vagy Bachelor diplomával rendelkezők pályázhatnak a közgazdaságtudományok és mérnöki tudományok területén németországi mesterfokozat megszerzése céljából.

Az Aacheni Műszaki Főiskolán (mérnöki tudományok) illetve a Kölni Egyetemen (közgazdaságtudományok, mérnök közgazdász, gazdasági informatika) lehet tanulmányokat folytatni.

Az ösztöndíj fő célja kiváló hazai vezetők képzése a gazdaság, közigazgatás és a felsőoktatás területén.

Az ösztöndíj időtartama általában 24, maximum 36 hónap. Az ösztöndíjat először egy tanévre ítélik oda, melynek meghosszabbításáról az alapítvány évről évre az eredmények alapján dönt. A további támogatásról szóló döntésnél a teljesített tanulmányok eredményét, a féléves beszámolók színvonalát, az alapítvány elnökségének benyomását, valamint a kötelezettségek teljesítését veszik figyelembe.

Az ösztöndíj havi összege az első évben kb. 800 (a másodikban 825, a harmadikban 850) euró. A Mummert (Bosch) Alapítvány tandíjmentességet, utazási, lakhatási, és egészségbiztosítási hozzájárulást, jó vizsgaeredmény esetén jutalmat nyújt, valamint egy laptopot és nyomtatót is ad az ösztöndíjasnak.

Az ösztöndíjra Bachelor-végzettséggel, régi rendszerű egyetemi diplomával rendelkezők és egyetemi hallgatók (legalább harmadéves) pályázhatnak. Mind a Kölni Egyetemen, mind az Aacheni Műszaki Főiskolán (RWTH) az új típusú Master képzések közül lehet választani.

A pályázathoz nagyon jó német nyelvtudásra van szükség, melyet megfelelő nyelvvizsga bizonyítvánnyal kell igazolni. Angol nyelvű képzést is lehet választani, amennyiben a választott kurzust németül nem hirdetik meg, de a német nyelvtudásra a tutor és a patrónus-program miatt mindenképp szükség van, ezért a pályázáshoz is előfeltétel.

Az ösztöndíjas még nem lehet házas és 24 évesnél fiatalabbnak kell lennie.

A pályázatokat 2009. szeptember 1. és november 30. között német nyelven postán vagy e-mailen kell eljuttatni a következő címre:
Jana Vodakova, Koordination
Rochus und Beatrice Mummert-Stiftung in der Bosch-Stiftung
Heidehofstr. 31.
70184 Stuttgart
Jana.vodakova@bosch-stiftung.de

A pályázati űrlap és a benyújtandó pályázati dokumentumok megtalálhatók a Mummert alapítvány honlapján: www.mummertsiftung.de. Az érvényes pályázatok beküldőit egy magyar-német vegyes bizottság előzetesen meghallgatja Budapesten, amelyre a Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája szervezésében a Balassi Intézetben fog sor kerülni. Az eredményes pályázatokról a Mummert Alapítvány vezetősége hozza meg a döntést szintén meghallgatás révén Németországban. További információ a www.mummertstiftung.de internetes oldalon található.

Forrás: http://www.scholarship.hu