palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Művészcsere program nemzetközi alkotóházakba

Művészcsere program a fővárosban élő és alkotó művészek (bizonyos helyekre kurátorok) számára a 2020-as évre, alkotási, szakmai és művészeti kapcsolatépítés kialakítása céljából.

Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria pályázatot hirdet a fővárosban élő és alkotó művészek (bizonyos helyekre kurátorok) számára a 2020-as évre, alkotási, szakmai és művészeti kapcsolatépítési lehetőségre a következő helyekre:

 • Bécs – Alte Schmiede Kunstverein: augusztus, szeptember (1-1 művész)
 • Brno – Brno House of Arts: április (1 művész – 3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
 • Freising – Schafhof – Europaisches Künstlerhaus Oberbayern: március – április, 2 hónap (1 művész –- 3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
 • Gyergyószárhegy – Gyergyószárhegyi Kulturális Központ: július 1–15 (egyidőben 2 művész)
 • Helsinki – Vantaa – Vantaa Artist Association: április, július (1-1 művész)
 • Krems – AIR Niederössterreich: március (1 művész)
 • Lisszabon – Cámara Municipal de Lisboa: június, július (1-1 művész)
 • Salzburg – Land és Stadt Salzburg: január, február (Land), június (Stadt) (1-1 művész)
 • Strasbourg – CEAAC: április (1 művész)
 • Párizs – Cité International des Arts: (3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest) (időpont egyeztetés alatt)
 • Regensburg – Donumenta Artist in Residence: augusztus vagy szeptember (3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest) – A regensburgi pályázat elbírálásában előnyt élveznek az ÖRÖKSÉG MA/HOLNAP témakörét köztéri installáció formájában feldolgozó művészek.

Kurátorok számára az alábbi helyek biztosítanak lehetőséget a pályázásra: Brno, Lisszabon, Helsinki – Vantaa, Strasbourg (kurátor itt: április közepe – május közepe). A pályázat elnyerésével a kiutazó pályázó szállást, műtermet és napidíjat kap a vendéglátó várostól. Az utazás költségeit mindenki maga fedezi. A kiutazó pályázókra vonatkozó feltételek – a partnervárosok kérésére – egyedileg szabályozottak.

A jelentkezés feltételei:
Azok jelentkezését várjuk, akik eddig legfeljebb egyszer nyertek ezen a pályázaton, és utazásuk 2014 előtt volt. A partnervárosok és Budapest is elvárja, hogy olyan pályázók jelentkezzenek, akik megfelelő szinten tudnak beszélni a munkájukról és szakmai kérdésekről angolul vagy az adott ország nyelvén. Kérjük, hogy nyelvtudásukról a regisztrációs adatlapon felelősséggel nyilatkozzanak.

Nyilatkozni szükséges arról is, hogy a pályázó 2019–2020-ban állami ösztöndíjjal milyen külföldi tanulmányutakra kapott lehetőséget. Ez nem kizáró ok, pusztán tájékoztatás miatt kérdezzük. A pályázat nyerteseitől a külföldi út után fotókkal kiegészített, írásos szakmai beszámolót várunk. A résztvevőket arra kérjük, hogy alkalmanként segítsék a Budapest Galéria művészcsere programját, hogy a Budapestre érkező külföldi művészek tájékozódni tudjanak a főváros művészeti életében, valamint a későbbi hazai pályázók teljesebb képet kaphassanak a csereprogramról.

A pályázat menete:

Jelentkezni csak elektronikus úton lehet a hermann.julia@btm.hu e-mail címen.
Az üzenet tárgya Művészcsere2020 legyen.
Határidő: 2019. november 10. (vasárnap) éjfél.

A pályázatnak tartalmaznia kell:
– a regisztrációs adatlapot , mely letölthető a http://budapestgaleria.hu/_/muveszcsere-program/  linkről.
– a szakmai önéletrajzot és a munkásságot bemutató dokumentációt egyetlen PDF-ben összefűzve, ami maximum 20 MB terjedelmű lehet.

Az elméleti pályázóktól ezen kívül 3–4 ezer karakteres indoklást kérünk a helyszínválasztással kapcsolatban.

A pályázatokat a Budapest Galéria által meghívott szakmai zsűri bírálja el. A 2020-ra meghirdetett művészcsere pályázat szakmai zsűri tagjai: Aknai Katalin, Izinger Katalin, Lázár Eszter, Százados László, Kristóf Gábor

A pályázat elbírálásának várható határideje: november vége.
További információ: Budapest Galéria Kiállítási Osztálya, Hermann Júlia (hermann.julia@btm.hu )