palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Művészeti egyetemek az élen a Moha Belépő rangsorában

moha sajtóközleményÁprilis 11-én kiderül, melyik a legjobb magyar networkegyetem. Budapest, 2011. április 5. – Április 11-én jelenik meg a top networkegyetem-rangsor a legjobb ösztöndíj-lehetőségekkel rendelkező magyar egyetemek listájával a Moha (Mindent az Oktatásról Hallgatóknak) magazin új, Belépő nevű kiadványában.

A Belépő kiadvány top networkegyetem listája a legjobb nemzetközi ösztöndíj-lehetőségeket és külföldi szakmai gyakorlatokat kínáló egyetemek rangsora. A Belépő a felsőoktatási intézményeket inkább szolgáltatási oldalról vizsgálja, mintsem akadémiai teljesítmény alapján, ahogyan azt a New York Times vagy a híres sanghaji Jiao Tong 500-as lajstroma teszi. Ennek oka, hogy a tömegoktatás feltételei között egyre fontosabbak lesznek azok a felsőoktatási intézmények által kínált szolgáltatások, amelyek még versenyképesebbé teszik a pályakezdőket a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon. Mivel az egyik legfontosabb versenyelőny a nyelvtudás és a külföldi tanulmányi és munkatapasztalat, így már az egyetemválasztásban sem elhanyagolandó szempont, milyenek a külföldi ösztöndíjas-lehetőségek az adott intézményben.

A kutatás a nagy hallgatói tanulmányi mobilitás programok, szakmai gyakorlatok és ösztöndíjalapok 2009/10-es tanévre vonatkozó adataiból indult ki, a kiutazók létszámából következtetve annak jelentőségére intézményen belül.

Érdekesség, hogy a felsőoktatási intézmény létszámához képest a külföldre ösztöndíjjal kijutott hallgatók aránya kiemelkedően nagy a művészeti egyetemeken. Ezen mutató alapján első helyezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, ahol a hallgatók több mint 10%-a fordult meg külföldön, nagy részük az Erasmus-, illetve a CEEPUS-ösztöndíjakkal. Ezzel az eredménnyel a MOME az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely eléri az európai átlagot. Szintén az élmezőnyben foglal helyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem majdnem 6%-kal és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2,6%-kal. Emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a hallgatók közel 8%-a járt külföldön az Erasmus programmal. Így az sem lesz meglepő, ha a művészeti iskolák az összesített rangsoron is jó eredménnyel szerepelnek majd.

A rangsort jellemző szolgáltatás-központú filozófia a Moha Belépő kiadványra általában is jellemző. Az április 11-én megjelenő kiadvány önmeghatározása szerint: progresszív megközelítésű karrierkalauz az egyetemi évek tervezéséhez, mely szakmánként és országonként tárgyalja, hogyan építsük fel nemzetközi egyetemi tanulmányainkat, kezdve a tanulmányi versenyektől a szakmai gyakorlaton át egészen a nemzetközi ösztöndíjakig.

A Hogyan építsd fel az egyetemi éveidet? rovat, ahogy azt a neve is sugallja, tudományterületenként veszi lépésről lépésre számba a legfontosabb fokokat az álomkarrier felé vezető létrán. A kiadvány szerzői törekedtek arra, hogy a legeldugodtabb lehetőségeket is felkutassák, így a Belépő hasznos felvételizőknek és szüleiknek, de végzős hallgatóknak is. Mérnököknek a Kitchen Budapest média lab, jogászoknak a Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszeěd versenye, orvosoknak a Buffalo-ösztöndiěj, bölcsészeknek az amerikai Calasanctius Training Program, agrárképzésben a közösségi kertek, a természettudósoknak a Kairos Society New York-i konferenciája, közgazdászoknak az AIESEC csak egy a kiadványban részletesen bemutatott számos kiugrási lehetőség közül. Miközben olyan inspiráló személyiségek osztják meg a tapasztalataikat, mint S. Takács András, a Spektrum On The Spot című műsorának újságírója, Pléh Csaba egyetemi tanár vagy Mojzes Dóra divattervező.

A Tanulj külföldön ingyen! rovatban megtalálható lesz a külföldi továbbtanulás minden trükkje, kezdve attól, mire érdemes keresni, egészen odáig, hol és hogyan lehet támogatókat szerezni külföldi tanulmányokra. A szerzők kitérnek arra is, mi a teendő, ha nem sikerülne támogatást szerezni. Németország egyes tartományaiban például ingyenes a felsőoktatás, és a jól szervezett diákmunkának köszönhetően önerőből is könnyedén eljuthatunk a diplomáig. Az Egyesült Királyságban a diákhitel jelenthet megoldást.

A Belépő szerzői maguk is egyetemisták. Április 11-étől összeállításukból megismerhetők tehát a fent ismeretett rovatok részletes tartalmai, valamint kiderül, melyek Magyarországon a legjobb network egyetemek!

További információ:

Hering Orsolya
orsolyahering@gmail.com
20.978-5080