palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Művészeti pályázat a vészkorszak zuglói áldozataira emlékező köztéri emlékmű megalkotására

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tervpályázatot írt ki a Budapest XIV. kerület Stefánia út 93. sz. ingatlan előtti közterületen (hrsz: 32700/1) felállításra kerülő, a vészkorszak zuglói áldozataira emlékező köztéri emlékmű elkészítésére.  Az országos nyílt, művészeti tervpályázat sikeres lebonyolítása után a pályamű tervezett felállítására 2017 őszén kerül sor.

Jelen pályázati kiírás nem tartozik a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény hatálya alá.

A PÁLYÁZAT CÉLJA:
A pályázat célja a vészkorszak zuglói áldozatainak emléket állító, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri emlékmű elkészítése. A Kiíró szándéka, hogy a Thököly út 80. (Stefánia út 93.) szám alatti nyilasházban 1944. október és 1945. január között történt embertelen kínzásokra, tömeges kivégzésekre, szadista bűncselekményekre felhívja a figyelmet. A zuglói nyilasok által elkövetett egyéni- és tömeggyilkosságoknak egyes becslések szerint 400-500, mások szerint 1000-1200 áldozata volt. Ezekre az emberekre emlékezünk az alkotás által.

A PÁLYÁZÓK KÖRE:
A Kiíró e műfajban referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző alkotók pályaműveit várja.

AZ EMLÉKMŰ:
A Kiíró elképzelése szerint az alkotás legyen méltó helye a megemlékezésnek. Legyen interaktív, késztesse gondolkodásra közönségét, legyen képes „párbeszédbe lépni” az arra járókkal. Vonja be nézőjét. A mű szóljon a mának, és szólítsa meg mind az idősebb, mind a fiatalabb generációkat.

AZ EMLÉKMŰ KARAKTERE, ANYAGA:
A Kiíró a pályázóknak teljes tervezési szabadságot kíván biztosítani a koncepció kialakításában, ezért nem kívánja meghatározni milyen műfajú művek szülessenek. Sem az alkotás karakterére, sem anyagára, sem választott technikájára vonatkozóan megkötést nem tesz, de elvárja mindezek korszerűségét, valamint, hogy megvalósulás esetén az emlékmű a mechanikai sérüléseknek ellenálló, külön gondozást nem igénylő, tartós és időtálló legyen.

AZ EMLÉKMŰ KÖRNYEZETBE ILLESZTÉSE:
Az emlékműnek kapcsolódnia és integrálódnia kell a helyéül kijelölt területhez, figyelembe véve a meglévő térelemeket és a gyalogosforgalmat. A pályázatnak megoldási javaslatot kell tennie az alkotás közvetlen környezetének – építészeti – kialakítására is.

A tervezési feladat része az emlékmű megvilágítása, illetve egy tábla vagy felirat elhelyezése, mely tájékoztat az eseményről és az emlékmű állíttatójáról.

Az emlékmű elkészítésének teljes bekerülési költsége nem haladhatja meg a nettó 15 millió forintot.

AZ ODAÍTÉLENDŐ DÍJAK ÉRTÉKE:
A pályázat díjazására mindösszesen nettó 1 millió forint áll rendelkezésre.
I.    helyezett: 400.000,- Ft (nettó)
II.    helyezett: 350.000,- Ft (nettó)
III.    helyezett: 250.000,- Ft (nettó)

Kiíró a pályázat I. helyezettjével szerződést köt a megvalósításra.

A PÁLYAMŰVEK BEADÁSÁNAK HELYE ÉS IDEJE:

A pályázatokat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 1145 Budapest, Pétervárad u. 2. III. emelet 307-es irodájába kell személyesen eljuttatni.

BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2017. április 28. (péntek) 12:00 óra

A részletes pályázati dokumentáció átvehető: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodáján (1145 Budapest, Pétervárad u. 2. III. emelet 307. szoba
Tel: +36-1-872-9336) munkanapokon 9-13 óra között. A dokumentáció elektronikus megküldése is kérhető.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető írásban (e-mail) az alábbi címen: barta@zuglo.hu

Művészeti pályázat a vészkorszak zuglói áldozataira emlékező köztéri emlékmű megalkotására