palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

PELSO 2017. kiállítási felhívás

Kiállítási felhívás PELSO 2017. Kerámia és gobelin biennálén való részvételre.

Helyszín: Keszthely, Balatoni Múzeum,2017. július 8 – szeptember 8.
Kurátorok: Doromby Mária textiltervező iparművész és Pannonhalmi Zsuzsa  keramikusművész.
A kiállítás rendezője: Gopcsa Katalin művészettörténész.

A 2015-ben a PELSO kiállítás megnyitóján meghirdetett 2017. KERÁMIA és GOBELIN BIENNÁLE témája: „RÓMA ÚTJAI”
A Római birodalom fennállása alatt kb. 80-100.000 km-es úthálózatot hozott létre, amelynek mindegyike Rómát kötötte össze a katonailag és közigazgatásilag fontos településekkel. Kiépítése teljes egészében állami feladat volt. Ezeken zajlott a már Augustus császár idején megszervezett állami postaszolgálat (cursus publicus) pihenő- és ló váltó állomásokkal. A főutak (via publica)  folyami átkelőinél  néhol  hidakat is építettek (pl. az Aquincumból a Barbaricumba vezető pesti átkelőnél), de minden esetben kiserődök, őrtornyok védték az átkelőt. A birodalom határát, a limest védő erődöket is állami utak kötötték össze, a mérföldkövek főleg a limes utakon kerültek elő. A fő utakról térképek – pl. a középkori másolatban fennmaradt „Tabula Peutengeriana”  – és útikönyvek (Itinerarium) készültek.
Az utak általában 5 m széles, 50-70 cm magas, kavicsos alapra épült töltésen futottak, felületüket a birodalom központi részén kőlapok, Pannóniában habarcsos kavics alkotta. A történeti adatok szerint  Rómából Pannoniába 10-11 nap alatt jutott el a futár, ami kb. 100-110 km-es napi utazó sebességet jelentett.
Külön téma a Borostyán út, amely már Pannonia meghódítása előtt létezett, kiépítése Tiberius császár (i.u. 14-37) idején történt, a Baltikumból szállították rajta Rómába a borostyánt. Kifejezetten mellé épült Savaria (Szombathely) városa, az itt talált mérföldkő szerint 675 mérföldre (azaz 1000 km-re) Rómától.

A kiállításra készített művek beadása:
Magyar Képzőművészek és Iparművészek Székháza:
1061. Budapest Andrássy út 6. I. emelet.
2017. 06. 28. (szerda) és 29.(csütörtök) 10 -18 óra között

PELSO’ 2017.MEGNYITÓ helyszíne és időpontja:
KESZTHELY, BALATONI MÚZEUM – 2017. július 8. szombat 16 óra.