palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Művészeti rezidencia pályázat (Bécs)

A MuseumsQuartier-ban lévő bécsi művészeti rezidenciaprogram (Q21/MQ AIR) az ERSTE Alapítvány hosszútávú kezdeményezése, amelynek célja a kortárs művészet és művészek támogatása, különösen a közép-, kelet-, illetve dél-kelet-európai térségben.

Az Q21/MQ AIR rezidenciaprogram a tranzittal, az Igor Zabel Egyesülettel (Igor Zabel Association, IZA) és a Kontakt Művészeti Gyűjteménnyel (Kontakt. Art Collection) együttműködésben valósul meg. A Kontakt a zágrábi WHW Akademijával működik együtt.

A rezidenciaprogram művészeknek, kurátoroknak és elméleti szakembereknek szól, akik a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Romániában, a Szlovák Köztársaságban, Szlovéniában és Horvátországban dolgoznak, és a program alatt kutatást végezhetnek. A rezidenciaprogram kutatás jellege lehetővé teszi, hogy a résztvevők kiszakadjanak a mindennapi produkciós kényszerből, és időt szentelhessek egy konkrét érdeklődési terület kutatására. A résztvevők arra kapnak lehetőséget, hogy két hónapig éljenek és dolgozzanak a MuseumsQuartier egyik műteremlakásában, Bécs központjában. A lakások lakóhelyként és műteremként is funkcionálnak, azonban nem alkalmasak négyméretű művészeti alkotások létrehozására és tárolására.

A program során különféle ismerkedési lehetőségeket kínálnak a résztvevőknek. Minden nyertes résztvevő havi 1050 EUR összegű ösztöndíjat kap.

A nyílt pályázat a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Romániában, a Szlovák Köztársaságban és Szlovéniában dolgozó művészeknek, kurátoroknak és elméleti szakembereknek szól.

Horvátországból a résztvevőket egy zárt pályázat folyamán választják ki, amely a zágrábi WHW Akademijával együttműködésben valósul meg.

Az ERSTE Alapítvány, közösen a hosszútávú projektpartnereivel a tranzit.cz-től, a tranzit.hu-tól, a tranzit.ro-tól, a tranzit.sk-tól, az Igor Zabel Egyesülettől és a Kontakt. Művészeti Gyűjteménytől közösen alkotják a rezidenciaprogram nyerteseit kiválasztó zsűrit.

A pályázatnak a következőket kell tartalmaznia:

 1. Kitöltött digitális formanyomtatvány, amely a következőket tartalmazza:
  – A pályázó elérhetőségei
  – Egy motivációs levél, amely tartalmazza, hogy a pályázó miért pályázik és mik az elvárásai a rezidenciaprogram folyamán, illetve mivel szeretne foglalkozni a program alatt (max. 5000 karakter)
  – Rövid tájékoztató önéletrajz (max. 1 oldal)
 2. Portfólió (max. 10 MB)
  A digitális formanyomtatvány innen letölthető: http://tranzit.org/en/grants/artist+in+residence+vienna/call-for-applications-now-open-until-22-september-2019

A pályázóknak figyelembe kell vennie:

 • A pályázóknak fel kell készülniük a teljes rezidencia idő letöltésére, az alábbi fix időpontokban:
  • a Szlovák Köztársaságból: 2020. január-február
  • Szlovéniából: 2020. március-április
  • Romániából: 2020. május-június
  • Horvátországból, a WHW Akademijáról: 2020. július-augusztus Magyarországról: 2020. szeptember-október
  • a Cseh Köztársaságból: 2020. november-december.
 • Minden országból egy nyertest fognak kiválasztani
 • Azok a pályázók, aki már korábban részt vettek ebben az ösztöndíjprogramban vagy a salzburgi Képzőművészeti Nyári Egyetemre szóló ösztöndíjprogramunkban, nem élveznek elsőbbséget.
 • A nyertes pályázóknak egy írott beszámolót kell benyújtaniuk a rezidenciaprogram letöltése után
 • A megadott pályázati formanyomtatvány kitöltése kötelező (lásd a formanyomtatványt a fentebb megadott linket követve), egyéb pályázati formátumot nem tudunk elfogadni. Minden dokumentumot PDF formátumban kell elküldeni.

A pályázatokat angol nyelven, emailen elküldve várjuk.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 22.

A jelentkezéseket az office@tranzit.org címre várjuk. A tárgy rovatban kérjük feltüntetni: „Q21/MQ AIR 2020”.

A nyertes jelentkezőket 2019. október végéig értesítjük.

További kérdésekről Michaela Geboltsberger (tranzit.at) ad felvilágosítást.

Email cím: geboltsberger@tranzit.org

Kép: A rezidenciaprogram egyik lakása, Fotó: Eva Ellersdorfer-Meissnerová