palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nagykörút közösségi ötletpályázat

A Fővárosi Önkormányzat ötletpályázata, a Nagykörút komplex megújítása érdekében, amelynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető városi tengely kialakítása.

A Fővárosi Önkormányzat 2020. őszén indított átfogó tervezési folyamatot a Nagykörút komplex megújítása érdekében, amelynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető városi tengely kialakítása. Olyan helyszín, ahol egyszerre jó élni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, felfedezni, boltot üzemeltetni.

A következő években megvalósítandó konkrét beavatkozásokat és projekteket egy átfogó program alapozza meg, mely a fővárosi szakcégek, a kerületi önkormányzatok, civil és szakmai szervezetek aktív részvételével és a budapestiek bevonásával várhatóan 2021. őszére készül el. A program nem csak a közlekedési kérdésekre fókuszál, hanem komplex módon kezeli a Nagykörút köztereinek, zöldfelületeinek és épületeinek megújítását, a körút kereskedelmi és kulturális életének újjáélesztését.

Miről szól a pályázat?

Annak érdekében, hogy a Nagykörút újratervezésébe minden érdeklődő be tudjon kapcsolódni, a Fővárosi Önkormányzat közösségi ötletpályázat keretében várja a szakemberek és az érdeklődő lakosság fejlesztési javaslatait egy zöld, hangulatos és élhető Nagykörúttal kapcsolatban. A pályázaton olyan konkrét ötleteket, terveket várunk, melyek illeszkednek a Nagykörút megújításának közösen meghatározott jövőképéhez, és a Nagykörút teljes pesti oldalát, vagy akár egy-egy kiválasztott szakaszát érintik.

A jövőkép szerint a Nagykörút Budapest élhető városi körútja, amely több zöldfelülettel, tiszta és rendezett környezettel; pezsgő utcai élettel, minőségi bevásárlási, vendéglátási és kulturális lehetőségekkel; az ezeket szolgáló fenntartható közlekedési kialakítással; valamint reprezentatív arculattal mindenki számára vonzó.

Díjazás

A pályázatra beérkezett javaslatok közül a szakmai zsűri által kiválasztott és díjazott ötleteket beépítjük a fejlesztési programba, mely várhatóan 2021. őszén készül el.

A zsűri által kiemelkedően színvonalas vagy innovatív ötletek pénzdíjban is részesülnek, összesen 700.000 Ft értékben. A négy legjobb, nagyléptékű terv szerzője fejenként 100.000 Ft, a hat kisebb léptékű javaslat benyújtója fejenként 50.000 Ft díjban részesül. E mellett valamennyi díjazott pályamű szerzőjét meghívjuk egy közös tervezői workshopra, ahol közvetlenül is bekapcsolódhat a program kidolgozásába.

Ezen felül a pályázók további különdíjakban részesülhetnek, melyek bepillantást adnak a Nagykörút múltjába és jövőjébe. A szerencsés pályázók megtekinthetik a 3-as metró felújítása keretében megújuló körúti metróállomásokon, a Nyugati téren és a Corvin-negyednél zajló munkákat, a Fővárosi Csatornázási Művek együttműködésével különleges sétát tehetnek egy főgyűjtő csatornában, valamint épületbejárás keretében megismerhetik a körút nevezetes épületeit.

A pályázat ütemezése

 • Nevezési és pályázási időszak: 2021. június 23-tól október 04-ig.
 • Értékelési időszak: 2021. október 05-től október 29-ig.
 • Eredményhirdetés, díjátadó: 2021. november 02 – november 12. között, később meghatározott időpontban.

A zsűri tagjai

 • Erő Zoltán, Budapest főépítésze (a zsűri elnöke)
 • Balogh Samu, a Főpolgármester Kabinetfőnöke
 • Albrecht Ute, a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. (BFVT Kft.) ügyvezetője
 • Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze
 • Bodor Ádám, a BKK Zrt. mobilitásfejlesztési igazgatója
 • Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója
 • Ongjerth Richárd, Hild János díjas urbanista, településtervező (MUT)
 • Dr. Kádár Bálint, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) elnöke
 • Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke

Szakértők

 • Sági Adrienn, az V. kerület, Belváros-Lipótváros főépítésze
 • Matus István, a VI. kerület, Terézváros főépítésze
 • Sólyom Benedek, a VII. kerület, Erzsébetváros főépítésze
 • Barta Ferenc, a VIII. kerület, Józsefváros főépítésze
 • Hurták Gabriella, a IX. kerület, Ferencváros főépítésze
 • Massányi Katalin, a XIII. kerület főépítésze
 • Dévényi Tamás, a Margit Negyed Testület szakmai fővédnöke

Letölthető dokumentumok

adatkezelési tájékoztató

Nevezési lap

Nagykörút ötletpályázat

A pályázás menete

A Pályázati Szabályzat megismerése után a Pályázó a Regisztrációs űrlap kitöltésével jelentkezhet a pályázatra. A pályázati kiírásnak tartalmilag és formailag is megfelelő pályaműveket az otlet.nagykorut@budapest.hu címre kell beküldeni 2021. OKTÓBER 4-IG. A pályázás további feltételeit és részleteit a Pályázati Szabályzat tartalmazza.