palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Németországi csoportos tanulmányút külföldi hallgatóknak (DAAD ösztöndíj)

logo_daad1A DAAD támogatást nyújt külföldi hallgatói csoportok felsõoktatási oktatók által vezetett németországi tanulmányútjához.

Az ösztöndíj célja:

 • Szakmai ismeretek megszerzése tanulmányi látogatások, találkozások és beszélgetések során
 • Találkozás német hallgatókkal és kutatókkal a német és külföldi felsõoktatási intézmények közötti kapcsolatok megalapozása és ápolása céljából
 • Bepillantás Németország gazdasági, politikai és kulturális területeire országismereti szemszögbõl. Ez a rész az ösztöndíj idõtartamának egyharmadánál nem lehet hosszabb.

Az indítványozó, az intézmény vagy a szakterület évente visszatérõ támogatására nincs lehetőség, indítványozóként, intézményenként vagy szakterületenként évente csak egy pályázatot vesznek figyelembe. Kötelező tanulmányutak vagy szakmai gyakorlatok vagy már lebonyolított utak nem kerülnek támogatásra.

Letölthető dokumentumok

Pályázati jogosultság: A magyar felsőoktatási intézmények fóiskolai vagy egyetemi tanárai jogosultak a pályázat benyújtására.

Pályázni online úton a DAAD honlapján lehet:
www.daad.de/hochschulen/kooperation/partnerschaft/gruppenreisen/05028.de.html

Benyújtandó p ályázati anyagok

 • Jelentkezési lap (a DAAD honlapjáról: www.daad.de/hochschulen/koope-ration/partnerschaft/gruppenreisen/05028.de.html)
  A „Bankverbindung” címszónál kérjük a felsőoktatási intézmény bankszámláját megadni.
 • Finanszírozási terv
  Csak a fehér hátterű mezőket kell kitölteni a 3. oldalon. Itt kell megadni a résztvevők számát, a támogatási napok számát (legfeljebb 12 nap), valamint a fejenkénti átalányt (50€), így kiszámolható a megpályázni kívánt összeg.
 • Résztvevők listája
  Itt a következő adatokat kell megadni: keresztnév, vezetéknév, szemeszterek száma, szakirány, megszerezni kívánt végzettség, nyelvtudás.
 • Indoklás és a program tartalmának leírása a pontos találkozási és látogatási kívánságok felsorolásával mind szakmai, mind országismereti területre vonatkozóan
  a) Rövid indoklás és programterv az online adatlapon
  b) Részletes indoklás és pontos programterv. Kérjük, pontos helyeket adjanak meg, általános megnevezések, mint „egyetem, múzeum látogatása”, nem elegendõ. Azt is adja meg, hogy van-e tervezett viszontlátogatás a német intézmény részérõl. Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Igazolás arról, hogy a tervezett tanulmányút nem kötelezõ jellegû. Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Ütemterv (táblázatos) Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Az utazás tartalmi elõkészítésének a leírása (pl. elõkészítõ szeminárium) Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • A meglévõ kapcsolatok igazolása kiváltképp a német felsõoktatás területérõl (pl.: meghívók, visszaigazolások). A dokumentumoknak a megpályázott tanulmányútra kell vonatkozniuk, pl. meghívók, a programok visszaigazolása. Egyezmények, együttmûködési megállapodások és ezekhez hasonló dokumentumok önmagukban nem elegendõek a partnerség igazolására, csupán kiegészítéskén nyújthatók be abban az esetben, ha két évnél nem régebbiek. Kérjük a dokumentumokat csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Állásfoglalás: A budapesti DAAD-Német Felsõoktatási Információs Központ vagy a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége (Kulturális Osztály) állásfoglalása. Ezt az állásfoglalást a budapesti DAAD-Német Felsõoktatási Információs Központ vagy a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége (Kulturális Osztálya) közvetlenül a DAAD bonni központjába küldi.
Pályázati határidő: A „Csoportos tanulmányút” programra a hiánytalan pályázatoknak legkésõbb a következõ idõpontokig kell a DAAD internetes portálra megérkeznie (kérjük, vegyék figyelembe, hogy a DAAD Információs Központ vagy a Német Nagykövetség állásfoglalásának kiállítása több munkanapot vesz igénybe):2014. május 1.
Utazás szeptember 1-től
(Döntéshozatal a DAAD központjában: június közepe)

 Kapcsolat

Deutscher Akademischer
Austauschdienst (DAAD)
Referat 513
Kennedyallee 50
D-53175 Bonn

Illetékes ügyintéző:

Julia Löllgen
Telefon: 0049 228/882-328
Fax: 0049 228/882-9-328
E-Mail: loellgen@daad.de