palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nemzeti állatkert-Irodalmi Tehetségkutató pályázat

nemzeti-allatkert palyazatSzeptember közepén megnyílt a Nemzeti Állatkert. A Literán kortárs írók tollából fabulasorozatot indítottak. A Litera ezennel meghirdeti tehetségkutató pályázatát is.

Pályázóinknak Heltai Gáspár reformáció korabeli, jól ismert Száz fabulájának nyomán kell kortárs fabulát, olyan példázatos állatmesét írniuk 2 flekk terjedelemben, amelynek főszereplői – létező vagy képzelt állatok – karakterükben, viselkedésükben és tetteikben a jelen magyar társadalmának jellegzetes alakjait, helyzeteit vagy akár képtelenségeit jelenítik meg. A mesék szolgálhatnak tanulsággal, eljuthatnak életbölcsességek megfogalmazásáig, avagy megkérdőjelezéséig, lehetnek ismert, klasszikus fabulák modern átírásai és egészen új művek, amelyek reflektálnak a jelen aktuális történéseire. Bátor, szókimondó, de mindvégig a mese műfaji tartományában maradó műveket várunk, amelyek a ma emberéhez szólnak, a mai magyar társadalom figuráival és problémáiról.

Bizonyára minden irodalombarát ismeri és kedveli ezt a műfajt. Heltai Gáspár Száz fabulája olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban, hozzáférhetőek Esopus (=Ezópusz, Aiszóposz) fabulái is, „mellyeket mastan újonnan magyar nyelvre fordított Pesti Gábriel”, és jól ismertek Phaedrus, La Fontaine vagy épp Pesti Gábor, Csokonai Vitéz Mihály, Fáy András és Nagy Lajos állatmeséi. Kortárs klasszikusnak számít Hajnóczy Péter A hangya és a tücsök című meséje, különös tekintettel a sokat idézett utolsó mondatra. Az Új Forrás 2001-ben külön számot szentelt a műfajnak, ebben olvashatóak többek között a Noé bárkája felkérésre született kortárs szövegek Grecsó Krisztián, Ficsku Pál, Haklik Norbert, Halász Margit, Háy János, Szijj Ferenc és Garaczi László tollából.
A Nemzeti állatkert prózái felkért kortárs szerzőinktől a Litera Kálvin-év dossziéjában olvashatóak.

Terjedelem: minimum 3000, maximum 4000 karakter
Beérkezési határidő: 2009. november 20., a Litera 7. születésnapja, éjfél

A műveket erre a két emailcímre kérjük beküldeni: nemzetiallatkert@gmail.com és litera@litera.hu

A határidőn túl érkezett műveket sajnos nem tudjuk elfogadni.
Kikötések: egy pályázó csak egy pályaművet küldhet be!
A pályázat nyílt, kortól és kötetektől függetlenül indulhat rajta bárki.

A pályaművekről 3 tagú szakmai zsűri dönt.
A zsűri tagjainak nevét hamarosan nyilvánossá tesszük.
A zsűri december 6-áig hozza meg döntését.
A legjobb pályaművek értékes díjakban részesülnek.
A díjátadásra 2009. december 30-án, a Litera előszilveszteri partiján kerül sor.
A pályázatra érkezett művek közönségszavazáson is részt vesznek, amelyet a beérkezési határidő után egy héttel indítunk, és december 6-án délig tart.

A beérkezett pályaművek – érkezési sorrendben – felkerülnek Nemzeti állatkert blogunkra.
A Litera a legjobb műveket publikálja saját site-ján is. Valamint – ha arra érdemes munkák érkeznek – elhangzanak előszilveszteri partiján.
A tervek között szerepel még egy Nemzeti állatkert című kötet is, amely – ha sikeresnek bizonyul pályázatunk – 2010-ben lát napvilágot.
A Litera Nemzeti Állatkert produkciója Kálvin János születésének 500. évfordulóján, a Kálvin-év keretében, a Hungarofest támogatásával valósul meg.

Projektfelelősök: Szekeres Dóra, Nagy Gabriella

Jó munkát kíván:
a Litera csapata

Forrás: Litera, http://nemzetiallatkert.blog.hu/