palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Népi építészeti program: június 24-től lehet a támogatási kérelmeket benyújtani

2019. június 24-től lehet benyújtani a Népi Építészeti programra a támogatási kérelmeket. A Népi Építészeti Programról, idén 1,5 milliárd forint keretösszegből valósul meg.

A Népi Építészeti Program 2019-től a Teleki László Alapítvány gondozásába került.

Az elmúlt évek tapasztalataiból levonva a programban az alábbi szükségszerű változások történtek:

  • a várhatóan képbe kerülő több száz helyszínen szakértői hálózat segíti majd a támogatott kérelmezők munkáját; a felmerülő kérdésekre minden, a felújítást megkezdő tulajdonos válaszokat kap a Teleki László Alapítvány által felkért szakmai mentoroktól, akik szükség esetén a helyszínen  tanácsaikkal is támogatják a munkálatok szakszerű megvalósulását;
  • a kérelmek elbírását végző bírálóbizottság kibővül: helyet kap benne a Magyar Művészeti Akadémia, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Építőművészek Szövetsége valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti Tanszékének képviselője. A támogatásokat a bizottság javaslatai alapján ítélik oda.

A Népi Építészeti Program azért is jelentős, mert az elmúlt évek megmutatták, hogy a népi örökség épített emlékei a legsérülékenyebbek közé tartoznak, megóvásuk, megújításuk elsődleges fontosságú az ezredfordulón. A 21. századba átvihető örökségelemek a magyar nemzet identitásának meghatározó elemei maradhatnak így, a személyes és közösségi kép formálását is adhatják.

Az ez évi program már nemcsak felújításra, építési tevékenységre nyújt támogatást, de egy-egy épület értékfeltárására is, amire ugyancsak benyújtható támogatási kérelem.

A program célja a felújítások támogatása mellett a hagyományos építési technológiák fenntartása, a mesterségbeli tudás átörökítése is egyben, és kiemelten fontos, hogy a felújítások hagyományos szerkezetek – fa nyílászárók, korhű tetőfedések, burkolások stb. – alkalmazásával valósuljanak meg.

A programban olyan természetes és jogi személyek – magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek stb. – folyamodhatnak támogatási kérelemmel a Program Megvalósítójához, amelyek országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkeznek.

A támogatás lehetséges mértéke a teljes bekerülési összeg 50 és 80 százaléka közötti.

Magánszemély tulajdonosok és a hátrányos helyzetű régiókban, azon belül a kétezer főnél kisebb lélekszámú települések önkormányzatai számíthatnak a legmagasabb (maximum 80%-os) támogatási intenzitásra.

A támogatás összege minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint lehet, ami az elvárt önerővel egészül ki.

www.nepiepiteszetiprogram.hu oldalon 2019. június 24-én nyílik meg a támogatási kérelem benyújtására szolgáló online felület.

A kérelmeknek harminc napon belül kell beérkezniük.

Pályázzon velünk!
Pályázatírás

A Teleki László Alapítvány június 27-én szakmai tájékoztató napot tart, amelyen minden érdeklődő választ kaphat a programmal kapcsolatos kérdéseire.