palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Netezzünk együtt…biztonságosabban! videópályázat

Forgasd le kisfilmedet, töltsd fel és szerezz minél több szavazatot! A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt munkák mellett a legtöbb szavazatot kapott filmeket is értékes ajándékokkal jutalmazzuk! A Safer Internet konzorcium videópályázatot hirdet „Netezzünk együtt…biztonságosabban!”  címmel.

 

PÁLYÁZHATNAK:  10-19 éves fiatalok vagy fiatalokból álló csoportok

Két kategóriában: 10-14 és 15-19 év

CÉL: A videópályázat célja, hogy a beérkezett mozgóképek közzétételével  népszerűsítse a Biztonságosabb Internet Napot (SID). Érzékletesen jelenítse meg a SID2012 témáját: a generációk találkozása, illetve összekapcsolása, egymás segítése az online világban.

A PÁLYÁZAT KIÍRÓJA: A videópályázatot egy nemzetközi, az  Európai Unió által  társfinanszírozott projekt, a Safer Internet Plus program keretében hirdetjük meg.  A Safer Internet Plus projektjének célja, hogy a fiatalok számára biztonságosabbá váljon az internet használat. A projektben résztvevő hazai konzorcium azért dolgozik, hogy a gyerekek nagyobb tudatossággal és körültekintéssel használják az internetet, valamint hogy internethez kapcsolódó rossz élményeiket, kérdéseiket meg tudják osztani, illetve hogy zaklatás, visszaélések, illegális vagy káros tartalmakkal való szembesülés esetén segítséget kérhessenek. Hazánkban  a biztonságosabb internet használattal kapcsolatos tudatosításért és oktatásért felelős központ szerepét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat látja el. Trénereik ingyenes tanfolyamokat tartanak diákoknak, tanároknak netikett és egyéb témakörökben. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány működteti az Internet Helpline szolgáltatást, mely a 116 111-es európai harmonizált hívószámon illetve e-mailben és chaten érhető el – www.kek-vonal.hu.
A jogsértő vagy veszélyes honlapokat, netes tartalmakat pedig be lehet jelenteni a Biztonságosinternet Hotlinenak, melyet a  Puskás Tivadar Közalapítvány üzemeltet. A bejelentő felület a www.biztonsagosinternet.hu oldalon érhető el.

HÁTTÉR: A Biztonságosabb Internet Napot világszerte mindenhol februárban, ugyanazon a napon rendezi meg az INSAFE. Ezen a napon több száz rendezvény hívja fel  a figyelmet az online-technológiák és a mobiltelefonok biztonságosabb és tudatosabb használatára.
A Biztonságosabb Internet Nap az EU Safe Borders projektjének kezdeményezéseként 2004-ben indult útjára, majd 2005-től az Insafe hálózat szervezésében nőtte ki magát világszintű eseménnyé, amelyet ma már több mint 60 országban, köztük Brazíliában, Japánban és Kenyában is megrendeznek.

Az Insafe célja minden évben az, hogy az éppen legaktuálisabb kérdésekre fókuszáljon, legyen az online zaklatás vagy éppen az online közösségek témaköre. 2012-ben a Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) február 7-én ünnepeljük, témája a generációk találkozása, illetve összekapcsolása az online világban. Azt járjuk körül, hogy a gyerekek, fiatalok, szülők, nagyszülők hogyan adják át egymásnak tudásukat, tapasztalataikat. A nap szlogenje: “Netezzünk együtt…biztonságosabban!” 2012-ben a SID apropóján arra ösztönözzük a családokat, közösen tegyenek azért, hogy elkerülhessék a veszélyeket a generációkon és kultúrákon átívelő online világban. Minden egyes ember – legyen akár 5, 40 vagy 75 éves, akár havonta egyszer, vagy naponta többször internetezik  – formálhatja a világhálóról alkotott elképzelésünket, fejlesztheti digitális írástudásunkat, érthetőbbé teheti számunkra az online biztonság fogalmát. Offline és online világunk szorosan összefügg: nagyszülők és unokák webkamera segítségével hidalnak át kontinensnyi távolságokat, diákok az internet segítségével készítik el házi feladatukat. Az online világ egy olyan különleges terep, ahol valamennyi korosztály együtt, egymástól tanulhat.  A naprakész digitális tudással rendelkező fiatalok  megtaníthatják szüleiknek az új technológiák használatát, de jól jöhet az idősek élettapasztalata, amikor az unokák felfedezőutakra indulnak a digitális világba.

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK: A beküldött fekete-fehér vagy színes, max. 2 perc (max: 50 MB) hosszúságú klipeket, videoszpotokat, a lehető legjobb minőségben elmentve, digitális formátumban ( .wmw, .avi vagy mp4) várjuk.

EGYÉB KÖVETELMÉNYEK: Egy jelentkező akár több videómunkával pályázhat. A felvételek eredetiek, korábban nem kerültek publikációra. Bármilyen editálási technika alkalmazható. A nevező a jelentkezésével garantálja, hogy a beküldött filmfelvétel nem sért szerzői jogokat, nem él vissza a személyiségi jogokkal vagy az adatvédelmi szabályokkal.

EGY KIS SEGÍTSÉG: Filmeket, fényképeket szerkeszthet és rendezhet, majd közzéteheti őket az interneten vagy megoszthatja barátaival.  A Windows Live Movie Maker segítségével gyorsan látványos filmmé alakíthatja fényképeit és videóit. Speciális hatások, áttűnések, hangok, stáblisták és képaláírások felvételével szemléletesen elmesélheti a történetet. (Ingyenes) http://microsoft.hu/moviemaker

HATÁRIDŐ: 2012. január 31. 12:00 (a feltöltés dátuma)

JELENTKEZÉS, BEKÜLDÉS MÓDJA:

  • A pályaművek digitális formában tölthetők fel a www.webvelem.hu/saferinternet oldalra
  • vagy megoszthatóak WindowsLive sky drive rendszeren keresztül. (ebben az esetben kérjük a megosztás linkjét emailben eljuttatni az alábbi e-mail címre: borsi@gyermekmento.hu
  • A  Windows Live SkyDrive segítségével egyszerűbben lehet megosztani a fájlokat az interneten.

További információ: http://explore.live.com/skydrive

DÍJAZÁS: A beérkezett videók készítői értékes ajándékokért versenghetnek. A zsűri további különdíjakat is kioszt majd. A nyereményekről hamarosan további információt töltünk fel a www.saferinternet.hu weboldalra.

A ZSŰRIZÉS MÓDJA ÉS FOLYAMATA: A bírálóbizottság elismert szakemberekből áll, akik 2012. február 3-ig hoznak döntést. A munkák eredetisége és kreativitása mellett a kivitelezés minősége is fontos szerepet kap az értékelésnél. A zsűri összetételét hamarosan közzétesszük a www.saferinternet.hu oldalon. A közönségszavazatokat 2012. február 5-én éjfélig várjuk.

A szakmai és a közönségdíj ünnepélyes átadására 2012. február 7-én a Safer Internet Day rendezvényen kerül sor, itt a legjobb alkotásokat be is mutatjuk.

ADATKEZELÉS, SZERZŐI- SZEMÉLYISÉGI JOGOK: A beérkezett rövidfilmek hazai és európai szintű publikációra kerülnek.  A beküldött filmek felhasználási joga, részleges tulajdonjoga (reprodukciós és disztribúciós joga) átruházódik a szervezőkre és az Európai Bizottságra – a szerző nevének feltüntetésével, a kiválasztott és díjazott filmeket bemutatjuk a 2012. február  7-i Biztonságosabb Internet Nap rendezvényen Budapesten és potenciális lehetőséget kapnak a partnerországok (EU országok) videómegosztó alkalmazások segítségével számos weboldalon publikálni a filmeket (pl. www.saferinternet.org).

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ, HÁTTÉR A KIÍRÁSRÓL ÉS A CÉLOKRÓL: www.saferinternet.hu, www.saferinternetday.org, www.saferinternet.org

Segédanyagok:  http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/explore/edit-share-video

http://explore.live.com/skydrive; www.webvelem.hu; http://microsoft.hu/moviemaker

KAPCSOLAT ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓ:  Borsi Zsuzsa projekt koordinátor , +36707080574, borsi@gyermekmento.hu