palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nők 40 – Nagymama nyugdíj az idén is!

Az idén is folytatódik a Nők 40 program vagyis azok a nők aki 40 év ledolgozott munkaidővel eltöltött jogosultságot tudnak felmutatni, azok korábban elmehetnek nyugdíjba, mint azt a hivatalos korhatár.

Idén is elmehetnek nyugdíjba azok a nők, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek, és így nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt.

A program egyúttal  családpolitikai jelentőségű is, mert lehetőséget ad a nagymamáknak arra, hogy otthon maradjanak, és segítsék az unokák nevelését.  A kedvezményt tizedik éve biztosítja a kormány, évente 30 ezer nő, eddig összesen több mint 270 ezer nagymama élt a lehetőséggel.

A nagyszülők és unokák kapcsolata különleges, mással nem pótolható. Ebben segít a Nők 40 program is. A kormány így ismeri el azt a teljesítményt, amit a nők aktív életük során a családban és a munkahelyükön párhuzamosan nyújtottak. A Nők 40 kedvezménnyel azok a nők élhetnek, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek, és a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba szeretnének menni. Ezeknek a nőknek nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt, teljes értékű nyugdíj folyósítása mellett is együtt lehetnek az unokáikkal, minőségi időt tölthetnek a családdal.

Évente 30 ezer nő, édesanya választja ezt a lehetőséget, vagyis az összes nyugdíj-megállapítás mintegy hatodában igénylik a kedvezményt. A támogatást, 2011-es bevezetése óta, összesen több mint 270 ezer nő vette igénybe. Január 1-jétől az aktív korú nagyszülők számára új lehetőség a nagyszülői gyed is.