palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

SZÉP kártya: A SZÉP-kártya 2020-ban is a munkavállalók kedvence maradhat

Egy felmérés alapján a magyar munkavállalók körében a SZÉP-kártya az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás. A cafeteria szabályok folyamatos változása nehéz feladat elé állítja a munkáltatókat és a munkavállalókat egyaránt. 2020-tól teljesen átalakul a cafeteria-rendszer, és számos eleme a korábbiaktól eltérően bérként fog adózni a kedvezményes adózású rendszer megszűnése miatt.

A kedvező adózás a SZÉP-kártya esetében megmarad, ellenben számos változás történt a kártyával kapcsolatban.

Az új szabályok szerint az eddigi három zseb megszűnésével 3 alszámla tartozik a kártyákhoz: szálláshely, szabadidő és vendéglátás alszámlákból áll, amelyek korlátozott rendelkezésű pénzforgalmi számlaként működnek.

További lényeges változás, hogy nem a munkáltatónak, hanem a kártya tulajdonosának kell szerződnie a kártyát kibocsátó pénzintézettel. Az egyszerűsített szerződéskötés keretében kell átvenni a bank ajánlatát postai, vagy elektronikus úton. A megtekintéstől számított 15 nap elteltével a szerződés automatikusan elfogadottnak minősül.

A munkáltatók 2020-ban már az új alszámlákra utalják a béren kívüli juttatást a dolgozók részére.

Nem árt figyelni arra, hogy egy összesített éves korlátot tartalmaznak a SZÉP-kártyák, amelynek értéke a versenyszférában évi maximum nettó 450 000Ft, a közszféra munkavállalói esetén évi maximum nettó 250 000Ft érték lehet, amelyen 32,5 %-os a cafeteria adózása.

Magasabb összegű utalás is történhet a kártyákra, azt viszont tudni kell, hogy a keret összeg feletti rész már 38,35%-os adóvonzatú.

Példával mutatva, hogy 2020-ban a 450 000 Ft értékű SZÉP-kártya a következő módon használható ki.

  • Szálláshely alszámla: 225 000FT,
  • Vendéglátás alszámla: 150 000Ft,
  • Szabadidő alszámla: 75 000 FT

Az adóévben az éves cafeteria-keretet a munkaviszonyban eltöltött napok arányával kell kiszámítani.

Az alszámlák felhasználásnál arra kell figyelni, hogy a szálláshelyeken mindhárom alszámla felhasználható. A szálláshely szolgáltatás mindhárom alszámlához hozzá van rendelve, így bármelyik lehetővé teszi, hogy a belföldi rekreációt biztosítsa, viszont az IFA (idegenforgalmi adó) megfizetésére nem használható fel.

A Szálláshely alszámlából szállodában, panzióban, de utazási iroda komplett belföldi ajánlataiért, wellness-csomagokért is lehet fizetni.

A Vendéglátás alszámla alkalmas melegkonyhás vendéglátóhelyek mellett gyorséttermi felhasználásra, de online ételrendelésre is megfelelő. Alkohol vásárlására igen, de dohánytermék vásárlására nem használható.

A Szabadidő alszámla terhére a szabadidőt, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek számolhatók el. Az egészséges életvitelt biztosító tevékenységekhez lehet belépőjegyet, bérletet, fesztivál és kulturális jegyet  és számos jól-léti szolgáltatásokat lehet finanszírozni.

A SZÉP-kártya elfogadóhelyekről a kibocsátó bankok az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank weboldalán lehet tájékozódni.

Az egyenleg lekérdezésére szintén a bankok webes felületén az egyenleg lekérdező felületeken a belépést követően van lehetőség.