palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nyugdíjkorhatár -2020-ban ki igényelhet nyugdíjat?

Az elmúlt években az öregségi nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik, és 2022-ig fokozatosan 65 évre nő. Az 1955-ben születettek 2019-ben, addig az 1956-ban születettek 2020-ban, vagy 2021-ben igényelhetnek öregségi nyugdíjat. A legfrissebb konvergencia program 2022-t követően továbbra is a 65 éves korral kalkulál.

Míg idén, 2019-ben 64 év a korhatár, addig jövőre 2020-ban fél évvel emelkedik meg, 64 év 183 nap-ra.  Az érintettjei, az 1956-ban születettek attól függően igényelhetik meg, hogy az év első félévében, vagy 1956. második félévében születtek.

Azok a személyek, akik 1956. január 1. és június 30. között születtek, azok a személyek 2020. második felében érik el a nyugdíjkorhatárt.

Azok a személyek, akik 1956. július 1. és december31. között születtek, azok a személyek csak 2021. első felében fogják elérni a nyugdíjkorhatárt.

2020-ban az öregségi nyugdíj jogosultsághoz két feltételnek kell teljesülni:

  • a 64 és fél éves életkor betöltése
  • a megfelelő szolgálati idő megszerzése.

Az öregségi résznyugdíjhoz legalább 15 év szolgálati idő szükséges, míg a teljes nyugdíjhoz minimálisan 20 év szolgálati idővel kell rendelkeznie az igénylőnek.

A szolgálati idő megállapításához az EU/EGK-tagállamokban szerzett szolgálati idők is beszámításra kerülnek.

A nők esetében az életkoruktól függetlenül, ha rendelkeznek legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idővel, akkor ők 40 év szolgálati időt megszerzését követően jogosulttá válnak a kedvezményes öregségi nyugdíjra.

Jó tudni, hogy 2018. július 16-ától már nem feltétele a nyugdíjigénylésnek a biztosítási jogviszony-munkaviszony megszüntetése. Viszont a közszférában dolgozók, ha a kedvezményes nyugdíjat, vagy az öregségi nyugdíjat igénylik, ebben az esetben az igénylést megelőzően a munkaviszonyt meg kell szüntetniük.

A nyugdíjbiztosítási adategyeztetések az érintettekkel hivatalból indult eljárás keretében már lezárult, így várhatóan a gyors nyugdíjmegállapítás zökkenőmentesen fog 2020- ban lezajlani.

A nyugdíjigényt az öregségi nyugdíj elérésének (várható) napja előtt egy hónappal lehet benyújtani legkorábban.

Azok a személyek, akik eddig még nem igényeltek öregségi nyugdíjat, de a megadott életkort elérték, bármikor kérhetik az öregségi nyugdíjuk megállapítását.

Az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelem benyújtásának lehetőségei:

  • az ügyfél lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes általános hatáskörű Nyugdíjmegállapító szerv, a Járási Hivatal Kormányablak ügyfélszolgálatain, személyesen, vagy meghatalmazott útján,
  • postai úton az ONYF.315-272B jelű nyomtatványon, vagy a K02 számú űrlapon
  • elektronikus úton előterjeszthető az ONYF elektronikus ügyintézési portálján keresztül.

A Magyar Államkincstár honlapján elérhető nyugdíjkalkulátor alkalmazással lehetőség van az öregségi nyugdíj várható összegének számítására.