palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Novemberben jön a Campus Mundi

A novemberben megjelenő, 9,2 milliárd forint összegű Campus Mundi elnevezésű pályázat keretében 6700 hallgatónak biztosítanak 2021-ig ösztöndíjat ahhoz, hogy egy ideig külföldi felsőoktatási intézményekben is tanulmányokat folytassanak.

A pályázat célja az, hogy 2025-re a magyar diákok között tízről húsz százalékra nőjön azok aránya, akik külföldi részképzésen vesznek részt.

A kormány decemberben elfogadott stratégiájának fontos eleme a magyar felsőoktatás még nagyobb mértékű bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe. Ennek csak az egyik iránya a magyar hallgatók külföldi részképzésének ösztönzése.

A Campus Mundi pályázat a korábbi Campus Hungary ösztöndíjprogram folytatásaként lesz meghirdetve.

A pályázatot nem kell majd egy-két évente hosszabbítani, az 2021-ig szól. Ugyanakkor a hallgatóknak folyamatosan be kell majd számolniuk az elért munkájukról és eredményeikről, és ennek a feltételnek az alapján folyósítják számukra az ösztöndíjat.

A 2016 februárjában induló ötéves ösztöndíjprogram nemcsak a jelenlegi hallgatókat, hanem már a mostani középiskolásokat is érinti.

A 9,2 milliárd forintos összeg 75 százaléka fordítható a vidéki (konvergenciarégiós) felsőoktatási intézményekben tanulókra, 25 százalékára pedig a budapesti és a Pest megyei hallgatók pályázhatnak.

A programnak van egy a magyar felsőoktatás vonzóképességének javítását célzó eleme is. Ebben a magyar egyetemek és főiskolák arra kapnak majd lehetőséget, hogy nemzetközi kiállításokon vegyenek részt, ahol népszerűsíthetik a magas minőségű magyar felsőoktatást, és így több külföldi hallgatót vonzhatnak Magyarországra.

(Forrás: MTI)