palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nyári csereprogram középiskolai tanároknak és oktatási szakembereknek az USA-ba

Az Egyesült Államok Oktatási és Kulturális Hivatalának felhívása középiskolai tanárok és oktatási szakemberek részére nyári szemináriumon való részvételre a 2013-as tanévben.  

A program rövid bemutatása

A program egy olyan tanulmányi utakkal egybekötött képzést kínál az Egyesült Államokban, amelynek célja, hogy a külföldi tanárok és oktatási szakemberek megismerhessék az amerikai társadalmat és kultúrát, valamint mélyebb betekintést nyerhessenek az ország intézményeinek a működésébe. A tanulmányút elsődleges célkitűzése az USA-val kapcsolatos tananyag és tanítás minőségének javítása külföldi középiskolákban és tudományos intézményekben. További információ a program angol nyelvű weboldalán: http://exchanges.state.gov/susi.

A 6 hetes nyári szeminárium tervezett kezdési időpontja 2013 júniusa, amelynek keretében kétféle képzést kínálnak a résztvevők számára. Az egyik felhívás középiskolai tanároknak szól, míg a másik lehetőség iskolafenntartók, tanárképzésben oktató szakemberek, tananyagfejlesztők, tankönyvírók, és minisztériumi kormánytisztviselők számára. A program 4 hetes elméleti és 2 hetes gyakorlati képzést tartalmaz.

Képzéskínálat

A tanároknak szóló képzés 30 tapasztalattal rendelkező középiskolai pedagógus részére nyújt mélyebb ismereteket az amerikai társadalomról, oktatásról és kultúráról. A képzéstípusban nagy hangsúlyt helyeznek az Egyesült Államokkal kapcsolatos középiskolai tananyag fejlesztésére. A résztvevők hagyományos és interdiszciplináris megközelítések kombinációján keresztül ismerkedhetnek meg az amerikai intézményekkel és értékekkel. A képzés része mai társadalmi, gazdasági, politikai problémák megvitatása. Fogadóintézménye a későbbiekben kerül kiválasztásra.

Az oktatásügyi szakembereknek szóló képzés 30 tapasztalattal rendelkező oktatásügyi szakember részére nyújt továbbképzést, különös tekintettel az amerikai oktatásra, bevándorlásra, és a civilek társadalmi és kulturális aktivitására. A résztvevők nem csak oktatásügyi szakemberekkel, hanem a helyi közösségek prominens vezetőivel is találkozhatnak, s segítséget kapnak egy önálló kutatási projekt végrehajtásában is. A képzés fogadóintézménye a Kaliforniai Állami Egyetem.

Egyéb fontos tudnivalók és pályázati feltételek

A szemináriumok költségeit, beleértve a szállás, az utazás és egészségbiztosítás költségeit (100.000 $-ig), az Egyesült Államok kormánya fedezi. A résztvevők kiválasztása során előnyt élveznek azok, a pályázók, akiknek még nem volt alkalmuk az Egyesült Államokban hasonló programon részt venni.

Elsősorban 30-50 év közötti középiskolai pedagógusok és az adott témában járatos szakemberek jelentkezését várják, akik a jövőben várhatóan jelentős részt vállalnak a tananyag-fejlesztési és oktatási munkákban, különösen az Amerikai Egyesült Államokkal kapcsolatos tanulmányi programok fejlesztésében.

A szervezők a hallgatóság aktív közreműködésére számítanak és elvárják a teljes programon való részvételt.

A felhívás további részletei a mellékelt angol nyelvű tájékoztatóban és a jelentkezési lapon találhatók.

Letölthető dokumentumok

pályázati csomag

A teljes pályázati anyagot angol nyelven, elektronikus formában kérik eljuttatni 2012. december 10-ig az info@fulbright.hu és a birok@state.gov e-mail címekre.