palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nyertes békéscsabai szennyvízpályázat-Makó és Nyíregyháza még az EU válaszára vár

szennyvíz pályázatokMagyarország vizes nagyprojektjei közül Békéscsaba szennyvíztisztításának és csatornázásának a fejlesztését már jóváhagyták az Európai Bizottság illetékesei. A csatornahálózat fejlesztése 21 ezer békéscsabai mindennapjait érinti. A beruházás összköltsége 17,7 milliárd forint, ebből közel 15 milliárd az uniós támogatás. A hasonló nagyprojektek közül brüsszeli jóváhagyásra vár többek között Nyíregyháza csatornázási és szennyvízprogramja, valamint Makó és térségének szennyvízprogramja.
Az EU által jóváhagyott vizes nagyprojektek közé tartozik a 24,8 milliárd forint beruházási értékű hanyi–tiszasülyi és a 13,2 milliárdos nagykunsági árvízszintcsökkentő tározó. A kormány a közeljövőben tervezi egy további hasonló nagyprojekt, a 16,7 milliárd forint beruházási értékű Szamos–Kraszna közi árvízszint-csökkentő tározó támogatási kérelmének kiküldését Brüsszelbe.
A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. Ezek azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások választ jelentenek azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac. A magyar nagyprojektek között olyan jelentős közlekedési beruházások szerepelnek, mint a 4-es metró, a debreceni és a miskolci villamoshálózat fejlesztése, az M7-es autópálya, az M43-as gyorsforgalmi út építése, valamint a Kelenföld–Székesfehérvár vasútvonal fejlesztése.
Eddig összesen több mint negyven nagyprojektet nevezett meg Magyarország. Ezek közül 23-at hagyott már jóvá a kormány. Ezek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás. (A nagyprojektek döntő többsége 13 milliárdot meghaladó volumenű beruházás, a környezetvédelmiek értékhatára 6,5 milliárd forint. A nagyprojektek esetében az egyes tagországok kormányának jóváhagyásán túl az Európai Bizottság támogatására is szükség van.)
(VG)