palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós támogatási előlegeknél a megemelt összeg sem elég

umft pályázatA válság hatására likviditásukat veszített cégek számára ugyan jól jött, hogy az uniós támogatások esetében már a támogatás 40 százaléka lehívható előlegként, ez azonban nem minden esetben segíti ki a vállalkozásokat.

Viszont az előleg 100 százalékra emelésével a támogatást felvevő vállalkozások helyzetén valóban lehetne segíteni, és a kiírót sem fenyegetné veszély, hiszen a pályázónak az előleg lehívásához megfelelő biztosítékot kell nyújtania.

A 2008 ősze óta tartó pénzügyi válság jelentősen szűkítette a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit. A kormányzat az EU-támogatások esetében az igénybe vehető előleg összegének növelésével próbált segíteni a vállalkozásokon: az elnyert támogatás korábbi 25 százaléka helyett akár 40 százalékát is megkaphatják előlegként.

„Azonban  – és ez főként a kisebb összegű, egyszerű beruházások esetében szembeötlő – ahol esetenként egy-egy gép, berendezés megvásárlása és egyösszegű kifizetése jelenti a teljes beruházást, a 40 százalékra emelt előleg nem segíti ki a vállalkozást. Ugyanis a kedvezményezettek a támogatás fennmaradó 60 százalékának az előfinanszírozását sokszor továbbra is csak hitelből tudják megoldani- emelte ki Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia üzletágigazgatója. Az előleg megszerzéséhez megfelelő biztosíték nyújtása, általában ingatlan jelzálogjog felajánlása, illetve bankgarancia vagy a garanciaszervezetek által nyújtott kezességvállalás megszerzése szükséges. Emellett a támogatást előfinanszírozó hitelt is általában csak megfelelő fedezet mellett nyújtják a bankok, így a támogatott beruházáshoz egy bonyolult finanszírozási háttér szükséges.

Sokkal egyszerűbb lenne a vállalkozások helyzete, ha az előleg maximuma nem csak 40 százalék, hanem 80, esetleg 100 százalék lehetne. Ezzel a támogató nem vállalna többlet kockázatot, ugyanis az előleg teljes összegére rendelkezésére állna a megfelelő biztosíték. Ugyanakkor a vállalkozásnak 100 százalék előleg esetében már nem kellene a jelenlegi szűkös finanszírozási lehetőségek mellett a támogatás előfinanszírozására is forrást szereznie.
(VG)