palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

OCTOPOLY! Design okosan! pályázat

octopoly pályázatJúnius 7-ig pályázhatnak tervező szakos egyetemisták a 2011-es Sziget Fesztivál Octopus helyszínének közös építésére. A Medence Csoport szervezésében kilencedik éve működik a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthont adó Octopus Összművészeti Helyszín. Az OCTOPOLY – Design okosan! pályázat során az Octopus Összművészeti Helyszín több összefüggő elemből álló köztéri installációját, az Octopus Fórumot tervezik meg és építik fel pályázat útján kiválasztott egyetemi hallgatók.

A pályázat célja: A Medence Csoport fizikai és szellemi alkotóműhely, melyben a környezettervezés és a művészetekinfografika szerteágazó területei – az építészet, bútor‐ és tárgytervezés, képzőművészet, szobrászat, installációk, média‐ és vizuális művészet, előadó‐művészet ágai – ötvöződnek.
A szervezésünkben immár kilencedik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, mint a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthona.

Az idei program a közönség minél szélesebb körű bevonására koncentrál, központjában az Octopus Fórummal, amely egy több összefüggő elemből álló köztéri installáció. A kifutóként, piactérként és találkozópontként is funkcionáló térélményt ebben az évben fiatal alkotók friss ötleteivel közösen szeretnénk létrehozni újrahasznosított anyagokból. A Sziget Fesztivált követően a létrehozott tárgyak oktatási intézményekbe és közterekre kerülnek.

A közös munka során célunk, hogy hangsúlyozzuk a design szerepét a felelős, környezettudatos gondolkodásban, fókuszba állítva azokat a koncepciókat és tárgyakat, amelyek a fenntartható fejlődést segítik elő. Ennek érdekében a megvalósult munkák és az alkotófolyamat dokumentációja a Design Hét 2011 programjában is bemutatásra kerül.

A pályázat gyakorlati célja, hogy az előzetes workshop során megszülessen az Octopus sátrak környezetének idei koncepciója, majd a Sziget Fesztivál előtti héten megvalósuljanak a tervezett objektumok és terek.

Raktárunkban felhalmozott anyagok felhasználásával szeretnénk a tervezőket szabad gondolkodásra inspirálni.

Ehhez az OCTOPOLY társasjátékhoz keressük a jelentkezőket.

PÁLYÁZÓK KÖRE

Az alábbi szakokon aktív felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező egyéni pályázók jelentkezését várjuk:

 • építész
 • tájépítész
 • formatervező
 • textiltervező, látványtervező
 • grafika, fotográfia
 • animáció, média design (eltérő pályázati értékelés!)

Az alábbi tulajdonságokkal bíró pályázókat szeretnénk a csapatunkba:

 • gyakorlati szemléletű, kivitelezésben jártas
 • életrevaló, csapatjátékos
 • környezettudatos gondolkodású
 • kreatív, nyitott szemléletű
 • tanulni vágyó, lendületes
 • Sziget‐álló, jó teherbíró képességű

A pályázás feltétele, hogy a 6. pontban részletezett munkafázisokban a jelentkező vállalja a részvételt.

PÁLYÁZATI MOTIVÁCIÓ

A sikeres pályázó az alábbiakban részesül:

 • kiválasztás szakmai zsűri által
 • közös alkotómunka a Medence Csoporttal
 • szakmai fejlődés és kapcsolatépítés lehetősége
 • teljes munkafolyamat megismerése
 • az idei Octopus Fórum megjelenésének kialakítása
 • inspiráló alkotói közeg megismerése
 • tapasztalatszerzés az öko‐design területén
 • megjelenés a Design Héten
 • Sziget Fesztivál hetijegy
 • jó hangulat

PÁLYÁZATI DOKUMENTÁCIÓ

Pályázati anyag benyújtásának határideje: 2011. június 7. éjfél

Pályázati anyagot e‐mailhez csatolva várjuk, amelynek tartalmi és formai követelményei:

 1. a felhíváshoz mellékelt pályázati űrlap kitöltve, aláírva és digitalizálva (beszkennelve/ lefotózva)
 2. a hallgatói jogviszony igazolására szolgáló digitalizált diákigazolvány (amelyet nyertes pályázat során személyesen is be kell mutatni)
 3. rövid szakmai ajánlás a felsőoktatási intézmény részéről (az ajánló műhelyvezető vagy szakfelelős oktató aláírásával, elérhetőségeivel – e‐mail, telefon)
 4. portfólió az utóbbi két év munkáiból (pdf formátumban)
 5. a pályázó által készített, videómegosztó oldalra (youtube, vimeo, stb.) feltöltött motivációs videó linkje (hossz: maximum két perc).

A videó lényege, hogy a pályázó kreatívan, akár egy mobiltelefonnal készült felvétellel bemutassa, hogy gyakorlati szemléletű, kivitelezésben jártas, életrevaló, csapatjátékos, környezettudatos gondolkodású, stb. Az animáció és a média design szakos pályázók esetében a cél a dokumentálásban való jártasság bemutatása is.

A pályázatokat az alábbi e‐mail címre várjuk: octopoly@gmail.com.

Letölthető dokumentum

octopoly_palyazati-anyag

PÁLYÁZATI ÉRTÉKELÉS MENETE

A pályázókat (animáció, média design szakosok kivételével) szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai:

 • Medence Csoport alkotói
 • Sziget Fesztivál képviselője
 • Művészeti egyetemek szaktanárai
 • Kultúrgorilla képviselője

Az értékelés az alábbi szempontok szerint történik:

 • szakmai jártasság, gyakorlati szemlélet
 • csapatmunkára való képesség
 • környezettudatosság
 • kreativitás, nyitottság

Az animáció, média design szakos jelentkezők közül az OCTOPOLY Facebook oldalán közzétett motivációs videó alapján a közönség választja ki a nyertes pályázót.

Fontos szempont, hogy a jelentkező eseménydokumentálásban való jártasságát fejezze ki kreatív módon www.facebook.com/octopoly

a megosztott videó. A nyertes animáció, média design szakos pályázó fő feladata a workshopok folyamatos dokumentálása, izgalmas bemutatása.

A közönségszavazás 2011. június 8‐17. között zajlik. Minden Facebook felhasználó csak egy pályaműre szavazhat!

A hivatalos eredményhirdetésre 2011. június 20‐án délben kerül sor a OCTOPOLY Facebook oldalán. A nyertes pályázókkal e‐mailben vesszük fel a kapcsolatot, a nem nyertes pályázókat külön nem értesítjük.

A nyertes pályázó az Octopus Fórum kialakításának alábbi fázisaiban vesz részt:

1. 2011. július 4‐6. között intenzív előkészítő workshop a MakettLaborban (1093. Budapest, Pipa utca 4.) A workshop során – a Medence Csoport szakmai felügyelete mellett – az alkotók csapatmunkában készítik elő az Octopus Fórum köztéri installációját. Egységes arculatot terveznek az ülőalkalmatosságoknak, a kifutónak, árnyékolóknak, gyűjtőpontoknak, tereptárgyaknak, felhasználva a Medence Csoport raktárának készletét. A három napos workshop során az alkotók terepbejáráson ismerkednek meg a helyszínnel és az alapanyagokkal.

2. 2011. augusztus 1‐7. között építő workshop a Sziget Fesztivál területén (Hajógyári sziget). A rendelkezésre álló egy hét alatt az előkészítő workshop tervei alapján a csapat közösen felépíti az Octopus sátrak közötti fórumteret. A fenti időtartam alatt a helyszínen sátorhely és napi egyszeri meleg étkezés térítésmentesen biztosított. Igény szerint a helyszínre való utazás költségéhez hozzájárulunk.

3. 2011. augusztus 10‐15. között megrendezett Sziget Fesztiválra az alkotók számára hetijegyet biztosítunk. A fenti időtartam alatt az alkotói jelenlét szükséges.

4. 2011. augusztus 16‐17. között az alkotók segédkeznek az Octopus Fórum kiállítási‐ és tereptárgyainak elszállításában és az oktatási intézményekben, köztereken való elhelyezésben. A fenti időtartam alatt az alkotói jelenlét szükséges.

5. 2011. szeptember 30‐október 9. között a Design Hét Budapest 2011 során a MakettLaborban megrendezett kiállításon, műhelybeszélgetésen mutatjuk be a workshop dokumentációját. A létrehozott, és köztereken, oktatási intézményekben elhelyezett tárgyak szervezett városi séta keretében is megtekinthetők. A fenti időtartam alatt az alkotói jelenlét szükséges.

Az OCTOPOLY ‐ Design okosan! workshop magyar nyelven folyik.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Web: www.medencecsoport.hu
www.facebook.com/octopoly

E‐mail: octopoly@gmail.com

Tel/fax: 1/303‐48‐81 – MakettLabor

Mobil: 70/338‐70‐01 – Gross András