palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Önfoglalkoztatás Bács-Kiskun vármegyében 2023

vállalkozóvá válási támogatás 2023

A BKVKH-VVT-2023 kódszámú program célcsoportja a következő:

Azok az álláskeresők, akik Bács-Kiskun vármegyei regisztrált álláskeresők, és akit a kérelem benyújtást megelőzően legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartottak.

Akik vállalják, hogy az önfoglalkoztatásukat (Bács-Kiskun vármegyei székhellyel, a beruházással érintett telephely szintén) egyéni vállalkozóként, gazdasági társaság alapításával, főállású társas vállalkozói jogviszonyban teljes munkaidőben folytatják, továbbá a támogatás kezdetétől számított 2 éven keresztül a vállalkozást folyamatosan fenntartják.

A program időtartama 2023. április 17. – 2025. július 31., a fenntartási időszak a támogatási szerződést követő 24 hónap.

A programra 2023. április folyamán lehet jelentkezni. Támogatási kérelmet az nyújthat be, aki részt vesz (a legalább egy hónap az időtartamú) szolgáltatáson (időpontja legkésőbb 2023. június 15.) A Támogatási kérelmet legkésőbb 2023. június 27. napján lehet benyújtani a Bács-Kiskun vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályához az előírt formanyomtatványon, vagy ügyfélkapun az e-Papír szolgáltatás igénybevételével.

Ki részesülhet támogatásban?

Aki Bács-Kiskun vármegyei regisztrált álláskereső, és akit a kérelem benyújtást megelőzően legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartottak. Az egy hónapos nyilvántartásba a legalább egy hónap időtartamú szolgáltatás is beletartozik, amelynek időtartamára álláskeresés ösztönző juttatást kap (7.469 Ft/nap).

A vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket a szolgáltatás keretében megszerezte, és az erről szóló Tanúsítvánnyal rendelkezik;

Üzleti terv keretében bemutatja a tervezett vállalkozással kapcsolatos működés részleteit.

Aki vállalja, hogy a tevékenységet legkésőbb a hatósági szerződés megkötésének időpontjáig megkezdi.

A támogatás időtartama és mértéke

Két támogatási elemből áll, amelyek csak együtt nyújthatók.

  • Hat hónapon keresztül havi 232.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatás, utólag kerül folyósításra;
  • Legfeljebb 3 millió forint egyszeri vissza nem térítendő tőketámogatás nyújtható, a teljes összeget előlegként kapja meg.

A kérelem benyújtásakor az álláskeresőnek nem szükséges önerővel rendelkeznie. A tőketámogatás a vállalkozói tevékenység megvalósítását szolgáló, kereskedelmi forgalomban beszerezhető új eszközök, szerszámok, technológiai berendezések, számítástechnikai eszközök (kizárólag tartozékokkal együtt) beszerzésére fordíthatók, amelyek legalább 2 éven túl tartósan a vállalkozási tevékenységet szolgálják. Az 50 ezer forint alatti új tárgyi eszközök esetén az összköltség nem haladhatja meg a teljes beruházási költség 10 százalékát – nem lehet alacsonyabb az egyedi értékük 10 ezer forintnál.

Milyen tevékenységek nem támogathatóak?

Például:

  • italbolt, kocsma, (de kávézó igen) játékterem, felnőtt tematikájú szolgáltatás
  • piaci és mozgóárusítás
  • csomagküldő szolgáltatás
  • használt cikk kereskedelem
  • üzletviteli és egyéb tanácsadás, ügynöki tevékenység, ingatlanközvetítői tevékenység
  • munkaviszony keretében ellátható, kisszámú megrendelőhöz kötött tevékenység (futár, vagyonőr, biztonságiőr)

A kérelmező a tevékenységét és a beruházást leghamarabb a kérelem benyújtását követő napon saját felelősségére indíthatja el, azonban a támogatás oda nem ítélése esetén nem fordulhat kártérítési igénnyel az illetékes Kormányhivatalhoz.

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztató a https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/2/9/3/4/doc_url/BACSKiskun_HIRDETMENY2023.pdf oldalon tekinthető meg.