palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vállalkozóvá válási támogatás Somogy Vármegye

Vállalkozóvá válási támogatás Somogy Vármegye 2023

Az álláskeresők vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az állami foglalkozási szervhez benyújtott kérelem alapján, amelyet az álláskereső lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani elektronikusan, vagy postai úton. A támogatási kérelem benyújtási határideje: 2023. június 16. – 2023. június 25.

A támogatás azoknak az álláskeresőknek nyújtható, akik részt vettek a szolgáltatásban, üzleti tervvel rendelkeznek, és tanúsítványt szereztek.

A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás előfeltételeként meghatározott szolgáltatáshoz az álláskeresőnek/igénylőnek egy adatlapot kell kitöltenie, amelyet elektronikusan kell elküldeni a foglalkoztatas@somogy.gov.hu e-mailcímre, a benyújtási határidő 2023. április 17-21. A kiválasztási folyamat 2023. április 17.- május 15. között történik, majd a szolgáltatásra 2023. május 16 – június 15. között kerül sor személyes és elektronikus formában. A szolgáltatás keretében az álláskereső számára – a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket nyújtanak. A szolgáltatás keretében üzleti tervet készít, és erről tanúsítványt kap.

Kik vehetik igénybe a támogatást?

Azok az álláskeresők, akik a kérelem benyújtást megelőzően legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartottak az illetékes Járási Hivatalok Foglalkoztatási osztályán. Az egy hónapos nyilvántartásba a legalább egy hónap időtartamú szolgáltatás is beletartozik.

A vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket a szolgáltatás keretében megszerezték;

Üzleti terv keretében bemutatják a tervezett vállalkozással kapcsolatos működés részleteit.

Akik vállalják, hogy az önfoglalkoztatásukat (Somogy vármegyei székhellyel) egyéni vállalkozóként, gazdasági társaság alapításával, főállású társas vállalkozói jogviszonyban teljes munkaidőben folytatják, továbbá a támogatás kezdetétől számított 2 éven keresztül a vállalkozást folyamatosan fenntartják, és ezt igazolják a munkaerőpiaci programban előírtak szerint.

Milyen tevékenységek nem támogathatóak?

Például:

  • italbolt, kocsma, játékterem
  • használt cikk kereskedelem
  • üzletviteli és egyéb tanácsadás, ügynöki tevékenység
  • munkaviszony keretében ellátható, kisszámú megrendelőhöz kötött tevékenység (vagyonőr, biztonságiőr)

A támogatás időtartama és mértéke

A kérelem benyújtásakor az álláskeresőnek nem kell önerővel rendelkezni. Két támogatási elemből áll, amelyek csak együtt nyújthatók.

  • Hat hónapon keresztül havi 232.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatás, amely utólag kerül folyósításra;
  • Kétmillió forint egyszeri vissza nem térítendő tőketámogatás nyújtható, a teljes összeget előlegként kapja meg.

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztató a https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/2/8/8/5/doc_url/Hirdetmeny__VVT_Somogy_varmegye_2023.pdf alatt tekinthető meg.