palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nógrád vármegyei foglalkoztatási paktum Plusz

foglalkoztatási paktum Plusz

A TOP_PLUSZ-3.1.1-21-NG1-2022-00001 program keretében korábban inaktív álláskeresők valamint a 30 év alatti álláskeresők támogathatók, akik a programba vonáskor az alábbi célcsoportok valamelyikének megfelelnek:

 • Szakképzettséggel nem rendelkező, nem alacsony iskolai végzettségű álláskereső
 • Tartósan, legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső
 • Közfoglalkoztatásból 3 hónapon belül kilépő álláskereső
 • Inaktív személy

Annak nyújtható vállalkozóvá válást elősegítő támogatás, aki a fenti célcsoportok egyikének megfelel, legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskereső, részt vesz a legalább egy hónap időtartamú szolgáltatáson (Vállalkozási Tanácsadás). A szolgáltatás keretében az álláskereső számára – a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket nyújtanak. Az álláskereső a szolgáltatás keretében üzleti tervet készít, és erről tanúsítványt kap. Az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán jelzi a vállalkozás indítási szándékát, és kérelmet nyújt be (Üzleti Tervvel együtt) ügyfélkapun keresztül a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályához.

A kérelem benyújtásának határideje:

 1. körben: május 19. – május 24.
 2. körben: október 24. – október 27.

Kik vehetik igénybe a támogatást?

Aki Nógrád vármegyei regisztrált álláskereső, és akit a kérelem benyújtást megelőző napon legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartottak. Az egy hónapos nyilvántartásba a legalább egy hónap időtartamú szolgáltatás is beletartozik.

A vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket a szolgáltatás keretében megszerezte, és az erről szóló Tanúsítvánnyal rendelkezik;

Üzleti terv keretében bemutatja a tervezett vállalkozással kapcsolatos működés részleteit.

Akik vállalja, hogy az önfoglalkoztatását egyéni vállalkozóként, teljes munkaidőben folytatja, továbbá a támogatás kezdetétől számított legalább 2 éven keresztül a vállalkozást folyamatosan fenntartja (Nógrád vármegyei székhellyel), és ezt igazolja a munkaerőpiaci programban előírtak szerint.

A támogatás feltétele, hogy a programban résztvevő vállalja, hogy a vállalkozást a támogatási döntést követően – az első körben indultak esetén legkésőbb 2023. június 1. napjától, második körben pedig legkésőbb 2023. december 1. napjával elindítja.

A támogatás időtartama és mértéke

A kérelem benyújtásakor az álláskeresőnek nem szükséges önerővel rendelkeznie. Két támogatási elemből áll, amelyek csak együtt nyújthatók.

 • Hat hónapon keresztül havi 232.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatás, amely utólag kerül folyósításra;
 • Legfeljebb 3.480.000 forint egyszeri vissza nem térítendő tőketámogatás nyújtható, a teljes összeget előlegként kapja meg.

A tőketámogatás a vállalkozói tevékenység megvalósítását szolgáló, legalább br. 100 ezer Ft értékű, új, kereskedelmi forgalomban beszerezhető eszközök, szerszámok, technológiai berendezések, számítástechnikai eszközök beszerzésére fordítható, amelyek legalább 1 éven túl tartósan a vállalkozási tevékenységet szolgálják. Illetve felhasználható nem lakás céljára szolgáló ingatlan (önálló helyrajzi számú pl. műhely, iroda, gazdasági épület, üzlet) vásárlásához.

Milyen tevékenységek nem támogathatóak?

Például:

 • italbolt, kocsma, játékterem, felnőtt tematikájú szolgáltatás
 • piaci és mozgóárusítás
 • mintabolt nélküli csomagküldő kereskedelem (de webshop, webáruház működtetése támogatható)
 • használt cikk kereskedelem
 • üzletviteli és egyéb tanácsadás, ügynöki tevékenység
 • munkaviszony keretében ellátható, kisszámú megrendelőhöz kötött tevékenység (vagyonőr, biztonságiőr)

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztató a https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/2/8/7/8/doc_url/TOPPLUSZ_VVT_Hirdetmeny_Nograd.pdf oldalon tekinthető meg.