palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Baranya vármegye Vállalkozást elősegítő támogatás

Baranya vármegye Vállalkozást elősegítő támogatás - Vállalkozóvá válási támogatás 2023

Az álláskeresők vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az állami foglalkozási szervhez benyújtott kérelem alapján, amelyet az álláskereső lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani elektronikusan, vagy postai úton. A támogatás azoknak az álláskeresőknek nyújtható, akik részt vettek a csoportos foglalkozás keretében tartott szolgáltatásban, üzleti tervvel rendelkeznek, és tanúsítványt szereztek. Majd ezt követően kerülhet sor a támogatási kérelem benyújtására.

A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás előfeltételeként meghatározott szolgáltatáshoz az álláskeresőnek/igénylőnek egy adatlapot kell kitöltenie, amelyet elektronikusan kell elküldeni a foglalkoztatas@baranya.gov.hu e-mailcímre, a benyújtási határidő 2023. május 7. napjáig. A szolgáltatás keretében az álláskereső számára – a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket nyújtanak. A szolgáltatás keretében üzleti tervet készít, és erről tanúsítványt kap.

Kik vehetik igénybe a támogatást?

Azok az álláskeresők, akik a kérelem benyújtást megelőzően legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartottak az illetékes Járási Hivatalok Foglalkoztatási osztályán. Az egy hónapos nyilvántartásba a legalább egy hónap időtartamú szolgáltatás is beletartozik.

A vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket a szolgáltatás keretében megszerezték;

Üzleti terv keretében bemutatják a tervezett vállalkozással kapcsolatos működés részleteit.

Akik vállalják, hogy az önfoglalkoztatásukat egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként, gazdasági társaság alapításával, főállású társas vállalkozói jogviszonyban teljes munkaidőben folytatják, továbbá a támogatás kezdetétől számított 2 éven keresztül a vállalkozást folyamatosan fenntartják Baranya vármegyében, és ezt igazolják a munkaerőpiaci programban előírtak szerint.

Milyen tevékenységek nem támogathatóak?

Például:

  • italbolt, kocsma, játékterem
  • csomagküldő internetes kereskedelem (pl. webshop)
  • használt cikk kereskedelem
  • személygépkocsival történő szállítás
  • üzletviteli és egyéb tanácsadás, ügynöki tevékenység
  • munkaviszony keretében ellátható, kisszámú megrendelőhöz kötött tevékenység (vagyonőr, biztonsági őr, csomagküldő tevékenység, futárszolgálat)

A támogatás időtartama és mértéke

A kérelem benyújtásakor az álláskeresőnek nem kell önerővel rendelkezni. Két támogatási elemből áll, amelyek csak együtt nyújthatók.

  • Hat hónapon keresztül havi 232.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatás, amely utólag kerül folyósításra;
  • Kétmillió forint vissza nem térítendő tőketámogatás nyújtható, amely két részletben kerül kifizetésre.

A tőketámogatás a kérelem benyújtása előtt be nem szerzett, még nem használt és üzembe nem helyezett eszközök, szerszámok, berendezések, számítástechnikai eszközök beszerzésére fordítható, amelyek legalább 1 éven túl tartósan a vállalkozási tevékenységet szolgálják. Illetve felhasználható nem lakás céljára szolgáló ingatlan (önálló helyrajzi számú pl. műhely, iroda, üzlet) és telek vásárlásához. Ingatlan vásárlás esetén az ingatlant a vállalkozás székhelyeként, vagy telephelyeként kell bejegyeztetni.

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztató a https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/2/9/5/0/doc_url/BAVKH_VVT_Hirdetmeny_2023.pdf oldalon tekinthető meg.