palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vállalkozó leszek 2023 munkaerőpiaci program

Vállalkozó leszek 2023 munkaerőpiaci program - vállalkozóvá válás támogatás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Az álláskeresők vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az állami foglalkozási szervhez benyújtott kérelem alapján, amelyet az álláskereső lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani elektronikusan, vagy postai úton. A Támogatási kérelem benyújtási határideje: 2023. június 16. – 2023. június 25. A támogatás azoknak az álláskeresőknek nyújtható, akik részt vettek a szolgáltatásban, üzleti tervvel rendelkeznek, és tanúsítványt szereztek.

A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás előfeltételeként az álláskeresőnek – csoportos foglalkozás keretében szolgáltatáson kell részt vennie, amelynek keretében az álláskereső számára – a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket nyújtanak. A szolgáltatás keretében üzleti tervet készít, és erről tanúsítványt kap. Az időtartama legalább 1 hónap, erre 2023. május 30 – június 29. között kerül sor, az időtartamára álláskeresés ösztönző juttatást kaphat (7.469 Ft/nap). A szolgáltatás keretében az álláskereső üzleti tervet készít, és erről tanúsítványt kap. A részvételi szándékkal kapcsolatos kérelem benyújtási határideje 2023. április 26. napja.

Az álláskeresők a vissza nem térítendő támogatás iránti kérelmet az illetékes állami foglalkozási szervhez nyújthatják be – az álláskereső lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes vármegyei kormányhivatalhoz – a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályához személyesen, illetve ügyfélkapun az e-Papír szolgáltatás igénybevételével, vagy postai úton. A támogatási kérelem benyújtási határideje: 2023. június 16. – 2023. június 25. A támogatás azoknak az álláskeresőknek nyújtható, akik részt vettek a szolgáltatásban, üzleti tervvel rendelkeznek, és tanúsítványt szereztek.

Ki részesülhet támogatásban?

Az az álláskereső, aki megfelel a jogszabályoknak, és a munkaerőpiaci program feltételeinek, és akit a kérelem benyújtást megelőzően legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartottak. Aki a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket a szolgáltatás keretében megszerezte, és az erről szóló Tanúsítvánnyal rendelkezik;

Üzleti terv keretében bemutatja a tervezett vállalkozással kapcsolatos működés részleteit. Az önfoglalkoztatását főállású egyéni vállalkozóként/mezőgazdasági őstermelőként, valamint gazdasági társaság alapításával, főállású társas vállalkozói jogviszonyban teljes munkaidőben folytatja, továbbá vállalja, hogy a támogatás kezdetétől számított 2 éven keresztül a vállalkozást folyamatosan fenntartja.

Mely tevékenység nem támogatható?

Például:

  • italbolt, kocsma, nyerőgép üzemeltetés, játékterem,
  • piaci és mozgóárusítás
  • mintabolt nélküli csomagküldő kereskedelem (kivéve webshop, webáruház)
  • használt cikk kereskedelem
  • üzletviteli és egyéb tanácsadás, ügynöki tevékenység, ingatlanközvetítői tevékenység, direkt marketing tevékenység
  • munkaviszony keretében ellátható, kisszámú megrendelőhöz kötött tevékenység (futár, vagyonőr, biztonságiőr)
  • olyan tevékenység, amelyet magánszemélyként eddig is végzett.

Előnyt élveznek az elbírálás során azok, akik például:

Pályakezdők, 50 év felettiek, megváltozott munkaképességűek;

A tervezett vállalkozás termelő tevékenységre irányul;

A bemutatott üzleti terv innovatív, korszerű, vagy környezetbarát technológiát alkalmaz;

Hiánypótló beruházás az adott településen;

A támogatás időtartama és mértéke

Két támogatási elemből áll, amelyek csak együtt nyújthatók.

  • Hat hónapon keresztül havi 232.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatás, amely utólag kerül folyósításra;
  • Legfeljebb 2 millió forint egyszeri vissza nem térítendő tőketámogatás nyújtható, a teljes összeget előlegként kapja meg.

A kérelmező a tevékenységét és a beruházást leghamarabb a kérelem benyújtását követő napon saját felelősségére elindíthatja, azonban a támogatás oda nem ítélése esetén nem fordulhat kártérítési igénnyel az illetékes Kormányhivatalhoz.

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztató a https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/2/9/3/6/doc_url/VVT_BAZ_VARMEGYEI_HIRDETMENY_2023.pdf oldalon tekinthető meg.