palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Önterülő esztrich – nem csak garázspadlóhoz

Önterülő esztrich

Az önterülő esztrich többféle szempontból praktikus és időtálló padló lehet, ráadásul felhasználását tekintve nem csak a garázsba vagy a műhelybe alkalmazható. Mik az előnyei? Hogyan lehet még használni? Tekintsük át közösen!

Önterülő aljzat – a legjobb választás, ha strapabíró és mutatós padlót szeretnénk

Az önterülő esztrich speciális összetételének köszönhetően egyenletes és könnyen kezelhető réteget képez a padlón. Többféle anyagból készülhet, ezért a felhasználása is változatos lehet. Tisztán teríthető, azaz nem jelent nagy problémát, és nem jár nagy koszolódással a terítés. Mivel ez egy aljzatkiegyenlítő, ezért burkolat alá, de önmagában is használható. Hamar elkészül, továbbá nem csak költséghatékony, de munkavédelmi szempontból is tökéletes ott, ahol ez előírás. Nyomó- és hajlítószilárdsága nagy, ráadásul sokkal ellenállóbb a különféle vegyi anyagokkal, illetve lecsöppenő más anyagokkal szemben, mint például a PVC vagy másféle járólapok. Nagy előnye, hogy az egyenletes felület végett rendkívül könnyen fertőtleníthető. Pontosan ezek miatt az előnyök miatt garázsokba, alagsorokba is kiváló. Viszont nem ez az egyetlen terület, ahová felhasználható.

Az önterülő esztrich, mint dizájnelem

A mai modern lakások egyik fontos részévé vált, hogy bevonzásra kerültek a különféle csupasz betonfelületek is. Ez főleg a modern, minimalista, illetve az indusztriális stílusoknál figyelhető meg a legjobban. Az önterülő esztrich különleges tulajdonságai miatt pontosan ezért használható modern lakások nappalijában, sőt konyhájában is. A típustól függően matt, és fényes felületek is elérhetőek vele, sőt egyedileg színezhetőek. Ez függ az esztrich fő összetételétől, ami lehet beton, gipsz, műgyanta és többek között aszfaltesztrich is. Pontosan ennek köszönhető a rendkívül sokoldalú felhasználhatósága. Irodaházakban, valamint nagyobb egybefüggő területeknél különösen jól jön az alkalmazása. Például parkolóházakban, de szállodákban is gyakran találkozni vele, hiszen egyrészt strapabíró, egyenletesen sima, másrészt rendkívül könnyen javítható például felrepedés esetén is. A másik pozitív tulajdonsága, ami miatt egyre felkapottabbá válik családi házak lakóterének építésekor, hogy sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint ha még pluszban kívánunk például járólapozni. Az esztrich aljzatbeton jól is nézhet ki, teljesen fedi a felületet, valamint ha ezt szeretnénk alkalmazni, mint járófelület, valóban rengeteg pénzt spórolhatunk vele. Ár-érték arányban jelenleg verhetetlen!

Hova nem érdemes esztrichet alkalmazni?

Az önterülő esztrich nem használható kültéren, illetve olyan helyiségben, ahol nincs egyenes felület. Tehát az önterülés „el fog csúszni”, nem lesz egyenletes. Nagy előnye pont az, hogy gyakorlatilag magától szétterül, minimális munkabefektetéssel, ezért mindenképp fontos, hogy a helyiség semmilyen irányban ne legyen meredek. Kifejezetten nagy vízterhelésű helyiségekbe sem ajánlott. Habár az anyag egy bizonyos mértékéig vízálló, elég mégis egy hajszálrepedés ahhoz, hogy a víz az anyag alá jutva gyorsítson az adott rész felválásán. Persze, ez nem jelenti azt, hogy az egész esztrich tönkremegy, de közel sem bírja olyan jól a túlzott folyadékterhelést, mint például a vízálló aljzatbeton és a hozzávaló padló. Ezért olyan helyiségekbe alkalmazzuk, ahol várhatóan nem lesz kitéve a felület ekkora vízterhelésnek.
(X)