palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

OPEN AIR GRAPHICS EXHIBITION PÉCS 2010 Pályázat

pecs2010A Baranyai Alkotótelepek Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. évi képzőművészeti programjai témája: az érzékelés és az érzékszervek. A különböző művészeti ágakban megvalósított programjaink során létrejött és értékelt műveket, egy nagy közös művészeti projekt keretében mutatjuk be. A projekt címe: Public Art – Sensory Labirynth. A projekt során szobrokból, installációkból, interaktív alkotásokból, grafikákból álló tematikus, meghatározott útvonalú szabadtéri kiállítást, ,,labirintust” építünk Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa közterein. Ennek részeként, grafikai pályázatot hirdetünk Open Air Graphics Exhibition címmel, hivatásos képzőművészek és a művészeti felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára. A kiválasztott legjobb 20 munkát mutatjuk be. A kiállítás 2010. szeptember 11.-től lesz látható Pécsett, a más művészeti ágakban készült alkotásokkal együtt. A kiállítási anyagot a Baranyai Alkotótelepek később Nagyharsányi Szoborparkjában is bemutatja.

A pályázat témája:
A már említett érzékelés, érzékszervek téma feldolgozása keretében olyan művészek grafikai munkáit várjuk, akik vállalják, hogy alkotásaik vízhatlan anyagra, digitális technológiával nyomtatva, 300x160cm méretben, szabadtéren kerülnek bemutatásra. A pályázat beadásával tudomásul veszik, hogy alkotásukat a rendezvény promóciójára a Baranyai Alkotótelepek felhasználja.

A téma:
Az érzékelés a környezet bizonyos változásaira hangolt, érzékszervek változásregisztráló folyamata. A nem tudatos érzékelés mellett megjelenik az észlelés-érzékelés, és az egész szorosan kapcsolódik az asszociációs tevékenységhez, emlékezéshez, gondolkodáshoz, s egyik összetevője annak a bonyolult, komplex valaminek, amit az ember mentális, pszichés tevékenységeként fogunk fel. A téma megközelítésére néhány példa:

 • Fogalmak és mentális képek a fizikai világ megismerésében. Az ilyen típusú fogalmak hogyan kapcsolódnak a lélekben már eleve meglévő a visszaemlékezés során aktivizálható fogalmakhoz, sémákhoz.
 • Az elme mint camera obscura. ,,…a vizuális tapasztalat olyan habituálissá vált ítéletek eredményeként jön létre, melynek nyersanyagát a szemfenéken kirajzolódó képek szolgáltatják …” (Descartes, Dioptrique)
 • Mit gondolt Epikurosz? Szerinte érzékleteink a dolgokról leváló finom atomi filmecskéknek az érzékszervekre gyakorolt hatására jönnek létre. Érzékleteink pusztán fizikai folyamatok minden mentális tartalom nélkül.
 • „Márpedig ha kételkedünk bármely dolog bizonyosságában, mely az érzékszerveken áthaladt, mennyivel inkább kell kételkednünk az olyan dolgokban, amelyeknek érzékszerveink ellentmondanak….” (Leonardo da Vinci)
 • Fenomének. Fenomenológiai megközelítések, művészeti tapasztalatok.
 • Érzékszerveink ábrázolása, bármilyen megközelítésből. A Föld minden élőlénye érzékszervekkel rendelkezik, hogy a környezeti befolyásokra reagálni tudjon, és a dialektikus értelemben vett tudatossághoz eljuthasson.

Zsűri:
A beküldött alkotásokat a Magyar Plakát Társaság tagjai bírálják el: Árendás József, Orosz István, Pinczehelyi Sándor.

Díjak:
A zsűri három díjat ad ki. A díjazottak pénzjutalomban részesülnek, valamint szponzorok által felajánlott ajándékokat vehetnek át. Ezen kívül a zsűri kiválasztja azt a 20 legjobb alkotást, amelyek 300x160cm méretben lesznek kinyomtatva és részt vesznek a szabadtéri kiállításon, illetve szerepelnek az Open Air Graphics Exhibition nyomtatott és elektronikus formában megjelenő kiadványaiban.

 • I. díj 1000 €
 • II. díj 800 €
 • III. díj 600 €

A pályaművek beadási határideje és módja:

Beadási határidő: 2010. június 4.

A pályázatra elektronikus úton lehet jelentkezni, 1:1 méretben, 300dpi felbontással, cmyk, jpg vagy tif formátumban. A pályázati anyag mellé kérünk egy CV-t is csatolni. A beérkezett pályaműveket visszaigazoljuk.
Minden pályázótól maximum 2 munkát fogadunk el.

Beküldés címe: openairgex@gmail.com
Módja a www.toldaccuccot.hu nagyméretű képek küldését lehetővé tevő oldalon keresztül, mely angol nyelven is működik. Ezen az oldalon az openairgex@gmail.com címet kell megadni címzettként. Ne felejtse el saját e-mail címét feltüntetni.

A megjegyzés rovatba írja be:

 • pályázat szót,
 • saját adatait: alkotó neve, címe, életkora,
 • a mű címe

Résztvevő országok: Albánia, Ausztria, Bosznia – Hercegovina, Cseh Köztársaság, Magyarország, Szerb Köztársaság, Törökország.

A pályázat eredményéről minden jelentkező 2010. július 31-ig e-mail-ben értesítést kap.

Információ kérhető az openairgex@gmail.com és az artcentr@dravanet.hu címen. Web: http://www.artworkshops.hu/

Letölthető dokumentum

pályázati kiírás

Forrás: MKE, Baranyai alkotótelepek