palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

OSA Archivum Könyvkocka projekt

LEJÁRT PÁLYÁZAT!!!! Archívumunk a volt Szabad Európa Rádió Könyvtárából közel 100.000 kötet könyvet örökölt meg. A gyűjtemény leginkább a hidegháborús korszak politika- és gazdaságtörténeti kiadványaiból állt. Az állomány történetileg, vagy szakmailag fontos része a Közép-Európai Egyetem és az OSA Archivum könyvtárába került. A gyűjtemény egy jelentős részét 2007 nyarán, egy nyilvános rendezvény során a közönség szabadon elvihette (képek a válogatásról). Az utolsó 20.000 kötetet, melyek senkinek sem kellettek, művészeti projektek létrehozásához használjuk fel. Ezek közé tartozik a Konkrétum és a Könyvkocka akció is.

A Könyvkocka projektben a könyvekből 20 darab, egységes formai megoldással, de különböző (a beépített könyvektől függő) tartalommal bíró kockát készítettünk, melyek a kultúra, a tudományok és a művészetek 20 különböző helyszínén állnak majd.

A Könyvkocka egy poliésztergyanta és papír (könyv) anyagú köztéri tárgy. A könyveket egy rendkívül stabil szerkezetben, átkötésekkel és átfedésekkel kockába rendeztük, majd a létrejött tárgyat egyfajta, leginkább a plexire hasonlító műanyaggal kiöntöttük. A kocka minden oldala más és más tartalmi-vizuális élményt ad a könyvek gerincétől függően. Össztömege közel 60 kilogramm, így rendkívül stabil, szinte mozdíthatatlan. Idő- és időjárásálló, ugyanakkor kényelmes és fedett közterületen hasznos bútorként szolgálhat.

“A Könyvkockákkal a járókelőt szeretnénk elgondolkodtatni a nyomtatáshoz és a könyvkultúrához kapcsolódó értékítéleteinkről, miközben a (kölcsönzőcédulák tanúbizonysága szerint jórészt eleve feleslegesen létrehozott) könyveknek új, dekoratív és egyben hasznos funkciót adunk. A Könyvkocka nem foglal állást a Mindent meg kell őrizni és a Semmi haszna, szemétre vele! ellentétes megközelítései között. Inkább csak fölvet egy problémát, megkérdőjelez egy társadalmi-kulturális meggyőződést, felhívja a figyelmet az elv és a gyakorlat eltérésére: noha a könyveket a tudás és a kultúra megtestesítőjeként általános társadalmi tisztelet és megbecsülés övezi, ezek is lehetnek fölöslegesek, vagy használhatatlanok. A Könyvkocka ezt a dilemmát nem oldja fel, de egy különös eszközzel átírja a kérdést. Mindemellett pedig hétköznapi, hasznos céllal is bír: a fáradt vendég megpihenhet rajta.” (Tamási Miklós, a Könyvkocka alkotója)

A Könyvkocka elhelyezésére bárki pályázhat. Elsősorban a kultúra, a tudományok és a művészetek helyszíneit (iskolákat, könyv- és levéltárakat, múzeumokat, galériákat) várjuk, de szívesen vesszük civil szervezetek jelentkezését is. Célunk az, hogy egy-egy kocka, mint felütés, vagy apropó szolgáljon a könyv/könyvkiadás/könyvtár kérdéskörben mozgó beszélgetésekhez, programokhoz, akciókhoz. Ezért szeretnénk, ha a pályázó néhány mondatban leírná, hogyan tud ehhez a szándékhoz csatlakozni.

A pályázók közül évente (az első alkalommal 2009. május 30-án) szakmai zsűri választja ki a 20 nyertes jelentkezőt. Előnyben részesülnek azok a pályázatok, ahol a szervezők vállalják, hogy a Könyvkocka kapcsán nyilvános rendezvényt szerveznek a Könyvkocka által is fölvetett kérdésekről.

A jelentkezés és a projektben való részvétel ingyenes. A Könyvkocka szállítását az OSA Archivum vállalja.

További információ:  OSA Archivum