palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ötletpályázat az Üllői út fejlesztésére

reevolutio pályázatBudapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata ötletpályázatot hirdet az Üllői út környezetének revitalizációjára. A pályázat szakmai tartalmát a REevolutio Kft. koordinálásával a Budapest XVIII. kerület Főépítészi iroda és munkatársai, külső szakértők bevonásával dolgozta ki. NEW!!!!!  ÚJ Beküldési határidő: 2010. Október 22. (péntek)

Háttér: Üllői út ma
Budapest térképein jól látható, az Üllői út a főváros leghosszabb útja, amely a belvárosból a város dél-keleti határáig húzódik. Megközelítőleg 15 km hosszúságú sugárút, amely a Kálvin tértől indul és Vecsésig tart. A hosszúsága és sugárút jellege miatt, számos budapesti kerületet érint és halad rajtuk keresztül, úgy, mint a VIII., IX., XVIII., és XIX. kerület.
Az Üllői út Kálvin tér és Határ út közötti szakasza a Ferencváros és Józsefváros közötti természetes határvonal. Ez alatt fut a 3-as metróvonal (kék metró) 8 állomáson keresztül. A Határ út és a pestszentlőrinci Béke tér között az Üllői úton közlekedik az 50-es villamos.

Az Üllő út szerkezete igen sokrétű, az által, hogy a belvárosból indul, és egészen agglomerációig tart. Ennek megfelelően az Üllői út mentén eltérőek az építészeti karakterek:

 • Kálvin tértől a Nagykörútig: belváros, klasszikus budapesti városkép
 • Nagyvárad téri kórház és Klinikák: egészségügy
 • Népliget: sport, rekreáció, közpark, utazás
 • Határ út: intermodális csomópont, kereskedelem
 • Kertváros

Mi a probléma?
Alapvető probléma az Üllő úttal, hogy a hosszúsága és több kerülettel való érintettsége okán nehéz kijelölni a jellemző pontjait.
Nagyon sokféle városkarakter és funkció jelenik meg a sugárút mentén. Amennyiben a külső szakaszt figyeljük, a Határ út elhagyása után, ahol már leginkább a kertvárosi jelleg dominál, nagyon nehéz különbséget tenni ház-ház, utca-utca között. Emiatt alakult ki ezen a részen egy olyan monoton felépítés, amely által az út teljesen elveszíti érdekességét, nehéz meghatározni, nincsenek kitüntetett pontok. Az idelátogató nem tud különbséget tenni a kerületek és részeik között, nem úgy, mint a Ferencvárosi, Józsefvárosi részek között. Ez a probléma leginkább a XVIII. kerületet érinti.

Az ötletpályázat célja
Felsőbbrendű cél: az Üllői út újrapozícionálása az Üllői út külső szakaszán.
További cél: Emellett az ötletpályázat célja még, hogy megismerjük a terület megújításával, funkcióváltásával kapcsolatos fiatalos, kreatív ötleteket, meglátásokat.
A pályázatra beérkezett tervek/ötletek eredményeivel szeretnének a kerületek és a főváros egy újfajta rálátást kapni a problémákra, és a fejlesztési lehetőségekre.

Az ötletpályázaton várjuk az Üllői út környezetében tanulók, élők és használni szándékozók területtel kapcsolatos elvárásait, elképzeléseit, kreatív ötleteit.

Azaz:

 • Mi tenné lehetővé a külső kerületek felélénkítését az Üllői út mentén?
 • A jelenlegi problémák felszámolása mivel érhető el? (monotonitás, elértéktelenedett területek, megfelelő szolgáltatások hiánya, stb.)
 • Mire vágynál ebben a környezetben, ha itt élnél?
 • Mi hiányzik neked innen?

Ki pályázhat?
Bárki, aki ismeri és/vagy használja a helyszínt, vagy jobban megismerné, használná.
A jelentkezés ingyenes, de a pályamunkák beküldése regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap az alábbi címen érhető el.

http://www.bp18.hu/hirdetotabla/hirdetmenyek/?newswf2_id=8505&newswf2_action=

www.reevolutioconsulting.hu

A jelentkezési lapokat a hartung@bp18.hu– e-mail címre várják a szervezők.
Egy regisztrációhoz maximum 2 pályamű tartozhat.

Pályázat tartalma
Olyan pályaműveket várunk, melyekben az Üllői út újrapozícionálása a cél, és amely leginkább a XVIII. kerület jövőjére fókuszál. A pályázat foglalkozhat az Üllői út egy-egy részével vagy az egész Üllői úttal vagy csak egy telekkel, épülettel, csomóponttal.

Pályázat formája:

Írásmű, rajz, fotó, fotómontázs, kisfilm, videoklip, egyéb digitális feldolgozás, makett, modell, térplasztika, stb.
Bármilyen technikai eszköz felhasználása megengedett. A beadott munkákat vagy postai úton, vagy e-mailen várják a szervezők. (az e-mailen fogadott pályaművek formátuma: pdf, ppt, jpeg, tif, dwg, kisfilm/avi lehet.)

A pályaművekhez csatolni kell lezárt borítékokban a letölthető jelentkezési lapot!

Alapanyagok
Egyéb szükséges és itt fel nem tüntetett adatok (pl.: térkép) a Főépítészi Irodán kérhetők/ szerezhetők be.

Elbírálás
Az ötletpályázat nyíltsága miatt, több kategóriában lesz az értékelés.

Bíráló bizottság:
Alpolgármester, Főépítész, REevolutio, FUT (Fiatal Urbanisták Tagozata) elnökség, Helyi szakmai szervezetek képviseletében a Településfejlesztési Bizottság egy tagja.

Bírálati szempontok:

 • Komplexitás
 • hely-specifikusság
 • Kreativitás
 • esztétikai színvonal

(Fő bírálati szempontok meghatározása a fontossági sorrendet nem követi.)

A pályázat elbírálása alól kizárásra kerül az a pályamű, mely: határidőn túl érkezik be

Díjazás, eredményhirdetés

A díjazás több kategóriában történik, a helyi vállalkozók bevonásával.
Az első három helyezett pénzjutalomban részesül, ezen kívül még számos díj/ különdíj kiosztásra kerül.

 • I.    helyezett: 25.000 Ft
 • II.    helyezett: 15.000 Ft
 • III.    helyezett: 10.000 Ft

Eredményhirdetés:
A Bíráló Bizottság döntése alapján a pályázat eredményét a XVIII. kerületi Önkormányzat és a REevolutio Consulting nyilvánosan kihirdeti a honlapján.
A beérkezett pályamunkákat később meghirdetett helyen es időpontban kiállításra kerülnek számos rendezvény keretén belül (pl. Magyar Urbanisztikai Társaság, Fiatal Urbanisták Tagozata, REevolutio Consulting).

Pályaművek beadása
A pályaműveket az alábbi címre lehet elküldeni, leadni ahol egyúttal a felmerülő kérdéseket is szívesen fogadják a szervezők:

 • 1184 Budapest, Üllői út 400. II emelet 224, 225 szoba
 • Illetve a hartung@bp18.hu e-mail címen

Beküldési határidő
2010. Október 22. (péntek)

üllői úti ötletpályázat plakát