palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a Skanzen új ajándéktárgyainak megtervezésére

Pályázati kiírás a Skanzen új ajándéktárgyainak megtervezésére a Skanzen múzeumi boltjai számára.

Magyar Formatervezési Tanács, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet, melynek célja a „Skanzen élményt” megtestesítő, a Skanzen arculatához illeszkedő ajándék- és használati tárgyak arculatának tervezése a Skanzen múzeumi boltja számára. A látogatók térjenek haza egy csöppnyi Skanzen
élménnyel. Ez lehet egy a Múzeumban ellesett gasztronómiai praktikákhoz kapcsolódó egyedi fakanál, a Sárközi motívumokat alapul vevő okostelefon tok, vagy a Múzeum területén felbukkanó karakterek újragondolt kalapja, vagy éppen fülbevalója.

Pályázati témakörök és értékkategóriák

A Múzeum attrakcióit és gyűjteményeit újszerűen feldolgozó, olyan egyedi ajándék- és/ vagy használati tárgyak ötleteit, arculati terveit várjuk, amelyek népszerűsítik a Múzeum értékeit, megállják helyüket designtárgyként, a mindennapi tevékenységeink során használati eszközként is funkcionálnak. Fontos szempont a tervek elkészítésénél, hogy olyan végtermékek szülessenek, amelyek a Múzeum három legfontosabb célcsoportja, az óvodás és általános iskolás gyerekek, a gyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel valamint a fiatal felnőttek számára eladhatóak.

A pályázatot termékkoncepciók és grafikai koncepciók kategóriában írjuk ki.
Kis és nagy szériában gyártható termékek, termék rendszerek kollekciók, arculat és csomagolásterveit várjuk a pályázóktól.
A Skanzenben található tudásra alapozva szeretnénk a boltokban bizonyos termékekből kollekciókat alkotni. Gasztronómia témában, pl. egy fűszerkeverék, egy tálca, egy készétel csomagolásának arculati tervezése, mely esetben a termékek külső megjelenéséből árad a „Skanzen élmény”, a Skanzenben megszerezhető tudás. A beadott pályázatok esetében, a kollekciókba illeszkedő termékek esetében kérünk anyagleírást, fontos meghatározni a kivitelezés anyagigényét, ár-érték arányát, célcsoport specifikációját.

A múzeum eddigi tapasztalatai alapján a legkelendőbb, vagy a portfólió tekintetében hiánypótló termékek, grafikai koncepciók számára felhasználási kategóriák lehetnek:

 • Ékszer (pl. fülbevaló, bross, gyűrű, nyaklánc).
 • Játék (pl. logikai, ismertető, szórakoztató).
 • Étkezéssel és tálalással kapcsolatos termékek (pl. vágódeszka, kötény, tálca, étkészlet, bögre, kávés- és teáscsésze, edényfogó, konyharuha, kés, kulacs/termosz, bogrács, grillező eszközök stb.)
 • Lakásdekoráció (lakástextilek, dekorációs elemek, használati tárgyak).
 • Öltözékkiegészítők (táska, vászonszatyor, kendő, papucs, kitűző, öv, pénztárca stb.).
 • Dísztárgy (pl. képkeret, nipp, terítő, házi áldás).
 • Kozmetikumok (pl: szappan, tisztálkodási szerek és eszközök).
 • Tartós élelmiszerek (pl.: sajt, lekvár, szörpök stb.).
 • Szeszes italok.
 • Papíráru (pl.: notesz, füzet, jegyzetfüzet, naptár, képeslap, poszter, naptár, nyomat stb.).
  Irányadó felhasználási anyagok lehetnek: porcelán, üveg, kerámia, textil, fa, papír, fém, bőr. Ajánlott témakörök: gyerekek, állatok,
  Skanzen élmény, mesterségek és motívumok, gasztronómia, retro.

Pályázati feltételek
A pályázatot olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, akinek lakóhelye, vagy székhelye Magyarországon van. A pályázat beadása regisztrációhoz kötött. A regisztrációt a regisztrációs lap kitöltésével és elküldésével, 2018. szeptember 30-ig várjuk az ilyenaskanzen@sznm.hu e-mail címre. Minden regisztrálót rögzítünk a Skanzen látogatói rendszerében egy kódszámmal, mely egy ingyenes belépési jogosultságot biztosít a Múzeum területére a pályázó számára. 2018 szeptemberében, az addig regisztrálók számára 2 alkalommal tárlatvezetést tartunk a Skanzen területén.
A regisztráció nem jár tervleadási kötelezettséggel, viszont feltétele a pályázat beadásának. A múzeumi látogatási alkalommal van lehetőség élményekkel, inspirációval feltöltődni a pályázóknak a pályamunkák elkészítéséhez. Egy belépéssel a Skanzen területén bármennyi idő eltölthető. A látogatás előtt, a Múzeum információs pultjában, személyi igazolvány felmutatásával tudtok egyedi belépőjegyet kapni.

Letölthető dokumentumok

A pályázat benyújtásához kitöltött regisztrációs lap, pályázati lap, illetve A/4-es formátumú szöveges és színes képi/fotó dokumentáció szükséges, az elkészített tervek mellett. A dokumentációra vonatkozó részletes megkötéseket a jelentkezési lap tartalmazza. Az adatlapot zárt borítékban, csatolva kérjük beadni, a pályamunkával együtt, 2018. október 31-ig.
Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.

Pályázni lehet minden olyan alkotással, amely:

 • 3 évnél nem régebbi,
 • más személy, intézmény, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti (erről az adatlapon kell nyilatkoznia),
 • a pályázatra csak olyan pályaművek adhatóak be, amelyek esetleges sokszorosítása más személy, intézmény, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti (erről az adatlapon kell nyilatkoznia).

Érvénytelen a pályázat amennyiben:
• a pályázati feltételeknek nem felel meg,
• hiányos a mellékelt dokumentáció,
• határidőn túl érkezik be,
• szerzői jogokat sért.

Díjazás

A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. Kategóriánként a következő díjakat osztjuk ki:
Az első 2 helyezett pénzjutalomban részesül

 • 1. helyezett nettó 150.000 Ft
 • 2. helyezett nettó 100.000 Ft

A két helyezetten túl, egy különdíjat, és egy közönségdíjat osztunk ki.*
A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a Skanzen galériájában 2019 tavaszán szervezett kiállításra és egész napos workshopra, valamint elismerő oklevélben részesülnek.*

A pályázat benyújtásának határideje 2018. október 31.

Pályázat a Skanzen új ajándéktárgyainak megtervezésére