palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a szamosújvári börtön foglyai emlékeinek felkutatására

Az Országút Társulat pályázatot hirdet a szamosújvári börtön foglyai emlékeinek felkutatására.

Szamosújvár a kiépülő román kommunista állam egyik fő börtöne volt. Ide kerültek mindazok, akiket a rendszer ellenségeinek tekintett, de egy „rossz szóért”, véleményért is megnyílt a börtönkapu.  Az elítéltek vagy ítélet nélkül fogvatartottak nagy száma ellenére a szamosújvári börtönről és foglyairól mégis meglehetősen hiányos a kép. Nagyon fontos, hogy minden, ma még fellelhető emlék megmaradjon, s mindenki számára megismerhetővé váljon, fényt derítve e sötét kor ezen oldalára is. Nagyon kevesen élhetnek azok közül, akik megjárták a börtönt. Sokkal többen vannak, akik édesapjuk, nagytatájuk vagy más rokonuk elbeszéléséből hallottak történeteket, vagy ismernek, tudnak
olyanokról, akik egykor ott raboskodtak. Minden aprónak tűnő emlék vagy adat nagyon fontos, s ezek összegyűjtésére hirdetjük meg e pályázatunkat.

Három kategóriában várunk emlékeket vagy adatokat:

  1. A volt fogoly saját elbeszélése, leírása a börtönnel kapcsolatosan. Ha ez csak pár sor egy önéletírásban, az is nagyon fontos. Különösen értékes hangfelvétel vagy kézírásos emlék.
  2. A volt fogoly hozzátartozói, ismerősei emlékezetében megőrződött történetek, adatok. Ha más nem, legalább a fogság ténye is sokat segítene a kutatásban.
  3. A volt fogolyról származó tudomás, akár falubeliről, akár más ismeretségről van szó.

Minden esetben kérjük még megadni a következőket is: a fogoly neve, életrajza, a fogság ideje (mettől meddig), a fogvatartás indoka.
Amennyiben van fénykép (a fogság előtti vagy utáni évekből), azt is kérjük digitális formában elküldeni (legalább 300 dpi, ennek elkészítésében tudunk segíteni). Szintén kérjük a fogsággal kapcsolatos bármilyen dokumentum másolatát.

A pályázat beküldésének határideje: 2018. október 30.

A pályázat során összegyűlt emlékekből könyvet jelentetünk meg, melyből a résztvevőknek tiszteletpéldány jár.

Az emlékeket, adatokat a következő címekre várjuk:
Email: orszagut.palyazat@gmail.com
Posta: Kondorosy Szabolcs (Országút Társulat) 1024, Budapest, Margit körút 5/b
Honlap: orszagut.webnode.hu/palyazat/