palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a XIV. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelepen való részvételre.

A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány a Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.-vel együttműködésben felhívást hirdet képzőművészeknek a XIV. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelepen való részvételre.


A dunaújvárosi szimpóziumi hagyomány kezdete 1974-re nyúlik vissza, Magyarországon az első nagyipari támogatást élvező művészeti projektek között volt. A ’60-as években kialakult művésztelepi hagyományokra építkezve jött létre az évtizedekig működő rendszer, melyben a művészek 4-6 hetet töltöttek a Dunai Vasmű üzemeiben. A vas és az acél változatos ipari technikákkal való megmunkálása új távlatokat nyitott, így a biennálé-szerűen megrendezett alkotótelep hamar meghatározó művészeti fórumává vált a magyar, majd a külföldi nyitás után a közép-európai szobrászatnak. Az alkotótelep 2000-ig működött folyamatosan, tizenkét alkalommal összesen ötvenkét hazai és nemzetközi művész részvételével, a műveikből létrejött Duna-parti szoborpark egész Európában egyedülálló látványosság. A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány közel húsz év után, 2017-ben indította újra a forráshiány miatt szunnyadó művésztelepet három hazai képzőművész részvételével. Az újjáéledő hagyományt folytatva 2019-ben 3-5 képzőművésznek biztosítunk lehetőséget a Dunai Vasműben való alkotásra.

A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány az alábbiakat biztosítja a nyertes pályázók számára:

  • szállást két egymást követő hétre Dunaújvárosban 2019. május elejétől, egyeztetett időpontban
  • napi egyszeri meleg étkezést
  • utazási támogatást
  • bejárást a Dunai Vasműbe, ahol szakemberek segítségével 3-5 db, egyenként maximum 1m2 vagy 1m3 (kb. 300 kg) kiterjedésű műalkotás elkészítésére van lehetőség a többek között a következő technikákkal: öntés, hegesztés, kovácsolás, láng-vágás stb.

Gyűjteményezés céljából a Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány jogot formál az Alkotótelepen készült műtárgyak egyikére, melyet zsűri választ ki.

Az alkotótelepen készült műveket a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben nyíló kiállításon mutatjuk be, várhatóan június közepétől.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

  • max. 2 oldalas CV és artist statement
  • 15-20 projektet bemutató portfólió
  • művenként min. 2 oldalas munkaterv, különös tekintettel a használni kívánt anyagokra és technológiákra

Pályázni 2019. február 21., csütörtök éjfélig lehet 1 db pdf fájl elküldésével az info@steelsculpture.art email címre. A pályázat beérkezéséről 48 órán belül visszajelzést küldünk. Meghosszabbítva március 3., vasárnap éjfélig!!!!

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el:
Bencze Péter kurátor (Everybody Needs Art, aqb Budapest)
Hegedüs Orsolya művészettörténész (acb Galéria)
Kertész László művészettörténész (Kortárs Műgyűjtő Akadémia)
Kovalovszky Márta művészettörténész
Mélyi József művészettörténész (Magyar Képzőművészeti Egyetem)
Nagy Annamária művészettörténész (Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány)
Százados László művészettörténész (Magyar Nemzeti Galéria)

A pályázókat március közepéig értesítjük a döntésről. Fellebbezésnek helye nincs; a nagy számú jelentkező miatt a zsűri indokolásra nem kötelezhető. Továbbá, a Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány fenntartja a jogot arra, hogy egy dunaújvárosi alkotónak soron kívül helyet biztosítson.

Kapcsolattartó: Nagy Annamária (annamaria.nagy@steelsculpture.art)

További információ:
www.acelszobrasz.hu | www.steelsculpture.art
Facebook: Acélszobrász Alkotótelep
Instagram: @acelszobrasz