palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat ajándéktárgyak tervezésére

Pályázati felhívás ajándéktárgyak tervezésére a Szépművészeti Múzeumban működő Múzeum Shop számára. A Szépművészeti Múzeum és a Kultúra 2008 Nonprofit Kft pályázatot hirdet a Múzeum állandó gyűjteményének alkotásait bemutató, megjelenítő ajándéktárgyak tervezésére. A pályázat a havi rendszerességgel működő Múzeum+ programsorozatához kapcsolódóan kerül meghirdetésre, melynek csúcspontja a 2013. szeptember 12-én megrendezendő DESIGN című Múzeum+ este lesz. A pályázati munkák kiállítására és a pályázat eredményének kihirdetésére is ezen az estén kerül sor, ünnepélyes díjkiosztó keretében.

A pályázat célja

A Múzeum Shop kínálatának bővítése egyedi, a múzeum gyűjteményét és épületét kreatív, újszerű módon feldolgozó olyan ajándéktárgyakkal, amelyek szuvenírként méltó módon népszerűsítik a múzeum értékeit úgy, hogy mindeközben megállják a helyüket egyedi designtárgyként is.
A pályázatra iparművészek, tervezőgrafikusok, formatervezők és egyéb iparművészeti ágak képviselőinek vagy az ezeken a területeken tanuló diákok munkáit várjuk, de mindazok jelentkezését is szívesen fogadjuk, akik kellő kreativitást éreznek magukban.

Termékcsoportok, felhasználási anyagok
A pályázat kiírói 10 irányadó festményt jelöltek ki, amelyek az ajándéktárgyak alapjául szolgálhatnak. Ezen kívül természetesen bármilyen új ötletet, elgondolást szívesen fogadunk, amely a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményéhez vagy a Szépművészeti Múzeum épületéhez (pl. díszítőelemek, ornamentika) kapcsolódik.

Irányadó termékcsoportok: ékszer (pl. fülbevaló, bross), játék (pl. logikai, ismertető, szórakoztató), elektronikai eszköz (pl. pendrive), használati tárgy (pl. hamutartó, ruha, étkészlet), dísztárgy (pl. képkeret, makett), tartós élelmiszer csomagolása (pl. lekvár, csokoládé, bor, fűszerek), illatszercsomagolása (pl. szappan)

Irányadó felhasználási anyagok: porcelán, üveg, kerámia, textil, fa, papír, fém, műanyag

Ajándéktárgyakkal kapcsolatos megjegyzések

 • Külön örülünk annak, hogyha egy bizonyos motívumot vagy festményt az adott tervezősorozatként több azonos vagy különböző termékcsoporthoz tartozó tárgyon is felhasznál.
 • A tervezők az ajándéktárgyhoz a kiindulópontként szolgáló alkotás egészét vagy annak egyrészletét, motívumát is felhasználhatják.
 • Az alábbi tárgyak tervezését önmagukban nem díjazzuk, azok csak mint egy sorozat részeként szerepelhetnek: képeslap, toll, ceruza, kulcstartó, hűtőmágnes, notesz, füzet, jegyzetfüzet, naptár.

A díjazásra kerülő ajándéktárgyak elbírálásának szempontjai

 • újszerűség, egyediség: célunk a már meglévő, bevett ajándéktárgyak körének bővítése egyedi, új ötletek alapján
 • kreativitás
 • a Szépművészeti Múzeum felismerhetősége

A fent felsoroltakon kívül további elbírálási szempont az eladhatóság, a megvalósíthatóság, valamint bizonyos esetekben a sorozatgyártásra való alkalmasság.

Jelentkezés módja 

 • A pályázaton való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a regisztrációs lap kitöltésével és elküldésével, 2013. május 31-ig palyazat@szepmuveszeti.hu e-mail címre. A jelentkezők a sikeres regisztrációval megkapják a kódszámukat és a belépési jogosultságot a Szépművészeti Múzeum online felületére. A regisztráció nem jár tervleadási kötelezettséggel, viszont feltétele a pályázat beadásának.
 • A 10 irányadó festmény a www.szepmuveszeti.hu/designpalyazat oldalon tekinthető meg, nagy felbontásban a www.szepmuveszeti.hu/belepes oldalon tölthetők le.
 • Belépési jogosultságot a sikeres regisztrációval kapnak a jelentkezők. További műalkotások a Szépművészeti Múzeum Gyűjteményi böngészőjében kereshetők a www.szepmuveszeti.hu/gyujtemeny oldalon.
 • A felkészüléshez és további inspirációk kereséséhez lehetőséget biztosítunk a pályázók számára ( 2013. július 1-ig) az állandó gyűjteménybe való bejutásra is, amelyhez a sikeres regisztráció során kapott kódszám felmutatása, illetve a személyazonosság igazolása szükséges a Jegypénztárakban.

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

 • Az pályamunkát 2013 július 1-ig várjuk JPEG/PDF formátumban az alábbi e-mail címre: palyazat@szepmuveszeti.hu (Kérjük, hogy az e-mail ne legyen nagyobb 20 MB-nál)
 • Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.
 • Pályázni csak olyan tervvel lehet, amely más személy szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti. Az ebből eredő esetleges jogsértésekért a kiírók nem vállalnak felelősséget.

Határidők

 • Regisztráció a Regisztrációs lap kitöltésével és elküldésével      2013. május 31-ig
 • Pályamunkák beküldése a Pályázati lap elküldésével               2013. július 1-ig
 • II. fordulóba kerülő pályamunkák kihirdetése                             2013. július 15-ig
 • Kiállításra kerülő pályamunkák beküldése                                2013. augusztus 15-ig
 • Eredményhirdetés és ünnepélyes díjkiosztó                             2013. szeptember 12.

Az alkotásokból nyílt kiállítás megtekinthető 2013. szeptember 12-19. között a Szépművészeti Múzeumban

Az elbírálás menete

A beérkezett tervek közül a zsűri 2013. július 15-ig kiválasztja azokat a munkákat, amelyek a II. fordulóba jutnak, és ezzel együtt a 2013. szeptember 12-i Design című Múzeum+ estén kiállításra kerülnek. A II. fordulóba beválogatott pályamunkák közül kerül ki a három nyertes alkotás is.

 • A kiállításon való megjelenés formáját érintő kérdések személyes egyeztetés keretében kerülnek tisztázásra. A kivitelezésről minden jelentkezőnek saját magának kell gondoskodnia. A kiválasztott pályamunkák grafikai tervét, makettjét vagy prototípusát 2013. augusztus 15-ig személyesen, vagy postai úton (tértivevénnyel) kérjük elküldeni az alábbi címre: Szépművészeti Múzeum 1146 Budapest, Dózsa György út 41., Kommunikációs Főosztály.

A pályamunkákból készült kiállítás a 2013. szeptember 12-i Design témájú Múzeum+ estéjén nyílik meg és egy hétig lesz látogatható a Szépművészeti Múzeumban.

Eredményhirdetés
Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjkiosztóra 2013. szeptember 12-én, 19.00-kor Múzeum+ Design programon kerül sor.

A nyertes pályaművek díjazása:

Az első 3 helyezett pénzjutalomban (tényleges adózott összeg) részesül

 • 1. helyezett 150.000 Ft
 • 2. helyezett 100.000 Ft
 • 3. helyezett 50.000 Ft

A Szépművészeti Múzeum és a Kultúra 2008 Nonprofit Kft. a beérkezett pályamunkák közül (a díjazástól függetlenül) tetszőleges számú tervet kiválaszt, a tervezővel történő egyedi megegyezés alapján azokat legyártatja és a Múzeum Shopban értékesíti.

További információ

Schlett Anna:  schlett.anna@szepmuveszeti.hu 0630/740-1871 
Kovács Zsuzsanna:  zsuzsanna.kovacs@szepmuveszeti.hu 0620/544-56-02

Forrás: Pályázat ajándéktárgyak tervezésére