palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat Hajós Alfréd emlékszobor készítésére

Hajós Alfréd köztéri emlékszobor alkotói pályázat. A pályázat célja, hogy a készülő műalkotás méltó módon állítson emléket az úszóbajnoknak, és hogy kifejezze a Hajós Alfréd által képviselt eszmeiséget.

Hajós Alfréd az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka. Egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát, amelyet az újkori játékok hitvallásuknak tekintettek.

A szobor tervezetten Budapesten, a Margitszigeten kap majd helyet, ezzel is kötődve Hajós Alfréd szellemi és szakmai örökségéhez. A pályázat igényes kivitelezésének érdekében 30 millió forint áll az alkotók rendelkezésre keretösszegként.

A kétfordulós pályázat első körében a pályázati dokumentációt szükséges leadni, amelynek beadási határideje 2021. március 28., (vasárnap). A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell a művészi koncepció ismertetését és a művészi vázlatot is. Mindezek mellett az emlékszobor műszaki leírását és a kivitelezés menetét is szükséges mellékelni.

Pályázók köre
A pályázat országos, nyílt jellegű, amelyen minden Magyarországon élő, referenciával rendelkező, munkáját hivatásszerűen végző szobrász, építész, képző- és iparművész indulhat.

A pályázat keretösszege: bruttó 30 millió forint
Az alkotó tiszteletdíja: bruttó 5 millió forint

A szoborral szembeni szakmai elvárások:

  • a szobor legyen méltó a mondanivalóhoz, üzenete legyen felismerhető, azonosítható és azonosulásra alkalmas
  • a szobor volumene igazodjon a helyszín adottságaihoz
  • a szobor anyaghasználatában és szerkezetében feleljen meg a kültéri elhelyezés kívánalmainak és jogszabályi előírásainak, továbbá az emlékszobor a szimbólumalkotás és térszervezés eszközeivel, korszerűen fejezze ki a pályázat célját, reflektálva a környezeti adottságokra

Hajós Alfréd pályázati kiírás (teljes)

A pályázati dokumentációval kapcsolatos kérdéseket a hajosalfredpalyazat@alkotomuveszet.hu e-mail címre lehet elküldeni: 2021. február 15-ig.

A pályázati dokumentáció benyújtásának határideje: 2021. március 28.