palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat köztéri akciókra

degrowth_conference_budapest_20161-300x298A Nemnövekedés gondolatiságának legfontosabb eleme, hogy a munkamegosztás ésszerűsítésével és a felhalmozás csökkentésével újra az ember, a közösség, a kreativitás és a szabadidő kerüljön a középpontba. Miközben több száz gazdasági és társadalmi szakértő a Corvinus Egyetemen ennek a gyakorlati megvalósításán dolgozik majd, addig mi szeretnénk egy kis ízelítőt adni Budapestnek ebből a színes utópiából. Várunk valamennyi egyéni alkotó, sportoló, szervezet, csoport, önképzőkör egyedi és megvalósítható ötletét, amely a Fesztivál ideje alatt egy rövid időre új színt visz egy budapesti köztér életébe, és ezzel gazdagítva a résztvevők és a járókelők élményét az adott környékkel kapcsolatban. Az akció egyszerre legfeljebb 15 percre veheti használatba ugyanazt a közteret. Az akció többször megismételhető.

A megvalósulás időpontja: 2016. augusztus 30-tól szeptember 3-ig
A megvalósulás helyszíne: Budapest
Pályázók köre: Előadó- , Képző-, Ipar-, Konyha-, Élet- és Harcművészek, Építészek, Írók, Költők,
Zenészek, Filmesek, Sportolók
A pályázat leadásának határideje: 2016. április 11. (éjfél)
Műfaj, forma: köztéri akció, installáció, flashmob, városi séta, közösségi esemény (sport, játék, utcazene, kórus, stb.)
Időtartam: egyszerre legfeljebb 15 perc
A pályázáshoz szükséges anyagok: kitöltött JELENTKEZÉSI LAP
(a terv leírása, tervezett költségvetése, javasolt helyszíne és időpontja, megvalósítási terv, életrajz)

2016-ban Magyarország ad otthont az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciának, amelyet kétévente rendeznek meg. Párizs, Barcelona, Velence és Lipcse után 2016. augusztus 30. és szeptember 3. között
Budapest látja vendégül a téma több mint négyszáz nemzetközi szakértőjét. Pályázni a konferencia hetében Budapesten megvalósuló köztéri akció tervével lehet, mely hozzájárul, hogy a város az esemény idejére egy hatalmas játszótérré váljon.
A Nemnövekedés olyan mozgalom, ami nem akar párttá alakulni. Gondolkodásmód, aminek középpontjában nem a GDP növekedés, hanem az ún. boldogság-index áll. Hozzáállás, amely a gondolkozz globálisan és cselekedj lokálisan eszméjét hirdeti. Gazdasági modell, ami a technikai fejlődés értelmét a több szabadidő és nem a termelés maximalizálásában látja. Az elsőre naivnak tűnő gondolatokat többek közt olyan emberek tették elérhetővé, mint a 20-ik század egyik legmeghatározóbb közgazdásza, a magyar származású Polányi Károly, valamint Uruguay ex-elnöke, Pepe Mujica, aki nagy valószínűséggel személyesen is részt vesz a konferencián.

A Nemnövekedés gondolatiságának legfontosabb eleme, hogy a munkamegosztás ésszerűsítésével és a felhalmozás csökkentésével újra az ember, a közösség, a kreativitás és a szabadidő kerüljön a
középpontba. Miközben több száz gazdasági és társadalmi szakértő a Corvinus Egyetemen ennek a
gyakorlati megvalósításán dolgozik majd, addig mi szeretnénk egy kis ízelítőt adni Budapestnek ebből a színes utópiából.
Várunk valamennyi egyéni alkotó, sportoló, szervezet, csoport, önképzőkör egyedi és megvalósítható ötletét, amely a Fesztivál ideje alatt egy rövid időre új színt visz egy budapesti köztér életébe, és ezzel gazdagítva a résztvevők és a járókelők élményét az adott környékkel kapcsolatban. Az akció egyszerre legfeljebb 15 percre veheti használatba ugyanazt a közteret. Az akció többször megismételhető.

A pályázat elbírálása során előnyt élveznek azok a tervek, amik:

 • köztérre viszik a művészet és a szabadidős tevékenységek felszabadító erejét
 • interaktív módon lehetőséget teremtenek a járókelők bevonására
 • érintik a Nemnövekedés által felvetett valamely témát
 • alacsonyabb költségvetésű tervek

Költségtérítés:
A Fesztivál az akció megvalósításában részfinanszírozást vállal, melynek mértéke 50-100% között várható. A Fesztivál egy akció létrehozását legfeljebb 50.000 forinttal tudja támogatni. A Nemnövekedés mozgalom alulról szerveződő kezdeményezés. A tagdíjakból és az adományokból összeállt büdzséből a szervezők minél több köztéri álmot szeretnének megvalósítani.

A pályázathoz szükséges mellékletek:

A pályázás menete:
1. A pályázatokat 2016. április 11-ig (éjfél) várjuk a conviviality@budapest.degrowth.org címre.
2. A döntésről legkésőbb 2016. május 16-ig minden pályázót e-mailben értesítünk.
3. A kiválasztott akciók lebonyolításában a Fesztivál részt vállal, valamint azokat feltünteti a
sajtófelületén.

A zsűri tagjai:
Bakonyi Zsuzsa (képzőművész), Despoisse Adrián (urbanista), Nánay Fanni (PLACC Fesztivál szervezője), Valcz Péter (rendező

A jelentkezés feltételei:

 • A kiírás nyilvános pályázat. Korhatár nincs.
 • Egy pályázótól több pályamunkát is módunkban áll elfogadni.
 • A szervezők fenntartják a jogot, hogy nem minden pályamű kerül megszervezésre.
 • A pályázó a pályamű beküldésével vállalja, hogy a pályázati feltételeket, határidőket megértette, és elfogadja.
 • A pályázó a mű kizárólagos szellemi tulajdonosa, a tulajdon- és felhasználási jogok felett
  szabadon rendelkezhet.
 • A felhasználás részleteiről és a lebonyolításról szerződés készül.

A jelentkezést és az esetlegesen felmerülő kérdéseket 2016. április 11-ig conviviality@budapest.degrowth.org címre várjuk.

A pályázati kiírás és a konferencia honlapja: Pályázat köztéri akciókra