palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat megújuló energiára a központi régióban

umft pályázatMájus 27-ig tart az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Közép-Magyarország operatív programjában (KMOP) a 3.3.3-as kódszámú pályázati kiírástervezet társadalmi egyeztetése, a feltételekkel kapcsolatban szerdáig lehet megtenni az észrevételeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.hu). Az egyfordulós konstrukció – amelyre várhatóan 2009. július 1-jétől lehet pályázni – a megújuló energiahordozók felhasználásának növelését szolgálja a központi régióban. Az előirányzott keret 2009-10-re 1,048 milliárd, az elnyerhető összeg 10-104,8 millió forint.

A megújuló energiák abszolút felhasználásának s arányának növelése stratégiai prioritás az ÚMFT-ben az ország importfüggőségének csökkentése érdekében. Magyarország energiafelhasználásában ugyanis az ilyen források részaránya viszonylag alacsony, ráadásul a hazai fosszilis energiahordozók készlete és termelése is korlátozott. Konkrétan ennél a konstrukciónál az általános cél, hogy hozzájáruljon a kisebb környezeti terheléssel járó megújulóenergia-alapú energiatermelés elterjesztéséhez, így a megújuló forrásokon alapuló hő- és villamos energia arányának növeléséhez a teljes energiafelhasználáson belül, és így a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Magyarországon.

A tervezetből egyértelműen kiderül, hogy elsősorban az együttműködő hálózatban, másodsorban a sziget üzemmódban működő villamosenergia-termelő kapacitások kiépítéséhez igényelhető európai uniós támogatás, s jó eséllyel indulhatnak a pályázaton a földgázhálózatba táplálható biometán termelését szolgáló projektek is. A konstrukció keretében elsősorban a kis- és közepes méretű projekteket kívánja támogatni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A támogatási mérték a célcsoporttól és a regionális térképtől függően 25-70, az úgynevezett jövedelemtermelő projektek esetében pedig 10-70 százalékos.

A megújuló energiaforrások felhasználhatók hő- vagy villamos energia termelésére, s ezek együttes, kapcsolt előállítására. Így a nap-, víz-, szél-, geotermikus energia, biomassza, biogáz hasznosítására, illetve a megújuló energiaforrások kombinációjára épülő projektek indulhatnak a pályázaton.

A kiírástervezet további pozitívuma, hogy igen széles pályázói körrel kalkulál. Vállalkozások, költségvetési szervek, nonprofit és egyéb szervezetek (például állami vállalat, közoktatási feladatok ellátásában közreműködő vagy felsőoktatási intézmények) egyaránt igényelhetnek európai uniós támogatást a Közép-Magyarország régióban.

Fontos kikötése a kiírástervezetnek, hogy a szóban forgó konstrukció keretében az egymilliárd forintot meghaladó értékű ingatlanberuházás csak akkor támogatható, ha területfejlesztési tanácsi nyilatkozat alapján a pályázat harmonikusan illeszkedik Pest megye, illetve a térség jóváhagyott fejlesztési programjaihoz.
(VG)