palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A kkv-k olcsóbban juthatnak állami kezességvállaláshoz

A kis- és közepes vállalkozások 25 százalékkal olcsóbban juthatnak, két éves időtartamra, állami kezességvállaláshoz, de az így biztosított hitel összege nem haladhatja meg az előző évi személyi ráfordításaikat, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az uniós szabályok szerinti állami támogatásokról a csatlakozás előtt – 2004. áprilisában – hozott rendeletet a kormány. Idén márciusban ez egy új fejezettel egészült ki, a „Pénzügyi válság kapcsán nyújtandó átmeneti támogatás” címmel. Ebben – egyebek mellett – támogatás jár a harmadik országokba vagy tagállamokba irányuló exporttal kapcsolatos tevékenységekhez. Eszerint támogatást kaphat az értékesítési hálózat kialakítása és működtetése vagy az exporttal összefüggésben felmerülő egyéb folyó kiadás. Ilyen átmeneti támogatás csak olyan vállalkozásnak jár, amely 2008. július 1-jén nem minősült nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak.

Az átmeneti támogatások közé – a mostani módosítással – bekerült az állami kezességvállalás.

A díj a hitelt felvett cég – a Standard and Poor’s szerinti – hitelminősítési kategóriájától, valamint a hitel mögé tett biztosítékok nagyságától függ. Például a három A-s cégeknél normál fedezet mellett a kezességvállalás díja 0,4 százalék, míg a B hitelminősítésű cégeknél – ugyancsak normál fedezet mellett – 3,8 százalék.

Ezekből a díjakból a kezességvállalás első két évében 25 százalék kedvezmény jár a kis- és közepes vállalkozásoknak, és 15 százalék a nagyobb cégeknek.

A kezességgel fedezett hitel összege nem haladhatja meg a cég 2008. évi személyi ráfordításainak az összegét. Ha a fővállalkozó a személyi ráfordításoknál már figyelembe vette az alvállalkozói kifizetéseket is, akkor az alvállalkozó erre a kezességet nem veheti igénybe.

A kezesség a hitel 90 százalékára terjed ki. Azok a cégek, amelyeknek nincs hitelfelvevői múltjuk – így nem minősíthetők – automatikusan évi 3,8 százalékért kapják a kezességet. A kezesség ideje legfeljebb 10 év lehet.
(mti)