palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázatok a munkahelyek megtartásáért kisvállalkozásoknak

Húszmilliárd forint keretösszeggel mikro-, kis- és középvállalkozások írnak ki munkahelymegtartó pályázatot, további 10 milliárd forintos keret pedig a nagyvállalkozások munkahely megtartását segíti.

Az uniós forrásból kompenzációt kaphatnak olyan, már európai uniós pályázatot elnyert vállalkozások, amely projektek a megvalósításához nagyobb arányban importra szorulnak és a pályázat kidolgozásában még jóval erősebb forinttal számolhattak. Az árfolyamveszteséget kiküszöbölő kompenzáció elsősorban egészségügyi, oktatási, infrastrukturális, környezetvédelmi és energiaprogramok megvalósítósát és határidejének betartását segíti. Az érintett projektgazdáknak pótköltségvetést kell benyújtaniuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, és az igazolt fizikai és pénzügyi teljesítés után a kompenzációt utólag használhatják fel.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások az európai uniós forrásból származó 20 milliárd forintos keret erejéig, szeptember 30-ig pályázhatnak képzési, utazás-szállás, illetve személyi költségek átmeneti finanszírozására. A vissza nem térítendő támogatás 2 millió és 150 millió forint közötti összeg lehet. Önerő nélkül akár 150 millió forintot is kaphat a vállalkozó, de ebben az esetben más pályázati pénzekkel „összeszámolják” ezt a támogatást. A 20 milliárd forintos keretösszegből 16 milliárdot a konvergencia régiókban, négymilliárdot a pedig a közép-magyarországi régióban lehet igénybe venni.

A nagy létszámú dolgozót foglalkoztató vállalkozások várhatóan júniustól pályázhatnak majd a vissza nem térítendő támogatásra, amelynek keretösszege 10 milliárd forint. A munkahelyek mintegy 70 százalékát biztosító kis- és középvállalkozások kiemelt szerepet kaptak az európai uniós támogatások terén. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nemcsak az 1400 milliárd forint tőkével (forgóeszköz-hitel, mikrohitel, hitelgarancia), hanem munkahely teremtő projektekkel is segíti a kkv-kat. Ugyanakkor az építőipar élénkítésére 1800 milliárd forint áll rendelkezésre, a részmunkaidős foglalkoztatást pedig 10 milliárd forintos támogatás segíti.
(MTI)